Bu sayfadan görünen görevin amacı standart olmayan uzunluk ölçülerinin isimlerini eşleştirmek ve ardından ölçme birimlerini ve sonuçlarını yazmak.
Görev Çözümü:
1. Standart Olmayan Uzunluk Ölçülerinin İsimlerini Eşleştirme:
Resimlerde verilen ölçümleri, aşağıdaki tabloda ilgili kelimelerle eşleştirebiliriz:
| Resim | Eşleştirilecek Ölçü Birimi |
|---|---|
| Çocuk, kolları açık | Kulakç (Kulaç) |
| Ayak resmi | Ayak |
| El resmi (avuç içi genişliği) | Kariş (Kariç veya Karış) |
| Parmak resmi | Parmak |
| Adım atan çocuk | Adım |
2. Ölçme Birimi ve Ölçüm Sonucu Yazma:
Alt bölümdeki resimler belirli uzunluk ölçüm birimlerini göstermektedir. Bu bölümü doldurmak için kullanılan ölçüm biriminde “parmak, karış, ayak…” gibi ifadelerle sonuç yazılır.
| Resim | Ölçüm Birimi | Ölçüm Sonucu |
|---|---|---|
| Tahtaya el koyma | Parmak | — (örneğin bir tahtanın genişliği 20 parmak olabilir.) |
| Kanepe/koltuk ölçümü el ile | Karış | — (mesela koltuğun genişliği 6 karış olabilir.) |
| Uzun masa | Kulaç | — (table uzunluğu 3 kulaç olabilir.) |
| Bir araba | Adım | — (aradaki mesafe 8 adım olabilir.) |
Açıklama
Bu tür sorular standart olmayan ölçüm birimlerinin tanıtılması ve mantıklı ölçümlerle doldurma mantığını öğretmek için tasarlanmıştır. Öğrenci sadece tahminde bulunarak boşluğu doldurabilir veya bu ölçü birimlerini kullanarak ölçüm yapabilir.
Eğer ölçüm sonuçları belirli bir ölçüyle yapılmamışsa, öğrenciden tahmini sonuçların yazılması beklenir.
Bunun dışında senden fotoğrafta yer alan bir alanı açıklamamı ister ve gerekirse daha fazla detayı doldurabilirim.
Standart olmayan uzunluk ölçülerini nasıl eşleştirebilir ve bu worksheet’i nasıl doldurabiliriz?
Cevap:
İçindekiler
- Giriş
- Standart Olmayan Uzunluk Ölçüleri Nedir?
- Resimdeki Ölçü Birimlerini Eşleştirme
- Ölçme Birimi ve Ölçüm Sonucu Yazma
- Özet ve Önemli Noktalar
1. Giriş
İkinci sınıf matematik dersinde, standart olmayan uzunluk ölçü birimleri günlük hayatta karşımıza çıkan, ancak resmî ölçüm araçlarıyla belirlenmemiş ölçülerdir. Bu alıştırmada; parmak, karış, kulaç, ayak ve adım gibi ölçü birimleri kullanılır. Buradaki amaç, çocukların uzunluk anlayışını geliştirmek, basit ve eğlenceli yöntemlerle nesnelerin boyutlarını karşılaştırmaktır.
2. Standart Olmayan Uzunluk Ölçüleri Nedir?
- Parmak: Elimizdeki bir parmağın kalınlığını veya genişliğini baz alarak ölçüm yapmak.
- Karış: Başparmak ile serçe parmak arasındaki uzaklık.
- Kulaç: İki kolu iki yana tam açtığımız zaman, bir elin orta parmağından diğer elin orta parmağına kadar olan mesafe (genişlik).
- Adım: Bir adımda kat edilen ortalama uzaklık (kişi yürürken ileriye attığı adım).
- Ayak: Ayağın boyu kadar olan uzunluk.
Dikkat ederseniz, bu ölçüler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Örneğin küçük bir çocuğun “karışı” ya da “adımı” yetişkininkinden daha kısa olacaktır.
3. Resimdeki Ölçü Birimlerini Eşleştirme
Çalışma kağıdınızda çeşitli görseller yer alıyor. Bu görsellerle birlikte standart olmayan ölçü birimlerinin isimlerini eşleştirmeniz isteniyor:
- Kulaç: Kollarını tamamen iki yana açan çocuk figürü (uçtan uca ölçüm).
- Karış: Başparmak ile serçe parmak açık olan el resmi.
- Parmak: Daha küçük ölçüm ifadesi, genelde bir ya da birkaç parmağın genişliği.
- Ayak: Yerde duran ayağın şekli (ayağın kendi uzunluğunu kullanmak).
- Adım: Adım atarak yürüyen çocuğun resmi, yani bir adım mesafesi.
Bu şekilde, yukarıdaki resimlerle doğru ölçü birimini eşleştiriyoruz.
4. Ölçme Birimi ve Ölçüm Sonucu Yazma
Alt bölümde farklı nesnelerin (kalem kutusu, koltuk, tahta, araba vb.) boyutlarını, hangi birimle ölçtüğünüzü ve sonucu tabloya yazmanız isteniyor. Burada hayalî veya pratik ölçümler yapabilirsiniz. Örneğin kalem kutusunu “parmak” ile ölçebilirsiniz; koltuğu “karış” ya da “adım” ile ölçebilirsiniz. Aşağıdaki tablo, örnek bir doldurma şeklidir:
| Nesne | Ölçü Birimi | Ölçüm Sonucu |
|---|---|---|
| Kalem kutusu | Parmak | 4 parmak |
| Koltuk | Karış | 6 karış |
| Tahta (yazı tahtası) | Adım | 5 adım |
| Araba resmi | Kulaç | 4 kulaç |
Yukarıdaki sayılar örnek olarak verilmiştir. Sınıfta kendiniz ölçüm yaparken sonuçlar değişebilir. Amaç, her nesneye uygun bir standart olmayan ölçü birimi seçip, tahmini veya gözlemsel olarak “kaç parmak?”, “kaç karış?”, “kaç adım?” gibi sonuçları kaydetmektir.
5. Özet ve Önemli Noktalar
- Standart olmayan ölçüler, kişiden kişiye farklılık gösterir.
- Karış, kulaç, parmak, ayak, adım gibi ölçüler en sık kullanılan örneklerdir.
- Ölçümü yaparken doğru birim ve sonuç not edilmelidir.
- Bu tür çalışmalar, öğrencilere ölçme kavramını benimsetmek ve günlük hayattaki nesneleri sıradan yöntemlerle ölçmeyi öğretmek için hazırlanır.
Kısaca, çalışma kağıdınızın ilk kısmında görsellerle eşleştirme yaparak doğru isimleri seçmeli, ikinci kısımda ise nesneleri seçtiğiniz uygun ölçü birimiyle ölçüp sonuçları tabloya kaydetmelisiniz. Bu sayede standart olmayan ölçü birimlerini kullanarak hem eğlenceli hem de öğretici bir etkinlik gerçekleştirmiş olacaksınız.