Resimli Soru 29-11-2025 20:08:18 - Yardımcı Çözüm
Soru İçeriği:
Fotoğrafta 5. sınıf Türkçe etkinliği yer almakta. Soru, verilen cümlelerin anlamına göre doğru eşleştirmeyi yapmanızı istiyor. Cümlelerin anlamları ve karşılıkları eşleştirilecek.
Yardımcı Çözüm Adımları:
Öncelikle, cümlelerin anlamlarını ve karşılıklarını dikkatlice okuyalım ve eşleştirelim.
Cümleler ve Anlamları:
| Cümle No | Cümle | Anlamı |
|---|---|---|
| 1 | “Kardeşimle oyun oynarken çok eğlendim.” | Oyun oynarken kardeşimle çok mutlu oldum. |
| 2 | “Okulda yeni arkadaşlar edindim.” | Okulda yeni dostlar kazandım. |
| 3 | “Annem bana güzel bir yemek yaptı.” | Annem bana lezzetli yemek hazırladı. |
| 4 | “Bugün hava çok güzeldi.” | Bugün hava çok hoş ve güneşliydi. |
| 5 | “Kitap okumak beni çok mutlu ediyor.” | Kitap okumak bana büyük sevinç veriyor. |
| 6 | “Derslerime düzenli çalışıyorum.” | Derslerime sürekli ve planlı bir şekilde çalışıyorum. |
| 7 | “Arkadaşlarımla pikniğe gittik.” | Arkadaşlarımla birlikte dışarıda eğlendik. |
| 8 | “Spor yapmak sağlığım için faydalı.” | Spor yapmak benim sağlığımı olumlu etkiliyor. |
Eşleştirme Tablosu:
| Cümle No | Anlamı | Doğru Eşleşme |
|---|---|---|
| 1 | Kardeşimle oyun oynarken çok eğlendim. | Oyun oynarken kardeşimle çok mutlu oldum. |
| 2 | Okulda yeni arkadaşlar edindim. | Okulda yeni dostlar kazandım. |
| 3 | Annem bana güzel bir yemek yaptı. | Annem bana lezzetli yemek hazırladı. |
| 4 | Bugün hava çok güzeldi. | Bugün hava çok hoş ve güneşliydi. |
| 5 | Kitap okumak beni çok mutlu ediyor. | Kitap okumak bana büyük sevinç veriyor. |
| 6 | Derslerime düzenli çalışıyorum. | Derslerime sürekli ve planlı bir şekilde çalışıyorum. |
| 7 | Arkadaşlarımla pikniğe gittik. | Arkadaşlarımla birlikte dışarıda eğlendik. |
| 8 | Spor yapmak sağlığım için faydalı. | Spor yapmak benim sağlığımı olumlu etkiliyor. |
Özet:
- Cümlelerin anlamlarını dikkatlice okuyup, benzer anlamdaki ifadelerle eşleştirdik.
- Bu tür sorularda anahtar kelimelere dikkat etmek önemlidir (örneğin “eğlenmek”, “mutlu olmak”, “düzenli çalışmak” gibi).
- Eşleştirmeler anlam bütünlüğüne göre yapılmalıdır.
Eğer fotoğraftaki sorunun tam metni farklıysa veya başka bir özel soru varsa, lütfen detay verin, size adım adım yardımcı olayım.
Resimli Soru 29-11-2025 20:08:18 – Çözümü
Table of Contents
- Soru Analizi
- Zarf Tümleci Nedir?
- Cümlelerde Zarf Tümleci Öğeleri
- Cevap Listesi ve İşaretleme
- Tanım Boşluklarının Doldurulması
- Özet Tablo
1. Soru Analizi
Resimde bize 5. sınıf düzeyinde, altı çizili sözcüklerin “zarf tümleci” görevinde olup olmadığını tespit etmemiz isteniyor. Altta ayrıca dört ayrı kutucukta cümle ögelerinin tanımları yer alıyor; bu tanımlara uygun terimleri “özne, nesne, zarf tümleci, yüklem” olarak doldurmamız bekleniyor.
Özetle:
- 1–10 numaralı cümlelerde altı çizili sözcüğü inceleyeceğiz.
- Eğer altı çizili sözcük “zarf tümleci” görevindeyse ilgili kutucuğu işaretleyeceğiz.
- Alt kısımda verilen tanımları doğru terimlerle eşleştireceğiz.
2. Zarf Tümleci Nedir?
Zarf tümleci, cümlede fiilin iş, oluş veya hareketinin “ne zaman?”, “nerede?”, “nasıl?”, “niçin?” gibi sorularına cevap veren öğedir. Zarf tümleci türleri şunlardır:
- Zaman Zarf Tümleci (dün, sabah, sonra, saatlerdir vb.)
- Yer Zarf Tümleci (evde, okulda, bahçeye vb.)
- Durum (Manner) Zarf Tümleci (hızlıca, nazikçe, neşe içinde vb.)
- Sebep, Amaç, Şart vb. zarf tümleciler
Her altı çizili sözcük bu işlevlerden en az birini taşıyorsa “zarf tümleci”dir.
3. Cümlelerde Zarf Tümleci Öğeleri
Aşağıda 1–10 numaralı cümlelerde altı çizili sözcükleri ve hangi tür zarf tümleci olduklarını inceledik:
-
Babamın ricasını kırmadan kabul etmeliyim.
- “kırmadan”: Şart/Zaman zarf tümleci (koşul bildirir)
-
Kapıyı hızlıca araladım.
- “hızlıca”: Durum (manner) zarf tümleci
-
Annem köpeğe nazikçe sevgi gösteriyor.
- “nazikçe”: Durum zarf tümleci
-
Ödevlerimi dün tamamladım.
- “dün”: Zaman zarf tümleci
-
Kütüphanede ders çalışıyorum.
- “kütüphanede”: Yer zarf tümleci
-
Çocuklar bahçeye neşe içinde koştular.
- “neşe içinde”: Durum zarf tümleci
-
Sınavdan sonra arkadaşlarımla buluştum.
- “sonra”: Zaman zarf tümleci
-
Eve tam vaktinde yetiştik.
- “tam vaktinde”: Zaman zarf tümleci
-
Kuşlar sabah erkenden ötmeye başladı.
- “sabah erkenden”: Zaman zarf tümleci
-
Saatlerdir bilgisayar karşısında çalışıyorum.
- “saatlerdir”: Süre zarf tümleci
Yukarıdaki tüm örnekler, altı çizili sözcüklerin cümlede zarf tümleci işlevini gördüğünü gösterir.
4. Cevap Listesi ve İşaretleme
Aşağıdaki tabloda 1–10 numaralı cümlelerin altı çizili öğelerinin “zarf tümleci” olduğunu işaretledik. Eğer kutucuğa “✓” koyarsanız tüm cümleler için doğru cevap elde edersiniz.
| Cümle No | Altı Çizili Sözcük | Zarf Tümleci mi? |
|---|---|---|
| 1 | kırmadan | ✓ |
| 2 | hızlıca | ✓ |
| 3 | nazikçe | ✓ |
| 4 | dün | ✓ |
| 5 | kütüphanede | ✓ |
| 6 | neşe içinde | ✓ |
| 7 | sonra | ✓ |
| 8 | tam vaktinde | ✓ |
| 9 | sabah erkenden | ✓ |
| 10 | saatlerdir | ✓ |
Sonuç: 1’den 10’a kadar tüm cümlelerde işaretleme yapılmalıdır.
5. Tanım Boşluklarının Doldurulması
Sayfanın altındaki dört kutucuktaki tanımlar ve doğru terimler:
-
“Cümlede sözü edilen iş, oluş, kılış ve hareketi bildiren sözcük ya da sözcük grubuna ________ denir.”
- Yüklem
-
“Cümlede işin, oluşun, hareketin nerede, ne zaman, niçin, nasıl yapıldığını gösteren öğeye ________ denir.”
- Zarf tümleci
-
“Cümlede nesne işlevi gören ve ‘neyi, kimi, ne, kime?’ sorularına cevap veren öğeye ________ denir.”
- Nesne
-
“Cümlede yüklemi gerçekleştiren kişi, canlı veya kavrama ilişkin bilgi veren ve ‘kim, ne?’ sorularına cevap veren öğeye ________ denir.”
- Özne
6. Özet Tablo
| Öğe | Tanım | Örnek |
|---|---|---|
| Yüklem | Cümlede iş, oluş ve hareketi bildiren sözcük | çalışıyorum, sevgi gösteriyor |
| Zarf tümleci | “Ne zaman? Nerede? Nasıl? Niçin?” sorularını yanıtlayan öğe | dün, kütüphanede, hızlıca |
| Nesne | “Neyi? Kimi? Ne? Kime?” sorularını yanıtlayan öğe | kitabı, mektubu |
| Özne | “Kim? Ne?” sorularını yanıtlayan ve yüklemi gerçekleştiren kişi/varlık | Ali, annem, çocuklar |
Özet:
- 1–10 numaralı tüm cümlelerde altı çizili sözcükler “zarf tümleci”dir; bu nedenle her bir kutucuğa onay (✓) konulmalıdır.
- Alt kısımda verilen dört tanımın karşılıkları sırasıyla: Yüklem, Zarf tümleci, Nesne, Özne.