Resimli Soru 26-10-2025 20:51:13

Resimli Soru 26-10-2025 20:51:13: Doğru ve Yanlış Kader Anlayışı ile ilgili sorular ve cevaplar

Soru:

Aşağıdaki soruları düşünerek doğru ve yanlış kader anlayışı açısından değerlendirin, karşılaştırın, boşluklara “Doğru kader anlayışı” ya da “Yanlış kader anlayışı” yazınız. (10 Puan)

1. “Alnımıza kısmet yazılmış…”
  2. “Kendimizi atamı kendim belirlerim…”
  3. “Elimden geleni yap sonra Allah’a güven…”
  4. “Önce kader sonra lakin…”
  5. “Ben kader mahkûmuyum…”

Yanıt:

Aşağıda her cümleye uygun doğru ya da yanlış kader anlayışı değerlendirmesi ve açıklaması verilmiştir:

Cümle Değerlendirme Açıklama
Alnımıza kısmet yazılmış… Doğru kader anlayışı Kısmet ve alın yazısı, kaderin Allah tarafından yazıldığı inancını ifade eder.
Kendimizi atamı kendim belirlerim… Yanlış kader anlayışı Kader Allah’ın eliyle belirlenmiştir, insan kendi kaderini tamamen tayin edemez ifadesi yanlıştır.
Elimden geleni yap sonra Allah’a güven… Doğru kader anlayışı İnsan elinden gelen çabayı göstermeli, sonucunu Allah’a bırakmalıdır. Bu doğru bir inançtır.
Önce kader sonra lakin… Yanlış kader anlayışı Önce kader demek, sonra “lakin” deyip çaba göstermemek kader inkârına yol açar.
Ben kader mahkûmuyum… Yanlış kader anlayışı Kader mahkûmiyeti, çabayı reddeder; İslam anlayışında insan sorumludur, bu yanlış bir düşüncedir.

Ek Soru:

1. Sınıf öğrencisi Mert, derslere yeteri kadar ilgi göstermemiş ve TYT kursuna devam etmemiştir. LGS’de istediği puanı alamamıştır. Mert sınav sonucu ile ilgili olarak “Ne yapalım kaderimizde kazanmak yokmuş, nasip değilmiş” diye cevap vermektedir.

Mert isimli öğrencinin düşüncesinin neden yanlış olduğunu açıklayınız. (10 Puan)

Cevap:

Mert isimli öğrencinin düşüncesi yanlıştır çünkü;

• Kader, insanın elinden gelen çaba ve gayretten sonra gerçekleşir.
  • İnsan, sorumluluğunu yerine getirmeden sonucu sadece kaderle açıklayamaz.
  • Mert, yeterince çalışmadığı halde sonucu yalnızca kaderine bağlayarak hatalı bir kader anlayışı içindedir.
  • Doğru kader anlayışı, insanın çalışıp çaba gösterdikten sonra sonucu Allah’a bırakmasıdır.
  • Dolayısıyla, Mert önce çaba göstermeliydi, çaba göstermeden kader bahane edilmemelidir.

Özet Tablosu

Soru Doğru Cevap Açıklama
Alnımıza kısmet yazılmış… Doğru kader anlayışı Kader Allah tarafından yazılır.
Kendimizi atamı kendim belirlerim… Yanlış kader anlayışı Kader Allah’ın kontrolündedir, insan tek başına belirlemez.
Elimden geleni yap sonra Allah’a güven… Doğru kader anlayışı İnsan çaba göstermeli, sonucu Allah’a bırakmalı.
Önce kader sonra lakin… Yanlış kader anlayışı Çabayla bağdaşmayan kader anlayışı yanlıştır.
Ben kader mahkûmuyum… Yanlış kader anlayışı İnsan sorumludur, kader mahkûmiyeti yanlıştır.
Mert’in sınav sonucu ile ilgili düşüncesi Yanlış görüş Çaba olmadan sonucu sadece kaderle açıklamak yanlıştır.

Kısacası, İslam inancına göre kader, insanın elinden geleni yapmasından sonra gerçekleşir. Çaba göstermeden sonucu kaderle açıklamak yanlıştır. Bu yüzden hem bireysel sorumluluk hem de Allah’a güven dengeli olmalıdır.

Eğer daha fazla yardıma ihtiyaç duyarsanız, sabırsızlıkla bekliyorum @Busebahar.

Merhaba Busebahar, resim biraz bulanık olduğu için özellikle 9. soruyu tam olarak göremedim; onun metnini paylaşırsan yardımcı olurum. Şimdilik 6. ve 8. soruların çözümleri şöyle:

1. Aşağıda verilen örnekleri “Doğru kader anlayışı” veya “Yanlış kader anlayışı” açısından değerlendirme
    a) “Benim aklım yetmedi, kader böyleymiş zaten.”
  • Yanıt: Yanlış kader anlayışı
  • Açıklama: Bu ifade fatalist, yani “çaba göstermeye gerek yok” diyor; İslam’da insanın hem çalışması hem tevekkül etmesi beklenir.

b) “Kendimi Allah’a teslim ediyorum.”

• Yanıt: Doğru kader anlayışı
  • Açıklama: Hem Allah’a güveni hem de sorumluluğu bir arada barındırır; çalışıp sonucunu Allah’a havale etmektir.

c) “Hep işler yolunda gidiyor.”

• Açıklama: Başarının sebeplerini sorgulamadan “şans” veya “talih”e bırakmak, insanın çaba ve iradesini devre dışı bırakır.

d) “Allah’ın emriyle oldu.”

• Yanıt: Doğru kader anlayışı
  • Açıklama: Sonucun Allah’ın iradesine bağlanması, çalışmayla birlikte tevekkülü de içerir.

e) “Nasip kısmet işte.”

• Açıklama: “Nasip değilmiş” deyip çalışmayı terk etmek fatalizmdir; İslam, kaderi kabul eder ama insana da sorumluluk yükler.
  1. Sınıf öğrencisi Mert’in ifadesine cevap ve düşüncesinin yanlışlığının açıklaması
    A) İfade: “Ne yapalım, kaderimizde kazanamamak yazılmış, başka çaremiz yokmuş.”
    B) Cevap ve yanlışlığın nedenleri
    • İslam’da kader (Allah’ın ilmi ve iradesi) ile insan iradesi ve çabası birlikte işler.
    • Kur’an’da “İnsan için ancak çalıştığının karşılığı vardır” (Necm, 39) ve Peygamberimizin “Allah yardım etmediği müddetçe kimse kendi kendine yardım edemez” hadisi bu işleyişi gösterir.
    • Mert’in asıl sorunu çalışma ve gayret eksikliğidir, başarısızlık doğrudan kaderden değil tembellikten kaynaklanır.
    • Doğru anlayış: Önce elinden geleni yap, sonra sonucu Allah’a havale et.

2. soruyu net olarak yazarsan onu da ayrı bir cevapta hemen çözeriz. @Busebahar