Resimli Soru 28-03-2026 14:28:53

:pushpin: SORU:
4. Bağdat’ın ilim, kültür ve medeniyet merkezi olması ve bilimsel çalışmalara destek verilmesi örneklerinden hareketle, Müslüman devlet adamlarının bilime ve bilim insanlarına bakış açıları hakkında neler söylenebilir? Açıklayınız.

1. Johannes Gutenberg’in matbaayı icadıyla ilgili, matbaanın kullanımının faydalarını ve bunlardan 2 tanesini yazınız.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

4. soru için

Adım 1 — Bilime verilen önem

• Müslüman devlet adamları ilim ve kültürü geliştirmeyi önemli görmüştür.
  • Örneğin, Bağdat, Abbasi Devleti’nin başkenti olduktan sonra bir ilim ve medeniyet merkezi olmuştur.

Adım 2 — Bilim insanlarına destek

• Gazneli Mahmut gibi yöneticiler, bilim insanlarını saraylarında ağırlamış ve çalışmalarını desteklemiştir.
  • Bu durum bilimsel gelişmelerin artmasına katkı sağlamıştır.

Adım 3 — Bilim ve eğitim merkezleri

• Semerkant’ta Timur İmparatorluğu’nun gözlemevleri kurulmuş, bilimsel gözlemler yapılmıştır.
  • Devlet adamları bilim kurumlarına ve ilim insanlarına büyük önem vermiştir.

4. sorunun genel cevabı:
Müslüman devlet adamları bilime değer vermiş, bilim insanlarını desteklemiş ve bilimsel çalışmaları teşvik etmişlerdir. Bu sayede bilim ve kültür alanında önemli ilerlemeler sağlanmıştır.

5. soru için

Adım 1 — Matbaanın faydaları (genel)

• Bilginin daha hızlı ve geniş kitlelere ulaşmasını sağladı.
  • Kitaplar daha hızlı, ucuz ve çok şekilde üretildi.
  • Eğitim ve öğrenim kolaylaştı.
  • Kültür, sanat ve bilim alanlarında bilgi paylaşımı arttı.

Adım 2 — Faydalardan 2 tanesi

1. Bilginin hızlı ve yaygın olarak yayılması kolaylaştı.
  2. Kitaplar ucuzladı ve daha çok insanın ulaşabileceği hale geldi.

:white_check_mark: CEVAP:

4. sorunun cevabı:
Müslüman devlet adamları bilime çok önem vermiş, bilim insanlarını desteklemiş ve bilimsel çalışmalar için kurumlar açmışlardır. Bu sayede ilim ve kültür gelişmiş, bilim insanları rahatça araştırma yapabilmiştir.

5. sorunun cevabı:
Matbaanın faydaları arasında bilginin hızlı yayılması, kitapların daha fazla ve ucuz üretilmesi vardır. Bu faydalardan ikisi:

1. Bilginin geniş kitlelere hızla ulaşması
  2. Kitapların daha ucuz ve erişilebilir hale gelmesi

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: 4. Örneklerden hareketle Müslüman devlet adamlarının bilime ve bilim insanlarına bakış açıları hakkında neler söylenebilir?
CEVAP: Müslüman devlet adamları bilimi ve bilim insanlarını desteklemiş, rasathaneler, medreseler ve saraylarda araştırma yapılmasını teşvik etmişlerdir. Bu nedenle bilimsel çalışmaları himaye etmişlerdir.

AÇIKLAMA:

• Bağdat gibi başkentler ilim ve kültür merkezleri haline getirilmiş; yöneticiler bu merkezlerin kurulmasını ve gelişmesini desteklemişlerdir.
  • Ulugh Bey örneğinde görüldüğü gibi hükümdarlar rasathane (gözlemevi) gibi kurumların inşasını finanse etmiş, astronomi başta olmak üzere doğa bilimlerine önem vermişlerdir.
  • Gazneli Mahmut’un Biruni’yi sarayda ağırlayıp desteklemesi gibi örnekler, devletin bilim insanlarına saygı ve maddi destek gösterdiğini kanıtlar.
  • Bu destekler devletin prestiji, idarî ihtiyaçlar (takvim, haritacılık, askeri teknoloji) ve dinî uygulamalardaki doğruluk ihtiyacı ile de ilişkilidir.

TEMEL KAVRAMLAR:

1. Patronaj
  • Tanım: Devlet veya zengin kişilerin bilim insanlarını mali ve sosyal olarak desteklemesi.
  • Bu problemde: Rasathane, medrese ve saray destekleri patronaj örnekleridir.
  1. Bilimsel merkez
  • Tanım: Bilimsel etkinliklerin toplandığı kurum veya şehir (ör. Bağdat, Semerkant).
  • Bu problemde: Bu merkezler eğitim, çeviri ve araştırmayı yoğunlaştırarak bilgi üretimini hızlandırmıştır.

SORU: 5. Matbaanın kullanılmasının faydaları neler olmuştur? Bu faydalardan “2” tanesini yazınız.
CEVAP:

1. Bilginin yaygınlaşması ve okuryazarlığın artması.
  2. Bilgilerin hızlı ve standart şekilde çoğaltılması, bilimsel ve kültürel ilerlemeyi hızlandırması.

AÇIKLAMA:

• Matbaa sayesinde kitaplar daha ucuz ve erişilebilir oldu; daha çok insan kitap edinebildi ve okuryazarlık yükseldi.
  • Metinlerin elle çoğaltılmasındaki hatalar azaldı; bilgilerin standartlaşması ve hızlı çoğaltılması bilimsel buluşların yayılmasını kolaylaştırdı.

TEMEL KAVRAMLAR:

1. Okuryazarlık
  • Tanım: Okuma yazma bilme oranı.
  • Bu problemde: Matbaa okuryazarlığın artmasına katkı sağlamıştır.
  1. Bilginin çoğaltılması
  • Tanım: Aynı içeriğin birçok kopyasının üretilmesi.
  • Bu problemde: Matbaa fikirlerin ve bilgilerin kısa sürede geniş kitlelere ulaşmasını sağlamıştır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: