SORU:
4. Bağdat’ın ilim, kültür ve medeniyet merkezi olması ve bilimsel çalışmalara destek verilmesi örneklerinden hareketle, Müslüman devlet adamlarının bilime ve bilim insanlarına bakış açıları hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.
- Johannes Gutenberg’in matbaayı icadıyla ilgili, matbaanın kullanımının faydalarını ve bunlardan 2 tanesini yazınız.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
4. soru için
Adım 1 — Bilime verilen önem
- Müslüman devlet adamları ilim ve kültürü geliştirmeyi önemli görmüştür.
- Örneğin, Bağdat, Abbasi Devleti’nin başkenti olduktan sonra bir ilim ve medeniyet merkezi olmuştur.
Adım 2 — Bilim insanlarına destek
- Gazneli Mahmut gibi yöneticiler, bilim insanlarını saraylarında ağırlamış ve çalışmalarını desteklemiştir.
- Bu durum bilimsel gelişmelerin artmasına katkı sağlamıştır.
Adım 3 — Bilim ve eğitim merkezleri
- Semerkant’ta Timur İmparatorluğu’nun gözlemevleri kurulmuş, bilimsel gözlemler yapılmıştır.
- Devlet adamları bilim kurumlarına ve ilim insanlarına büyük önem vermiştir.
4. sorunun genel cevabı:
Müslüman devlet adamları bilime değer vermiş, bilim insanlarını desteklemiş ve bilimsel çalışmaları teşvik etmişlerdir. Bu sayede bilim ve kültür alanında önemli ilerlemeler sağlanmıştır.
5. soru için
Adım 1 — Matbaanın faydaları (genel)
- Bilginin daha hızlı ve geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.
- Kitaplar daha hızlı, ucuz ve çok şekilde üretildi.
- Eğitim ve öğrenim kolaylaştı.
- Kültür, sanat ve bilim alanlarında bilgi paylaşımı arttı.
Adım 2 — Faydalardan 2 tanesi
- Bilginin hızlı ve yaygın olarak yayılması kolaylaştı.
- Kitaplar ucuzladı ve daha çok insanın ulaşabileceği hale geldi.
CEVAP:
4. sorunun cevabı:
Müslüman devlet adamları bilime çok önem vermiş, bilim insanlarını desteklemiş ve bilimsel çalışmalar için kurumlar açmışlardır. Bu sayede ilim ve kültür gelişmiş, bilim insanları rahatça araştırma yapabilmiştir.
5. sorunun cevabı:
Matbaanın faydaları arasında bilginin hızlı yayılması, kitapların daha fazla ve ucuz üretilmesi vardır. Bu faydalardan ikisi:
- Bilginin geniş kitlelere hızla ulaşması
- Kitapların daha ucuz ve erişilebilir hale gelmesi
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: 4. Örneklerden hareketle Müslüman devlet adamlarının bilime ve bilim insanlarına bakış açıları hakkında neler söylenebilir?
CEVAP: Müslüman devlet adamları bilimi ve bilim insanlarını desteklemiş, rasathaneler, medreseler ve saraylarda araştırma yapılmasını teşvik etmişlerdir. Bu nedenle bilimsel çalışmaları himaye etmişlerdir.
AÇIKLAMA:
- Bağdat gibi başkentler ilim ve kültür merkezleri haline getirilmiş; yöneticiler bu merkezlerin kurulmasını ve gelişmesini desteklemişlerdir.
- Ulugh Bey örneğinde görüldüğü gibi hükümdarlar rasathane (gözlemevi) gibi kurumların inşasını finanse etmiş, astronomi başta olmak üzere doğa bilimlerine önem vermişlerdir.
- Gazneli Mahmut’un Biruni’yi sarayda ağırlayıp desteklemesi gibi örnekler, devletin bilim insanlarına saygı ve maddi destek gösterdiğini kanıtlar.
- Bu destekler devletin prestiji, idarî ihtiyaçlar (takvim, haritacılık, askeri teknoloji) ve dinî uygulamalardaki doğruluk ihtiyacı ile de ilişkilidir.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Patronaj
- Tanım: Devlet veya zengin kişilerin bilim insanlarını mali ve sosyal olarak desteklemesi.
- Bu problemde: Rasathane, medrese ve saray destekleri patronaj örnekleridir.
- Bilimsel merkez
- Tanım: Bilimsel etkinliklerin toplandığı kurum veya şehir (ör. Bağdat, Semerkant).
- Bu problemde: Bu merkezler eğitim, çeviri ve araştırmayı yoğunlaştırarak bilgi üretimini hızlandırmıştır.
SORU: 5. Matbaanın kullanılmasının faydaları neler olmuştur? Bu faydalardan “2” tanesini yazınız.
CEVAP:
- Bilginin yaygınlaşması ve okuryazarlığın artması.
- Bilgilerin hızlı ve standart şekilde çoğaltılması, bilimsel ve kültürel ilerlemeyi hızlandırması.
AÇIKLAMA:
- Matbaa sayesinde kitaplar daha ucuz ve erişilebilir oldu; daha çok insan kitap edinebildi ve okuryazarlık yükseldi.
- Metinlerin elle çoğaltılmasındaki hatalar azaldı; bilgilerin standartlaşması ve hızlı çoğaltılması bilimsel buluşların yayılmasını kolaylaştırdı.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Okuryazarlık
- Tanım: Okuma yazma bilme oranı.
- Bu problemde: Matbaa okuryazarlığın artmasına katkı sağlamıştır.
- Bilginin çoğaltılması
- Tanım: Aynı içeriğin birçok kopyasının üretilmesi.
- Bu problemde: Matbaa fikirlerin ve bilgilerin kısa sürede geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()