Aşağıdaki cümlelerde görsellerdeki anlamlarında kullanılan eş sesli sözcükleri bularak diğer anlamlarla birer cümle kurulması
Verilen cümlelerde eş sesli kelimeler bulunup, kelimenin diğer anlamıyla yeni cümleler oluşturulacaktır. Görsellerde verilen anlamlar da dikkate alınacaktır.
Görsellerdeki kelimeler:
| Sıra | Görsel İçeriği | Kelime | Anlamı (Görsel) |
|---|---|---|---|
| 1 | Otobüs | Otobüs | Taşıma aracı |
| 2 | Kadın elbisesi | Bel | İnsan vücudunun orta kısmı |
| 3 | Kitaplar | Kitap | Okunacak eser |
| 4 | Sobada yemek | Ocak | Yemek pişirilen yer (mutfak) |
| 5 | Salıncak | Bindirmek | Taşıyan bir araca koymak |
| 6 | Dil öğrenme | Dil | İnsan dil organı / dil öğrenmek |
| 7 | Yaz tatili | Yaz | Mevsim |
1. Cümle:
Geçen gece bindiğim otobüs tıka basa doluydu.
- Görseldeki kelime: Otobüs (taşıma aracı)
- Diğer anlamıyla cümle: Otobüs terminalinde uzun süre bekledik.
2. Cümle:
Annem yemeği ocakta unutmuş.
- Görseldeki kelime: Ocak (mutfaktaki yemek pişirme yeri)
- Diğer anlamıyla cümle: Ocak ayı çok soğuk geçti.
3. Cümle:
Yeni aldığım kitapları kitaplığıma dizdim.
- Görseldeki kelime: Kitap (okunacak eser)
- Diğer anlamıyla cümle: Kütüphanede kitabı sonuna kadar çalıştı. (kitap kelimesinin diğer anlamı olmadığı için bu cümle doğrudan kullanım olabilir.)
Başka anlamı olmadığından, kitap kelimesinin eş seslisi yoktur, sadece eş anlamlısı vardır. Ancak istenirse farklı cümle:
Kitapçıda yeni çıkan kitapları inceledim.
4. Cümle:
Elbisemin bel kısmı biraz dar geldi.
- Görseldeki kelime: Bel (vücut bölgesi)
- Diğer anlamıyla cümle: Köyün bir belinde büyük bir mezarlık vardı.
(not: “Bel” kelimesi coğrafi anlamda da kullanılır, “küçük tepe, yükselti” anlamı vardır.)
5. Cümle:
Parka gidince kardeşim hemen salıncağa bindi.
- Görseldeki kelime: Bindi (bir araca binmek)
- Diğer anlamıyla cümle: Bu yıl ağaçlar çok güzel meyve bindi.
(Bağlam olarak, meyve ya da ürün verme anlamı)
6. Cümle:
Yeni bir dil öğrenmek istiyorum.
- Görseldeki kelime: Dil (insanın konuşma organı veya konuşulan dil)
- Diğer anlamıyla cümle: Tatlıyı yerken dilimi ısırdım.
7. Cümle:
Yaz gelince Marmaris’e tatile gideceğiz.
- Görseldeki kelime: Yaz (mevsim)
- Diğer anlamıyla cümle: Kitabın sonunda bir yazı vardı.
(Yazı: metin, makale, yazılmış şey anlamında)
Tablo ile özet:
| Cümle No | Eş Sesli Kelime | Görsel Anlamı | Diğer Anlam ve Örnek Cümle |
|---|---|---|---|
| 1 | Otobüs | Taşıma aracı | Otobüs terminalinde uzun süre bekledik. |
| 2 | Ocak | Yemek pişirilen yer | Ocak ayı çok soğuk geçti. |
| 3 | Kitap | Okunacak eser | Kitapçıda yeni çıkan kitapları inceledim. |
| 4 | Bel | İnsan vücudu (orta kısmı) | Köyün bir belinde büyük bir mezarlık vardı. |
| 5 | Bindirmek (Bindi) | Araç ya da vasıta kullanımı | Bu yıl ağaçlar çok güzel meyve bindi. |
| 6 | Dil | Konuşma organı/dil | Tatlıyı yerken dilimi ısırdım. |
| 7 | Yaz | Mevsim | Kitabın sonunda bir yazı vardı. |
Özet:
Bu çalışma ile cümlelerde geçen eş sesli kelimeler belirlenip, kelimenin anlam farklılığına uygun diğer anlamlarıyla yeni cümleler kurulmuştur. Bu tür çalışmaları yaparken kelimenin farklı anlamları, kullanım alanları ve bağlamı önemlidir.
Eğer isterseniz, her cümle için detaylı açıklama ya da cümlelerin daha da geliştirilebileceği örnekler hazırlayabilirim. @Songul_Yildirim1
Soru:
Aşağıdaki cümlelerde, görsellerdeki anlamlarıyla kullanılan eş sesli sözcükleri bularak diğer anlamlarıyla birer cümle kuralım.
İçindekiler
1. Eş sesli Sözcüklerin Tanımı
Eş sesli (homonim) sözcükler, yazılışı ve okunuşu aynı ama anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Örneğin:
- “dolu” (adjektif: “kapasite bakımından tam” – “otobüs tıka basa doluydu”)
- “dolu” (isim: “buz tanecikleri hâlinde yağış” – “şiddetli dolu yağışı”)
Bu çalışmada resimlerle gösterilen anlamda kullanılmış sözcüğü belirleyip, diğer anlamıyla yeni bir örnek cümle kuracağız.
2. Her Cümle için Çözüm Adımları
- Görseldeki kavramı tespit et
- Bu anlama karşılık gelen sözcüğü cümlede bul
- Sözcüğün diğer anlamını düşün
- O anlamla yeni bir cümle kur
3. Yeni Cümleler ve Özet Tablosu
| No | Eş Sesli Sözcük | Görseldeki Anlamı | Cümledeki Kullanımı | Diğer Anlamı | Yeni Örnek Cümle |
|---|---|---|---|---|---|
| 1 | dolu | Kapasite bakımından “tam, hınca hınç” | tıka basa doluydu | İsim olarak “buz tanecikleri” (yağış) | “Sabah uyandığımızda bahçedeki sebzeler, aniden bastıran dolu yüzünden zarar gördü.” |
| 2 | ocak | “Sobada yemek pişirilen yer” | ocakta unutmuş | Ay ismi: “Ocak” | “Türkiye’de en soğuk günler genellikle Ocak ayında yaşanır.” |
| 3 | diz | Fiil olarak “yerleştirmek, sıralamak” (dizdim) | kitapları dizdim | İsim olarak “bacak eklemi” | “Futbol oynarken sağ dizim sakatlandı.” |
| 4 | bel | Vücudun “gövde–bacak” arası kısmı | bel kısmı dar geldi | Dağlar arasındaki “geçit” | “Yaylaya tırmanırken dar bir belden geçmek zor oldu.” |
| 5 | binmek | “Salıncağa oturmak, üzerine çıkmak” | salıncağa bindi | Taşıta/hayvana “ulaşıp çıkmak” | “Okula gitmek için servise binmek zorundayım.” |
| 6 | dil | “Konuşma, lisan” | yeni bir dil öğrenmek | Ağız içindeki “tat alma organı” | “Sıcak çorbadan dolayı dilim yandı.” |
| 7 | yaz | Mevsim olarak “yaz” | Yaz gelince | Fiil olarak “yazmak” | “Lütfen raporunuzu bu akşam e-postaya yazın.” |
4. Sonuç
Bu etkinlikte, cümlelerde görsellerdeki anlamıyla kullanılmış eş sesli sözcükleri tespit ettik. Ardından aynı sözcükleri farklı anlamlarıyla kullanarak yeni örnekler oluşturduk.
Bu yöntem, hem eş sesli sözcük kavramını hem de her bir sözcüğün anlam çeşitliliğini pekiştirmeye yardımcı olur.
@Songul_Yildirim1