Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Soru Detayı ve Parça Özeti:
Parçada, yolculukta soğuk havanın etkisinden duyulan endişe, insan ve köpek arasındaki sezgisel ilişki detaylı olarak betimlenmiş. Hava sıcaklığı, insanın ve köpeğin duyguları, korkuları ve beklentileri üzerinde durulmuş. Daha çok öyküleyici (anlatıcı) bir üslup kullanılmış, sayısal veriler (örneğin dereceler) verilmiş, çoklu duyulara yönelik ayrıntılar sunulmuş. Parçada yaratılan duygu atmosferi, karakterlerin izlenimleri ve hisleri ön planda.
Seçenek Analizi:
| Seçenek | İçerik | Doğru mu? |
|---|---|---|
| A) Pekiştirmeli söze yer verilmiştir. | Parçada önemli vurgular ve anlatımı güçlendiren pekiştirmeler mevcuttur. Doğru. | |
| B) Birden çok duyu ile ilgili ayrıntı vardır. | Görme, duyma, hissetme gibi duyular var. Doğru. | |
| C) Öyküleyici anlatım kullanılmıştır. | Parçada olaylar anlatılıyor, zaman ve mekan var; öyküleyici anlatım var. Doğru. | |
| D) Sayısal verilerden yararlanılmıştır. | Hava sıcaklığı derecelerle verilmiş, sayısal veri kullanılmış. Doğru. | |
| E) Hâkim anlatıcı söz konusudur. | Parçada hâkim anlatıcı (her şeyi bilen, dışarıdan anlatan) kullanımı yok, daha çok kahramanın iç dünyasına giriliyor. Yanlış. |
Doğru Cevap:
E) Hâkim anlatıcı söz konusudur. — Bu ifade yanlıştır çünkü parçada anlatım biçimi hâkim anlatıcı değil, kahramanın bakış açısı ve algılarına dayalıdır.
Özet Tablosu
| Anlatım Özelliği | Parçada Var mı? | Gerekçe |
|---|---|---|
| Pekiştirmeli söz | Evet | Duygu ve durum vurgusu için güçlendirilmiş ifadeler kullanılmakta |
| Birden çok duyuyu içeren ayrıntı | Evet | Görme, duyma, hissetme gibi duyular betimlenmiş |
| Öyküleyici anlatım | Evet | Olayların ve durumların ardışık anlatımı mevcut |
| Sayısal veriler kullanımı | Evet | Hava sıcaklığı derecelerle verilmiş |
| Hâkim anlatıcı | Hayır | Parça bireysel algılar ve sezgilerle anlatılmış |
Sonuç olarak, yanlış olan ifade “Hâkim anlatıcı söz konusudur.” ifadesidir.