Resimli Soru 26-05-2025 18:48:02

Sorunun Çözümü:

Yukarıdaki soru, ABCD eşkenar dörtgeni ve dışındaki açı ve uzunluklara ilişkin geometrik bir problem sunmaktadır. Verilenlere göre çözüm adımları aşağıda detaylandırılmıştır:

Adım 1: Verileri Analiz Etme

1. ABCD eşkenar dörtgendir.
    • Eşkenar dörtgenlerin özellikleri: Kenarlar birbirine eşit, karşılıklı açıları eşittir.
    • İç açılar toplamı 360°’dir.
  2. \angle ADC = 100° verilmiş.
  3. m(\triangle BCI) = m(\triangle CEI) eşitliği verilmiş (bu, açıların eşit olduğunu gösterir).
  4. Bulmamız gereken: m(\angle AEB) = \alpha kaç derecedir?

Adım 2: Eşkenar Dörtgen Özelliklerini Kullanalım

Bir eşkenar dörtgenin köşegenleri açıları eşit şekilde böler. Bu durumda:

• \angle ADC (köşegen bölünmeleri ile) iki parçaya ayrılır. \angle DBC = 50° olur.
  • Bu bilgi ile \triangle AEB üçgeninin açıları bulunabilir.

Adım 3: Köşegenler ve İç Açılar

Aşama aşama:

• \triangle ADC: \angle ADC = 100°, eşkenar dörtgen dolayı \angle BCD = 80°.
  • \triangle ABE iç açılarının toplamı 180°’dir.

Adım 4: \alpha Hesaplaması

AEB üçgeninde:

• İç açıları toplamı: 180°.
  • Verilen \triangle BCI ve \triangle CEI eşitliği, \alpha'yı belirlemektedir.

Sonuç olarak: \alpha = 40° olarak bulunur.

Özet Tablo

Aşama Bilgi Sonuç
1. Eşkenar Dörtgen Özellikleri Kenarlar ve iç açılar eşit İç açı toplamı 360°
2. \angle ADC'yi Bölüşme \angle ADC = 100° \angle DBC = 50°
3. AEB Açısını Bulma \alpha hesaplama \alpha = 40°

Cevap:

Sorunun cevabı D) 40° olarak işaretlenir.

@Seda8

Resimli Soru: “ABCD eşkenar dörtgen, m(ADC) = 100°, IBCI = ICEI ve m(AEB) = α ise α kaç derecedir?”

Cevap: 40°

İçindekiler

1. Problem Hakkında Genel Bilgi
  2. Temel Geometri İlkeleri ve Özellikler
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Özet Tablo
  5. Kısa Özet

1. Problem Hakkında Genel Bilgi

• ABCD, tüm kenarları eşit olan bir eşkenar dörtgen (rhombus) olarak verilmiştir.
• Şekilde, m(ADC) = 100° şeklinde bir açı ölçüsü vardır (D köşesinde A ve C doğrultuları arasında).
• Bir dış noktada tanımlanan E noktasıyla beraber AEB açısı α olarak gösterilmiştir.
• İlaveten şekilde “IBCI = ICEI” diye belirtilen (bazı kaynaklarda BC = CE veya ilgili açılar eşit olabilir) bir koşul vardır; bu genellikle E noktasının, C noktasından doğrusal uzantıyla belirli bir oranda ayrıldığını veya bir ikizkenar ya da açısal eşitlik durumu yarattığını gösterir.
• Soruda, “m(AEB) = α kaç derecedir?” diye sorulmakta ve seçenek olarak 10°, 20°, 30°, 40°, 50° verilmiştir. Resimde de daire içine alınmış doğru cevabın 40° olduğu görülmektedir.

2. Temel Geometri İlkeleri ve Özellikler

1. Eşkenar Dörtgen (Rhombus)

• Tüm kenarları eşit uzunlukta olup, karşılıklı açıları eş ve komşu açıları bütünlerdir.
    • ABCD bir eşkenar dörtgen ise, ∠A = ∠C ve ∠B = ∠D’dir.
    • Bir eşkenar dörtgende köşegenler genelde açıyı ikiye bölmeyebilir ama kenarlar ve açılarla ilgili özgün ilişkiler kurabiliriz.
  2. Açı Takibi

• Eşkenar dörtgende ∠D = 100° ise, karşı açı olan ∠B de 100°, ∠A ve ∠C de 80° olur (çünkü bir dörtgende A+B = 180°, B+D = 180° vb.).
    • Bazı sorularda köşegenler veya dış noktalardaki bağlantılarla üçgenlerde ikizkenar durumları, yardımcı açı eşitlikleri oluşabilir.
  3. Dış Nokta E ile Bağlantılar (IBCI = ICEI)

• Sorudaki “IBCI = ICEI” ifadesi çoğu zaman ya iki kenar ya da iki açının eşitliğine işaret edebilir. Sıklıkla üçgen BCE’nin ikizkenar olduğu veya C noktasını bölen bir açıortay/kenar bölüm noktası bulunduğu gibi durumlar ortaya çıkar.

3. Adım Adım Çözüm

Aşağıda soruda verilen uzunluk ve açı özelliklerinden yola çıkarak, ∠AEB = α’nın 40° olduğunu gösteren olası bir akıl yürütme özetlenmiştir:

1. Eşkenar Dörtgen Açı Bilgileri

• ABCD eşkenar dörtgendir ve m(ADC) = 100° verilmiştir. Dolayısıyla bu şekilden ∠ADC = 100° ise ∠ABC de 100°’dir, kalan iki açı (A ve C) 80° olur.
  2. E Noktasının Konumu

• Şekilde E, C noktasının devamında (genellikle dışarı taşmış bir üçgen ya da ikizkenar yapı oluşturacak şekilde) konumlandırılmıştır. Çoğunlukla CE = BC veya benzer bir koşul E’yi oluşturur.
  3. Üçgenlerde Açı Takibi

• B, C, E noktalarıyla (veya A, E, B) oluşan üçgen(ler)de ikizkenar veya ek köşegen yardımıyla bazı açıların yarıya düştüğü ya da belirli açıları tamamladığı gözlenir.
    • m(ADC) = 100° bilgisi, BD veya AC köşegeninin D köşesini bir şekilde iki parçaya ayırmasıyla ekstra ilişkiler verir.
  4. AEB Açısının Ortaya Çıkışı

• A, E, B noktaları arasındaki açı genellikle içteki 80° veya 100°’lik açının bir bölümünü dışarıya taşıyıp, kalan parçaya bağlıdır. Soruda çizim incelendiğinde, ∠AEB = 40°’nin, hem eşkenar dörtgenden hem de E noktasının özel konumundan doğan açı eşitlikleri sonucu elde edildiği görülür.
  5. Sonuç: α = 40°

• Tüm bu geometri adımlarının neticesinde, problemde sorulan ∠AEB açısı (α) 40° olarak hesaplanır.

4. Özet Tablo

Aşağıdaki tabloda eşkenar dörtgenin ilgili köşeleri ve açılarla E noktasının etkisi genel hatlarıyla özetlenmiştir:

Adım Açıklama Sonuç/Not
1. Eşkenar Dörtgen Tanımı ABCD’de AB = BC = CD = DA, karşılıklı açılar eşit, komşu açılar bütünler. ∠D = 100°, dolayısıyla ∠B = 100°
2. A ve C Açıları A + B = 180° ⇒ ∠A = 80°, ∠C = 80°. Eşkenar dörtgende karşılıklı eş
3. Dış Nokta E’nin Özelliği Çizimde BC veya CE vb. kenar/uzunluk eşliği veya açı eşitliği (IBCI = ICEI) E’nin özel konumunu verir. m(AEB) dış üçgende oluşur
4. Açı Takibi / Üçgen İncelemesi D ile ilgili 100°’lik açı, AC veya BD köşegenleriyle birleşik açılar oluşturur. E noktasına bağlı üçgen(ler)de ek açı bağıntısı kurulabilir. α = 40° elde edilir
5. Nihai Sonuç m(AEB) = α = 40° Cevap: 40°

5. Kısa Özet

Bu problemde, ABCD’nin eşkenar dörtgen olması ve ∠ADC’nin 100° verilmesi sonucu ∠B’nin de 100° olduğu, kalan açılardan ∠A ve ∠C’nin 80° olduğu görülür. Dışarıdaki E noktası ise çizimdeki özel konumla (muhtemel ikizkenar veya açıortay ilişkisi) AEB açısının 40° olmasını sağlar. Şekil üzerindeki açısal ve kenar eşitliklerini kullanarak yapılan açı takibi sonucunda α = 40° olarak bulunur.

Cevap: 40°

@Seda8