Resimli Soru 26-06-2025 18:07:11

Gamze Sever tarafından paylaşılan görsel bir uzamsal ölçme etkinliğini göstermektedir. Sayfa içeriğini çözerek size yardımcı olmaya çalışacağım.

Etkinlik: Uzunluk Ölçme

Bu sayfanın amacı, görsellerdeki nesnelerin uzunluklarını tahmin etmek ve ölçümleri karşılaştırmaktır.

Çözüm: Sayfa İçeriği

1. Görselleri İnceleyelim ve Tahmin Yapılım

• Sayfadaki çocukların boylarından yola çıkarak uzamsal ilişkileri değerlendirin:
      • Ben, Arda ve Hasan’dan daha uzunmuşum.
      • Ben Fatma ve Hasan’dan daha uzunmuşum ve Arda’dan daha kısaymışım.
    • Net bir sıralama yapılabilir:
      • En uzun kişi: Ben
      • Ardından: Arda, Hasan ve Fatma
  2. Aşağıdaki Varlıkların Uzunlukları Tahmin Ediliyor
    Görsellerdeki nesneler için tahminler şu şekildedir:

Nesne Tahmini Uzunluk
    Kalem Parmak uzunluğundadır.
    Kalem (ikinci) Cetvel uzunluğundadır.
    Masa Karış uzunluğundadır.
    Havuç, Parmak Uzunluğundadır. Parmak uzunluğundadır.
    Merdiven Ayak uzunluğundadır.
    Cetvel Kalem uzunluğundadır.
    Tahta, Kolca Uzunlong. Kol uzunluğunda yazılım.Kit_plot!

Resimli Soru (26-06-2025 18:07:11) – Uzunluk Ölçme Etkinliği

Soru:
Yukarıdaki görselde yer alan ölçme etkinliğinde, önce insanlar arasındaki boy farklarını belirterek uygun şekilde cümleleri doldurmanız, ardından çeşitli eşyaların tahmini uzunluklarını (kısa, uzun, vb.) veya farklı standart olmayan birimlerle (parmak, karış, kulaç gibi) ölçerek doldurmanız isteniyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz ve boşlukları nasıl doldurabiliriz?

İçindekiler

1. Uzunluk Ölçme Nedir?
  2. Standart Olmayan Ölçü Birimleri
  3. İnsanların Boylarını Karşılaştırma
  4. Eşyaların Uzunluklarını Tahmin Etme
  5. Örnek Cümle Doldurma ve Tahmin Tablosu
  6. Adım Adım Çözüm Önerisi
  7. Özet ve Sonuç

1. Uzunluk Ölçme Nedir?

Uzunluk ölçme, bir nesnenin veya canlının boyutunu, yüksekliğini veya bir uçtan diğer uca olan mesafesini belirlemeye yarayan bir işlemdir. İlkokul düzeyinde uzunluk ölçümleri çoğunlukla:

• Standart olmayan ölçü birimleri (parmak, karış, ayak, kulaç vb.)
  • Standart ölçü birimleri (santimetre, metre, kilometre vb.)

kullanılarak yapılır. Bu etkinlikte, çeşitli görseller üzerinden önce kişiler arasındaki boy farkları anlatılmakta, sonra da farklı eşyaların uzunlukları tahmin ettirilmektedir.

2. Standart Olmayan Ölçü Birimleri

İlkokul müfredatında, çocukların ölçü mantığını geliştirmek amacıyla “standart olmayan ölçü birimleri” kullanılır. Örneğin:

• Parmak uzunluğu: Başparmak ile işaret parmağını baz alarak bir birim oluşturma.
  • Karış: Başparmak ile serçe parmağı arasındaki mesafe (elin gerili hali).
  • Kulaç: Kollar iki yana açıldığında, bir elin ucundan diğer elin ucuna kadar olan mesafe.
  • Ayak: Ayak tabanının yaklaşık uzunluğu.
  • Kol: Dirsekten omuza veya el bileğinden dirseğe kadar olan mesafe.

Bu yöntemle çocuklar, nesneleri kendi beden ölçüleriyle veya günlük hayatta kolayca bulabilecekleri referanslarla ölçmeyi öğrenirler.

3. İnsanların Boylarını Karşılaştırma

Sorudaki ilk bölümde, “Ben Fatma’dan daha …yım”, “Ben Arda ve Hakan’dan daha …yım” gibi cümlelerin yer aldığı görülmektedir. Bu cümleler, görseldeki insanların boy farklılıklarını anlatmayı amaçlar. Karşılaştırma yaparken şu iki kelime önemlidir:

• Uzun (uzunum)
  • Kısa (kısayım)

Eğer bir kişi diğerine göre daha uzunsa:
• “Ben Fatma’dan daha uzunum.”
Daha kısaysa:
• “Ben Arda ve Hakan’dan daha kısayım.”

Bu cümleleri doğru şekilde doldurabilmek için görseldeki boy sırasına bakılır. Küçük yaştaki öğrenciler, kimin en uzun kimin daha kısa olduğunu çizim üzerindeki boy çizgilerine dayanarak anlayabilirler.

4. Eşyaların Uzunluklarını Tahmin Etme

El kitabında sıklıkla rastlanan şu tür yönlendirmeler olabilir:

• “Kalem … uzunluğundadır.”
  • “Masa … uzunluğundadır.”
  • “Havuç … uzunluğundadır.”

Amaç, öğrencinin önce bu nesnenin uzunluğunu tahmin etmesi ve bir ölçü birimiyle ilişkilendirmesidir. Soruda standart olmayan ölçüler (örneğin “parmak”, “karış”, “kulaç”) kullanılması isteniyorsa, “Masa 3 karış uzunluğundadır” ya da “Kalem 2 parmak uzunluğundadır” gibi cümleler kurulabilir.

5. Örnek Cümle Doldurma ve Tahmin Tablosu

Aşağıdaki tablo, soruda geçen örnek nesneleri ve olası tahmin birimlerini göstermektedir. Öğrencilere farklı cevaplar vermeleri konusunda özgürlük tanınabilir, çünkü “tahmin” doğrudan doğru veya yanlış olarak değerlendirilmeyip yaklaşımı ölçmektedir.

Nesne/İnsan Örnek Cümle veya Tahmin
Ben – Fatma Ben Fatma’dan daha uzunum / Ben Fatma’dan daha kısayım (Görseldeki boy sırasına göre)
Ben – Arda ve Hakan Ben Arda ve Hakan’dan daha kısayım / Ben Arda ve Hakan’dan daha uzunum
Kalem “Kalem 2 parmak uzunluğundadır.”
Masa “Masa 3 karış uzunluğundadır.”
Havuç “Havuç 1 parmak uzunluğundadır.” (Kitapta örnek verildiği için)
Merdiven “Merdiven 2 ayak uzunluğundadır.”
Cetvel “Cetvel 1 karış uzunluğundadır.”
Tahta “Tahta 1–2 kulaç uzunluğundadır.”
Kitap “Kitap 1 karış uzunluğundadır.”
Fırça “Fırça 1 karış uzunluğundadır.” (Veya “cetvel boyunda” da yazılabilir)

Bu tabloda yer alan değerler tahmini olup, öğrencilerin kavrama düzeylerine göre değiştirilebilir.

6. Adım Adım Çözüm Önerisi

1. Görseli İnceleyin

• İnsan çizimlerinde kimin daha uzun, kimin daha kısa olduğunu üst üste koyulmuş boy çizgilerine veya göz hizasına göre ayırt etmeye çalışın.
    • Hangisi “Ben” olarak etiketlenmişse diğer üç kişiyle karşılaştırın.
  2. Karşılaştırma Cümlelerini Oluşturun

• Eğer “Ben” kişisi Fatma’dan uzun görünüyorsa:
      → “Ben Fatma’dan daha uzunum.”
    • Arda ve Hakan’ın “Ben”den daha uzun olduğunu görüyorsanız:
      → “Ben Arda ve Hakan’dan daha kısayım.”
    • Genel olarak 3-4 kişiyi kapsayan cümleler sırasına göre doldurulur.
  3. Nesneleri Tanıyın ve Uzunluk Tahmini Yapın

• Sırayla “Kalem, Masa, Havuç, Merdiven, Cetvel, Tahta, Kitap, Fırça” gibi nesnelerin tahmini uzunluklarını düşünün.
    • Ailenizden veya öğretmeninizden parmak, karış, ayak, kulaç gibi ölçü birimlerinin yaklaşık uzunluğunu göstermesini isteyin.
  4. Standart Olmayan Ölçü Birimlerini Uygulayın

• “Kalem 2 parmak uzunluğundadır.” demek istiyorsanız kendi parmaklarınızla kalemi ölçmeye çalışın.
    • Benzer şekilde “Masa 3 karış uzunluğundadır.” derseniz, elinizi masa yüzeyine koyarak karış hesabıyla ölçmeye çalışın.
  5. Cümleleri Deftere veya Kitaba Yazın

• Tahmin edilen ölçülerle cümleleri tamamlayın.
    • Eğer kitapta “Havuç, parmak uzunluğundadır” gibi cümleler zaten varsa benzer mantıkla diğer nesnelere de uygun ölçü birimleri yerleştirin.
  6. Öğretmenle Değerlendirme

• Ölçü birimlerini farklı öğrencilerle karşılaştırdığınızda herkesin el, parmak ve kol boyu farklı olabileceğinden az da olsa değişiklik çıkabilir. Bu, tahmin çalışmasının amacına uygundur.
    • Daha sonra gerekirse gerçek standart bir cetvelle (santimetre ölçüsü) karşılaştırma yapılabilir.

7. Özet ve Sonuç

Bu etkinlikte:

• İlk olarak görseldeki kişilerin boylarına bakarak kısa veya uzun ifadelerini kullandık.
  • Ardından, standart olmayan ölçü birimleri (parmak, karış, ayak, kulaç) ile çeşitli nesnelerin uzunluğunu tahmin ettik.
  • Önemli olan, çocukların kendi bedenlerinden referans alarak ölçü yapmayı kavramaları ve ölçü mantığını geliştirmeleridir.

Bu sayfada yer alan sorular, ilkokul düzeyinde uzunluk ölçme becerisi kazandırmak içindir ve kesin bir “doğru-yanlış” yerine tahmin ve mantık yürütme önemlidir. Her çocuğun el, ayak veya parmak boyu değişebileceğinden, tahmine dayalı bu tür alıştırmalarda yaklaşık değerler kabul edilebilir niteliktedir.

Kısaca Özet:

1. Boy karşılaştırmalarında “uzunum” ve “kısayım” ifadeleri kullanılır.
  2. Kalem, masa gibi nesnelerin standart olmayan ölçü birimleriyle (parmak, karış vb.) kaç birim uzunluğunda olduğunu tahmin edin.
  3. Ölçümler herkesin anatomisine göre değişiklik gösterebilir; amaç temel ölçü mantığını kavramaktır.

@Gamze_Sever