Soru:
Yetişkinliğimiz olanlarla ilgili tanınmış kişilerle konuştuğumuzda gelişim alanlarımızı sormak onların gelişmemiz için onlarca sormak ve öğrendiğimiz soruları yazalım. Sorularımızın cevaplarını araştırılalım.
Güçlü ve gelişime açık olduğumuz alanları öğretmenlerimiz ve ailemizden destek olarak listeleyelim.
Cevap:
Bu soru, kendimizi tanımamız ve geliştirmemiz için önemli bir etkinliktir. Aşağıda, yetişkinlere (örneğin öğretmenlerimize ve ailemize) sorabileceğimiz ve bize geri bildirim verebilecekleri bazı gelişim alanlarıyla ilgili sorular ve destek alabileceğimiz güçlü ve gelişime açık alanların listesi bulunmaktadır.
Bize sorulabilecek gelişimle ilgili bazı sorular:
- Benim hangi alanlarda başarılı olduğumu düşünüyorsunuz?
- Hangi konularda kendimi daha çok geliştirmem gerekir?
- Derslerde veya sosyal ilişkilerde zorlandığım noktalar var mı?
- Daha iyi nasıl konsantre olabilir veya daha dikkatli çalışabilirim?
- Arkadaşlarımla olan iletişimimi nasıl geliştirebilirim?
- Yeni şeyler öğrenirken hangi yöntemler bana daha uygun?
- Kendimi ifade etme konusunda ne yapmalıyım?
- Sorumluluklarımı daha iyi yerine getirmek için neler yapmalıyım?
- Zaman yönetimi konusunda ne tür tavsiyeleriniz var?
- Kişisel gelişim için hangi alışkanlıkları kazanmam önemli?
Güçlü ve gelişime açık olduğumuz alanların listesi (Örnek):
| Güçlü Olduğum Alanlar | Gelişime Açık Olduğum Alanlar | Destek Kaynağı |
|---|---|---|
| Okuduğumu ve anladığımı ifade etme | Matematik problemlerini çözme | Öğretmenler, Aile |
| Arkadaşlarımla iyi iletişim kurma | Dikkatimi derse daha iyi verme | Öğretmenler, Aile |
| Spor yapmayı seviyorum | Zamanımı planlama ve düzenleme | Aile, Öğretmenler |
| Yeni şeyler öğrenmeye istekliyim | Sınıf içindeki sorumluluklarımı geliştirme | Öğretmenler, Aile |
| Problem çözmede yaratıcıyım | Okuma hızımı ve kelime dağarcığımı artırma | Öğretmenler |
Örnek Cevap Metni:
“Sayın öğretmenim ve anne/babam, benim hangi alanlarda iyi olduğumu ve hangi konularda gelişmeye ihtiyacım olduğunu belirtir misiniz? Örneğin, derste dikkatimi toplama, ödevlerimi yapma, arkadaşlarımla iletişim kurma gibi konularda nelere dikkat etmeliyim? Bana bu konularda nasıl yardımcı olabilirsiniz? Teşekkür ederim.”
Özet
- Gelişim alanlarımızı öğrenmek için çevremizdeki yetişkinlere yapıcı sorular sormak önemli.
- Aldığımız geri bildirimle güçlü yönlerimizi ve geliştirmemiz gereken yönleri belirleyebiliriz.
- Öğretmenlerimiz ve ailemizden destek alarak bu alanlarda ilerleme sağlayabiliriz.
Tablo Örnek
| Soru Önerileri | Güçlü Alan Örnekleri | Gelişime Açık Alan Örnekleri |
|---|---|---|
| Başarılı olduğum alanlar neler? | Okuma becerileri | Matematik problemleri |
| Hangi konularda zorlanıyorum? | İyi iletişim kurma | Dikkatini toplamada zorluk |
| Sosyal ilişkilerde ne yapmalıyım? | Arkadaşlarla iyi ilişkiler | Kurallara uyma |
| Kendimi nasıl geliştirebilirim? | Sorumluluk alma | Zaman yönetimi |
Her zaman güçlü yönlerimizi desteklerken eksik yönlerimiz için yardım istemek gelişim sürecimizin önemli bir parçasıdır. Bu sorular ve desteklerle kendimizi daha iyi tanıyabilir ve başarımızı artırabiliriz.