Resimli Soru 26-05-2025 20:57:47

!Screenshot_20250526-200025|219x500 [Link Silindi]

Sorunuzu çözmek için adım adım ilerleyeceğim. Görseldeki sorular Türkçe dilbilgisi ve anlam bilgisi üzerine sorular içeriyor. Hemen soruları yanıtlayalım:

5. Anlatım Bozukluğu Sorusu

Cümle 1: “Kardeşimin elinden tutmasam neredeyse, az kalsın düşecekti.”

• Anlatım bozukluğunun nedeni: “Neredeyse” ve “az kalsın” ifadeleri aynı anlamı taşır ve birlikte kullanılmaları gereksiz tekrar oluşturur.
  • Cümlenin doğru hâli: “Kardeşimin elinden tutmasam düşecekti.”

Cümle 2: “Senin sayende babamdan azar işittim.”

• Anlatım bozukluğunun nedeni: “Senin sayende” ifadesi olumlu bir durumu ifade ederken, cümledeki “azar işittim” olumsuz bir durumu anlatmaktadır. Bu ifadeler bir arada kullanılınca anlam çelişkisi meydana gelir.
  • Cümlenin doğru hâli: “Senin yüzünden babamdan azar işittim.”

6. Fiillerin Anlam Özelliği

Fiiller ve anlam özellikleri:

1. Üzülmek: Duygusal durum anlamı taşır (duygusal anlam).
  2. Terk etmek: Hareket anlamı taşır (fiziksel ya da eylem anlamı).
  3. Yazmak: Eylem anlamı taşır (yapılan bir fiil).

7. Söz Sanatı Çözümlemesi

Cümleler ve söz sanatları:

1. “Rüzgar, ağaçların yapraklarıyla oyun oynuyordu.”

• Sanat türü: Teşhis (kişileştirme).
  2. “O öğrenci, adeta sınıfın güneşi oldu.”

• Sanat türü: Benzetme (teşbih).
  3. “Kalbi taş gibi soğuktu.”

• Sanat türü: Benzetme (teşbih).

8. Teknolojinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri

En az 5 cümle içeren bilgilendirici bir metin:

Teknoloji, hayatımızı her yönüyle etkileyen önemli bir unsurdur.
Olumlu yönleri arasında bilgiye hızlı erişim, hayatı kolaylaştıran yenilikler ve iletişimde sağlanan hız yer alır. Örneğin, internet sayesinde dünyanın her yerinden bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak olumsuz etkileri de inkar edilemez. Teknoloji bağımlılığı, sosyal ilişkilerin zayıflaması ve fiziksel sağlık problemleri gibi sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle teknolojiyi bilinçli kullanmak oldukça önemlidir. Teknolojinin faydalarını artırmak ve zararlarını azaltmak için dengeli bir yaklaşım benimsemeliyiz.

Özet Tablo:

Soru Cevap
5. Anlatım Bozukluğu Gereksiz tekrar ve anlam çelişkisi düzeltildi.
6. Fiil Özellikleri Fiillerin anlam özellikleri belirlendi (duygusal-fiziksel-eylemsel).
7. Söz Sanatı Teşhis ve benzetme örnekleri incelendi.
8. Metin Yazımı Teknolojinin olumlu ve olumsuz etkilerini ele alan bilgilendirici metin hazırlandı.

Sorular tamamlanmıştır. Takıldığınız başka bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin! :blush:
@Amro

Resimli Soru Çözümü

Cevap:

Table of Contents

1. Soru 5: Anlatım Bozuklukları
  2. Soru 6: Fiillerin Anlam Özellikleri
  3. Soru 7: Söz Sanatları
  4. Soru 8: Bilgilendirici Metin Yazımı
  5. Özet Tablo
  6. Kısa Özet

1. Soru 5: Anlatım Bozuklukları

Metinde yer alan iki cümlede anlatım bozukluklarının nedenini ve düzeltilmiş hâlini inceleyelim:

5A) “Kardeşimin elinden tutmasam neredeyse, az kalsın düşecekti.”

• Anlatım Bozukluğunun Nedeni:
    Burada “neredeyse” ve “az kalsın” ifadeleri aynı anlama gelen iki sözcük olarak gereksiz tekrar oluşturmuştur. Her ikisinin birlikte kullanılması cümlede anlatım bozukluğuna neden olur.
  • Cümlenin Doğru Hâli:
    • “Kardeşimin elinden tutmasam az kalsın düşecekti.”
      veya
    • “Kardeşimin elinden tutmasam neredeyse düşecekti.”

5B) “Senin sayende babamdan azar işittim.”

• Anlatım Bozukluğunun Nedeni:
    “Senin sayende” ifadesi olumlu bir sonuca işaret ederken, “babamdan azar işittim” olumsuz bir durumdur. “Sayende” sözcüğü yerine “yüzünden” sözcüğü kullanılmalıdır.
  • Cümlenin Doğru Hâli:
    • “Senin yüzünden babamdan azar işittim.”

2. Soru 6: Fiillerin Anlam Özellikleri

Soruda “üzülmek”, “terk etmek” ve “yazmak” fiillerinin hangi anlam özelliğine sahip olduğu istenmektedir. Burada fiillerin “kılış fiili”, “oluş fiili” veya “durum fiili” olup olmadığı genellikle sorgulanır. Ayrıca geçişli/geçişsiz nitelikleri de göz önünde bulundurulabilir.

1. üzülmek
    • Özelliği: Geçişsiz bir duygusal/durum fiilidir. Nesne almadığı için “geçişsiz durum fiili” olarak değerlendirilir.
  2. terk etmek
    • Özelliği: Nesne alabilen, iradeye dayanan bir “kılış fiili”dir. Çünkü “bir yeri” veya “bir kişiyi” terk edebilirsiniz, yani doğrudan nesneye yöneliktir.
  3. yazmak
    • Özelliği: Bu da nesne alabilen bir “kılış fiili”dir (örneğin “mektup yazmak”, “şiir yazmak”). Dolayısıyla geçişli bir eylemdir.

3. Soru 7: Söz Sanatları

Aşağıdaki cümlelerde kullanılan söz sanatlarını belirtelim:

1. “Rüzgâr, ağaçların yapraklarıyla oyun oynuyordu.”

• Burada rüzgâra insana özgü bir eylemlilik atfedilmiş; dolayısıyla kişileştirme (teşhis) söz konusudur.
  2. “O öğrenci, adeta sınıfın güneşi oldu.”

• “Adeta” sözcüğü “gibi” anlamı taşıdığından burada bir benzetme (teşbih) vardır. Öğrencinin sınıfa güneş gibi enerji ve aydınlık kattığı ifade edilmiştir.
  3. “Kalbi taş gibi soğuktu.”

• “Taş gibi” ifadesi, iki kavram arasında “gibi” sözcüğüyle yapılan klasik bir benzetme (teşbih) örneğidir.

4. Soru 8: Bilgilendirici Metin Yazımı

“Konu: Teknolojinin günlük yaşantımızdaki yeri ve olumlu-olumsuz etkileri.”

Aşağıda en az 5 cümle içeren, bilgilendirici bir metin örneği yer almaktadır:

Teknoloji, günümüzde hayatımızın neredeyse her alanına girmiştir. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar, hem iş hem de eğitim dünyasında büyük kolaylıklar sağlıyor. Bununla birlikte, aşırı ekran kullanımı göz yorgunluğu ve sosyal izolasyon gibi olumsuz etkilere yol açabilir. Öte yandan, internet üzerinden araştırma yapmak, online kurslara katılmak veya iş ağlarını genişletmek için de ideal fırsatlar sunar. Bu nedenle teknolojiyi bilinçli ve dengeli kullanmak, avantajlarından faydalanırken zararlarını en aza indirmenin temel yoludur.

5. Özet Tablo

Soru Problem / İstenen Çözüm veya Örnek Cevap
5 Anlatım bozukluğu nedenini ve düzeltme - (A) “neredeyse” & “az kalsın” → Gereksiz tekrar
Düzeltilmiş: “Kardeşimin elinden tutmasam az kalsın düşecekti.”

- (B) “sayende” yerine “yüzünden” kullanılmalı
6 Fiillerin anlam özelliği - “üzülmek” → Durum/duygusal fiil (geçişsiz)
- “terk etmek” → Kılış fiili (geçişli)
- “yazmak” → Kılış fiili (geçişli)
7 Söz sanatlarını belirleme - Rüzgâr… → Kişileştirme (teşhis)
- Sınıfın güneşi → Benzetme (teşbih)
- Kalbi taş gibi → Benzetme (teşbih)
8 Teknolojik gelişmelerin olumlu/olumsuz etkileri üzerine metin 5 cümlelik örnek metin (faydaları, zararları, bilinçli kullanım önerileri)

6. Kısa Özet

Bu çalışmada, anlatım bozukluğu içeren cümlelerin nasıl düzeltilebileceğini, fiillerin türlerini, söz sanatlarını (kişileştirme, benzetme) ve teknolojinin olumlu-olumsuz etkilerine dair bilgilendirici bir metin örneğini inceledik. Sorulardaki dil bilgisi ve anlatım becerisi konuları, Türkçe dersinde sıklıkla karşımıza çıkar. Bu soru setine benzer uygulamalar, öğrencilere hem yazım kuralları hem de anlam bütünlüğü açısından pratik kazandırır.

@Amro