!Screenshot_2025-05-27-21-54-15-740_com.whatsapp|230x500 [Link Silindi]
Bu soruya yardımcı olmak için görüntüdeki içerik hakkında açıklamalı çözüm ve detayları paylaşmam gerekecek. Lütfen birkaç saniye bekleyiniz. ![]()
7. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Dönem Ortak Yazılı Konuları
Sorunun içeriğini özetlemek için konu başlıklarını ve kazanımları inceleyelim:
Kazanımlara Göre Dağılım
| Öğrenme Alanı | Kazanım | Soru Sayısı |
|---|---|---|
| Üretim, Dağıtım ve Tüketim | SB.7.5.2. Üretim teknolojisindeki gelişmelerin sosyal ve ekonomik yaşamdaki etkilerini değerlendirir. | 1 |
| Üretim, Dağıtım ve Tüketim | SB.7.5.3. Kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının çalışanlarının sosyal yaşamdaki rollerine örnekler sunar. | 1 |
| Üretim, Dağıtım ve Tüketim | SB.7.5.4. Tarih boyunca Türklerde meslek edinme ve meslek etiği kazanımında rol oynayan kurumları tanır. | 1 |
| Üretim, Dağıtım ve Tüketim | SB.7.5.5. Üretim teknolojilerinin bireylerin çalışma yaşamında yeni meslekler edinmesini nasıl etkilediğini değerlendirir. | 1 |
| Etkin Vatandaşlık | SB.7.6.1. Demokrasinin ortaya çıkışı, gelişim evrelerini ve günümüzde ifade ettiği anlamları açıklar. | 1 |
| Etkin Vatandaşlık | SB.7.6.3. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel niteliklerini toplumsal hayattaki uygulamalarla ilişkilendirir. | 1 |
İçeriğin Detayı
Her bir öğrenme alanında belirlenen kazanımlar Sosyal Bilgiler dersi kapsamında öğrencilerden şu konularda yetkinlik bekleniyor:
-
Üretim ve Tüketim Teknolojileri:
- Sosyal ve ekonomik açıdan üretimin nasıl şekillendiğini analiz etmek.
- İnsanların meslek etiği ve meslek kazanımları hakkında tarihsel süreç içinde bilgi sahibi olmak.
-
Sivil Toplum ve Kurumlar:
- Kurumların ve STK’ların topluma faydalı rollerini tanıyabilmek.
-
Demokrasi:
- Demokrasinin tarihsel gelişimini ve günümüz toplumlarına etkisini açıklamak.
-
Türkiye Cumhuriyeti’nin Temel Nitelikleri:
- Temel değerleri toplumsal hayat ile ilişkilendirebilmek.
Görüntüde Belirlenen Soru Dağılım Tablosu
Sınav Soruları Nasıl Hazırlanacak?
Tabloya göre 6 soru ve her bir kazanım için 1’er soru ile ortak sınav tasarlanmış.
Bu tür sınavlar, öğrencilerin kazanımlarını eşit şekilde değerlendirmeyi amaçlar.
Eğer belirli bir kazanımla ilgili sorunun çözümü veya detaylı açıklamalar istiyorsanız, lütfen belirtin!
Resimli Soru 27-05-2025 21:54:27
Cevap:
Aşağıdaki bilgiler, paylaştığınız görselde yer alan “7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi 2. Dönem 2. Yazılı Konu Soru Dağılım Tablosu”na dair kapsamlı bir özet ve çalışma rehberi niteliğindedir. Bu tabloda 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinin ikinci dönem ikinci yazılısında yer alması beklenen konu başlıkları ve kazanımlar görüntülenmektedir. Her bir kazanımın karşısında kaç soru yer alacağı veya hangi konuların öne çıktığı belirtilmiştir. Bu dağılımı inceleyerek sınav hazırlığınızı daha planlı bir şekilde yapabilirsiniz.
Table of Contents
- Tabloda Hangi Konular Yer Alıyor?
- Konu ve Kazanımların Açıklaması
- SB.7.5.2 - Üretim Teknolojileri ve Hayata Etkileri
- SB.7.5.3 - Kurumlar, STK’lar ve Sosyal Yaşamdaki Rolleri
- SB.7.5.4 - Tarih Boyunca Meslek Edinme ve Gelişimleri
- SB.7.5.5 - Yeni Nesil Meslekler ve Geleceğe Hazırlık
- SB.7.5.6 - Teknolojinin Üretim, Dağıtım ve Tüketim Üzerindeki Etkileri
- SB.7.6.1 - Demokrasinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
- SB.7.6.3 - Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Temel Nitelikleri
- Örnek Çalışma Tablosu
- Kısa Çalışma Önerileri
- Genel Özet
1. Tabloda Hangi Konular Yer Alıyor?
Görseldeki tablo, “Üretim, Dağıtım ve Tüketim” ile “Etkin Vatandaşlık” ünitelerine ait kazanımların dağılımını göstermektedir. Özellikle üretim teknolojileri, sivil toplum kuruluşları, mesleklerin tarihçesi ve değişimi, demokrasi ve Cumhuriyetin temel nitelikleri öne çıkmaktadır. Her bir kazanıma birer soru verildiği anlaşılmaktadır; dolayısıyla sınavda toplam 7 soru veya alt başlık olması mümkün görünmektedir.
2. Konu ve Kazanımların Açıklaması
Aşağıda, tabloda görülmesi muhtemel her kazanıma dair detaylı bilgiler bulunmaktadır.
SB.7.5.2 - Üretim Teknolojileri ve Hayata Etkileri
- Kapsam: Üretim teknolojilerindeki ilerlemelerin ekonomik ve sosyal etkilere nasıl yol açtığını inceler.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrencilerin sanayi devrimi, fabrikasyon sistemler, otomasyon ve robotik gibi çağdaş teknolojilerin toplum yapısını ve ekonomik kalkınmayı nasıl değiştirdiğini açıklayabilmesi.
SB.7.5.3 - Kurumlar, STK’lar ve Sosyal Yaşamdaki Rolleri
- Kapsam: Kamu kurumları, dernekler, vakıflar gibi sivil toplum kuruluşlarının toplumdaki önemini ve rolleri.
- Beklenen Yeterlilik: Hazırlıklı bir öğrenci, örnek vakıf ve dernek çalışmalarıyla toplumdaki etkileşimi ilişkilendirip, bu kuruluşların hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini anlatabilir.
SB.7.5.4 - Tarih Boyunca Meslek Edinme ve Gelişimleri
- Kapsam: Eski dönemlerde mesleklerin nasıl ortaya çıktığı, Türklerde geleneksel meslek edinme yolları, usta-çırak ilişkisi gibi uygulamalar.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrencinin, tarihsel süreç içinde ortaya çıkan meslekleri ve bu mesleklerin gelişiminde toplumun ve teknolojinin rolünü kavraması.
SB.7.5.5 - Yeni Nesil Meslekler ve Geleceğe Hazırlık
- Kapsam: Dijital dönüşüm, bilişim, yapay zekâ, çevre teknolojileri gibi alanlarda beliren yeni meslekler.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrencilerden, günümüzde ve gelecekte talep görecek meslek alanlarını tanıması ve bu mesleklerin hangi becerileri gerektirdiğini açıklaması beklenir.
SB.7.5.6 - Teknolojinin Üretim, Dağıtım ve Tüketim Üzerindeki Etkileri
- Kapsam: E-ticaret, lojistik ağlar, küreselleşme gibi kavramlar ve teknolojinin tüketici alışkanlıkları üzerindeki etkileri.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrencilerin, internet ve dijital platformların piyasa şekillendirmedeki rolünü ve nasıl yeni tüketim modelleri oluşturduğunu örneklendirmesidir.
SB.7.6.1 - Demokrasinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi
- Kapsam: Demokrasinin ilk örnekleri (Antik Yunan vb.), gelişim evreleri, günümüzdeki temel demokrasi unsurları.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrenci, tarihteki farklı demokrasi uygulamalarını ve günümüzdeki anlamlarını karşılaştırmalı örneklerle açıklayabilmelidir.
SB.7.6.3 - Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Temel Nitelikleri
- Kapsam: Türkiye Cumhuriyeti’nin laik, sosyal, hukuk devleti gibi temel ilkelerinin toplum hayatındaki yansımaları.
- Beklenen Yeterlilik: Öğrencinin, anayasal düzen, milli egemenlik, insan hakları gibi kavramları somut örneklerle ilişkilendirerek açıklaması.
3. Örnek Çalışma Tablosu
Aşağıdaki tablo, sınava hazırlık yaparken hangi kazanımlar için hangi çalışma yöntemlerini kullanabileceğinize dair küçük bir yol gösterici niteliğindedir:
| Kazanım | Çalışma Yöntemi | Önemli Noktalar |
|---|---|---|
| SB.7.5.2 Üretim Teknolojileri | - İnternet araştırması (Sanayi Devrimi örnekleri) - Kitap özet çıkartma |
Sektör örnekleri, otomasyon süreçleri |
| SB.7.5.3 Kurumlar, STK’lar | - Kurulmuş STK’lar listesini inceleme - Gazete, dergi haberleri |
Toplumdaki ihtiyaçlara göre kuruluş amacı, faaliyet alanları |
| SB.7.5.4 Mesleklerin Tarihçesi | - Tarihsel belgeleri/kaynakları okumak - Usta-çırak ilişkisi örnekleri |
Geleneksel meslekler ve modernleşme süreci |
| SB.7.5.5 Yeni Nesil Meslekler | - Teknoloji trend raporları - Geleceğin meslekleri makaleleri |
Dijital becerilerin önemi, inovasyon ve AR-GE çalışmaları |
| SB.7.5.6 Teknolojinin Etkileri | - E-ticaret sitelerini gözlem - Lojistik/kargo sistemi inceleme |
Globalleşen ekonomi, hızlı tüketim kültürü |
| SB.7.6.1 Demokrasinin Gelişimi | - Tarihi dönem incelemeleri - Demokrasiyle yönetilen ülkelerin yapısına bakış |
Farklı yönetim biçimleri, vatandaşlık hakları |
| SB.7.6.3 T.C. Devleti’nin Nitelikleri | - Anayasa maddelerini okumak - Günlük hayattan milli egemenlik örnekleri |
Temel ilkeler, laiklik, demokrasi, sosyal hukuk devleti |
4. Kısa Çalışma Önerileri
- Kavram Haritaları Oluşturun: Hangi konunun hangi kavramlarla ilişkili olduğunu not kağıtlarına veya kavram haritalarına yazarak görselleştirin.
- Güncel Örnekler Toplayın: STK’ların yaptığı projeler veya yeni teknoloji girişimlerinin haberlerini takip ederek kazanımlara uygun gerçek hayat örnekleri bulun.
- Tarihsel Süreçleri Karşılaştırın: Meslek edinme yöntemleri veya demokrasinin gelişim evrelerini, önceki dönemlerle kıyaslayıp benzerlik ve farklılıkları ortaya koyun.
- Soru–Cevap Tekniği Uygulayın: Tablodaki her kazanım için kendinize küçük sorular hazırlayın, ardından kısa cevaplar vererek bilgilerinizi pekiştirin.
5. Genel Özet
7. sınıf Sosyal Bilgiler dersinin 2. dönem 2. yazılısında; üretim teknolojilerinin topluma yansıması, kurum ve STK’ların rolü, geçmişten günümüze mesleklerin gelişimi, yeni nesil meslekler, teknolojinin üretim ve tüketim alışkanlıklarına etkisi, demokrasinin tarihi serüveni ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel nitelikleri konularının önem taşıdığı anlaşılmaktadır. Her bir kazanım en az bir soruyla değerlendirilebilir. Bu nedenle, özellikle örnekler ve kavramlar üzerinden çalışarak, güncel olaylar ve tarihsel perspektifi birlikte değerlendirmek sınav başarısını artıracaktır.