Resimli Soru 29-05-2025 16:43:39

Bu sayfadaki etkinlikte, öğrenciden “metnin konusu”nu belirlemesi isteniyor. Görseldeki cümlelerden anlaşıldığı kadarıyla anahtar kavramlar “kaynaktan tasarruf etme,” “israfı önleme,” “bilinçli kullanım” gibi ifadelere yoğunlaşıyor. Bu ifadeler, metnin temel olarak “Bilinçli Tüketim” konusuna odaklandığını göstermektedir.

Aşağıda, adım adım nasıl çözüme ulaşabileceğinizi ve bu tür soruları yanıtlarken dikkat edebileceğiniz noktaları anlatıyorum.

Table of Contents

1. Soru Metnini Anlama
  2. Anahtar Kelimeleri Belirleme
  3. Metnin Konusunu Bulma Yöntemi
  4. Neden Bilinçli Tüketim?
  5. Örnek Uygulama Adımları
  6. Özet Tablo
  7. Sonuç

1. Soru Metnini Anlama

• Etkinlikteki sayfada, öğrenciden metnin ana konusunu boş bırakılan yerde yazması bekleniyor.
• Görselde “Bilinçli Tüketim,” “Kendine Güven,” “Girişimcilik” gibi birkaç farklı alanda seçenek olduğu anlaşılıyor.
• Cümlelerde “kaynak yetersizliği,” “israf,” “dikkatli kullanım” vurgulanıyorsa metin büyük olasılıkla Bilinçli Tüketimle ilişkilidir.

2. Anahtar Kelimeleri Belirleme

1. Kaynak: Su, elektrik, kâğıt vb. doğal kaynaklar veya maddi-manevi imkânlar.
  2. Tasarruf / İsraf: Gereksiz yere harcamanın karşıtı olan, mevcut kaynakları dikkatli kullanma fikri.
  3. Farkındalık / Bilinç: Metinde “dikkatli olmak,” “kuralına göre davranmak,” “ileriyi düşünmek” gibi ifadeler varsa bu, bilinçli tüketime işaret eder.

Bu tür anahtar kelimeler, metnin konusunu belirlemede doğrudan yol gösterir.

3. Metnin Konusunu Bulma Yöntemi

1. Başlık veya ilk cümleleri inceleyin: Metin başlığında veya giriş cümlesinde genellikle konunun özeti bulunur.
  2. Tekrar eden ifadeleri tespit edin: “Kaynak,” “tasarruf,” “gereksiz harcama,” “israf etme” gibi kelimeler sıkça geçiyorsa ana temanız belli olur.
  3. Sonuç kısmını inceleyin: Metin sonunda hangi mesaj veriliyorsa o, genelde konuyu netleştirir.

4. Neden Bilinçli Tüketim?

• Dikkatli kullanma ve tasarruf fikri, özellikle “kaynaklar tükenebilir” mesajıyla vurgulanır.
  • Metnin cümlelerinde israf yahut tasarruf öne çıkıyorsa, metnin ana konusu büyük olasılıkla kaynaklarımızı bilinçli kullanma üzerinedir.

5. Örnek Uygulama Adımları

1. Resmi veya metni genel olarak inceleyin: Soruda kaynaktan bahsedildiğini, “bilinçli” ya da “tutumlu” sözcüklerinin yer aldığını fark ediyorsanız, bu “Bilinçli Tüketim”e yönlendirir.
  2. Yan seçenekleri karşılaştırın: “Kendine Güven,” “Girişimcilik” gibi kavramlarla kıyaslayın. Metin tasarruf veya çevre vurgusu yapıyorsa, konunun “Girişimcilik” veya “Kendine Güven” olması düşük ihtimaldir.
  3. İlgili seçenekleri eleyin: Eğer metinde “yeni fikir geliştirme” (girişimcilik) ya da “özgüvenini kazanma” (kendine güven) konusunda vurgu yoksa, bu ikisi değildir.
  4. Kararı yazın: Boş bıraktığınız “Metnin konusu” bölümüne “Bilinçli Tüketim” yazarak yanıtlayabilirsiniz.

6. Özet Tablo

Adım Yapılacak İşlem İpucu / Açıklama
1. Metni Tarama Kaynak, israf, tasarruf gibi kelimeler aranır Bu kelimeler “bilinçli tüketim” konusuna işaret eder.
2. Seçenekleri Eleme “Kendine Güven,” “Girişimcilik” vb. konularla uyumlu mu bakılır Metin tamamen tasarruf/uğraş konusundaysa diğer seçenekler elenir.
3. Temel Mesajı Belirleme Metnin sonundaki öneri veya uyarı cümleleri gözlenir “Kaynaklarımızı özenle kullanalım” diyorsa konu Tasarruf/Bilinçli Tüketim’dir.
4. Sonuca Ulaşma Metnin konusu netleştirilir ve cevaba yazılır “Metnin konusu: Bilinçli Tüketim”

7. Sonuç

Metinde “kaynakların doğru kullanımı,” “israfın engellenmesi,” “dikkat ve tasarruf” gibi kavramlar ön planda olduğu için metnin konusu büyük ihtimalle “Bilinçli Tüketim” olarak belirlenmelidir.

Kısa Özet:

• Metni incelediğimizde, tasarruf ve çevre duyarlılığı vurgusu öne çıkmaktadır.
  • Bu nedenle boş bırakılan alana “Bilinçli Tüketim” yazmalısınız.

@Sadik_bayraktar