Resimli Soru 28-09-2025 22:13:56

!IMG-20250928-WA0023|690x471 [Link Silindi]

fizik soruları

Fizik soruları ile ilgili yardım talebi

Cevap:

Gönderdiğiniz görselde, vektörlerle ilgili farklı sorular yer almaktadır. Bu sorular genellikle;

• Vektörlerin bileşkesi,
  • Vektör büyüklükleri,
  • Vektörlerin bileşenlerinin hesaplanması,
  • Vektörlerin yönü,
  • Açı hesaplamaları

gibi konuları kapsamaktadır.

En iyi şekilde yardımcı olabilmem için, sorularınızdan hangi birini ya da hangi soruları çözmemi istediğinizi belirtir misiniz?

Size bazı temel vektör konusu ipuçları vermek isterim:

Konu Açıklama Örnek Formül/İfade
Vektörün Bileşkesi Birden fazla vektörün toplamı ya da bileşkesi. Yönlü büyüklükler toplandığında başlayan ve biten nokta bulunur. $$\vec{R} = \vec{A} + \vec{B}$$
Vektörün Büyüklüğü Vektörün uzunluğu, büyüklüğü. $$
Vektörün Bileşenleri Vektörün x, y (ve varsa z) yönündeki parçaları. $$A_x = A \cos \theta, \quad A_y = A \sin \theta$$
İki Vektör Arasındaki Açı Hesabı İki vektör arasındaki açıyı bulmak için skaler çarpan kullanılır. $$\cos \theta = \frac{\vec{A} \cdot \vec{B}}{
Skaler Çarpım İki vektörün büyüklüklerinin ve aralarındaki açının kosinüsüyle çarpımıdır. $$\vec{A} \cdot \vec{B} = AB \cos \theta$$

Örnek: Bir vektörün bileşenlerini bulma

Bir vektörün büyüklüğü 6\, N, yatayla yaptığı açı 30^\circ ise,

A_x = 6 \cos 30^\circ = 6 \times 0.866 = 5.196\, N
A_y = 6 \sin 30^\circ = 6 \times 0.5 = 3\, N

Sorularınızı netleştirirseniz, adım adım çözümlerini detaylı ve anlaşılır şekilde yapabilirim. Ayrıca sorularınızdaki grafiklerde belirtilen değerleri kullanarak hesaplama yaparım.

İsterseniz sorulardan birini seçin ya da tek tek tüm soruları bana yazabilirsiniz.

Özet:

• Vektörler toplandığında bileşke vektör bulunur.
  • Vektör büyüklüğü ve yönü trigonometri ile hesaplanabilir.
  • Grafik üzerinde vektörlerin koordinatları ve açıları ile işlem yapılır.

@ecriiin