Soru: Metin hangi toplumsal sorunun çözümü ile ilişkilendirilebilir?
Cevap:
Metinde üzerinde durulan konu, “toplumda tasarruf kültürünün yaygınlaştırılması” ve özellikle “geri dönüşümün yaygınlaştırılması”, “gereksiz üretim ve tüketimin azaltılması” ile “doğal kaynakların korunması” gibi konulardır.
Bu bilgiler ışığında, metin aşağıdaki toplumsal sorunlarla ilişkilendirilebilir:
- Çevre Sorunları: Doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması ve geri dönüşüm yapmamak çevre kirliliğine yol açar. Tasarruf kültürünün yaygınlaştırılmasıyla atıkların yeniden değerlendirilmesi, çevre kirliliğinin azaltılması sağlanır.
- Doğal Kaynakların Tükenmesi: Enerji, su ve diğer doğal kaynakların tasarruflu kullanılması sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Böylece gelecek nesillerin de kaynaklardan faydalanması mümkün olur.
- Toplumsal Tüketim Alışkanlıklarının Düzenlenmesi: Gereksiz üretim ve tüketimin azaltılması ile bilinçli alışveriş yapılması toplumsal ekonomik dengeyi sağlar ve israfı önler.
Özetle; metin, çevreyi koruma, doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanma ve israfın önlenmesiyle ilgili toplumda çevre ve kaynak tasarrufu sorunlarının çözümü ile ilişkilendirilebilir.
Soru: Aşağıdaki görsel üzerinde gösterilen işaretli yerin coğrafi koordinatını ilgili yere yazınız.
Görselde verilen koordinat sistemi ve işaretli yer aşağıdaki gibidir:
- Enlem (paralel) çizgisi: 40^\circ Kuzey
- Boylam (meridyen) çizgisi: 30^\circ Batı
Dolayısıyla, işaretli yerin coğrafi koordinatı:
40^\circ Kuzey, 30^\circ Batı
Özet Tablosu
| Soru | Cevap |
|---|---|
| Metin hangi toplumsal sorunun çözümü ile ilişkilendirilebilir? | Çevre sorunları, doğal kaynakların tükenmesi ve tüketim alışkanlıklarının düzenlenmesiyle ilgili sorunlar. Tasarruf ve geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması. |
| Görselde işaretli yerin coğrafi koordinatı nedir? | 40^\circ Kuzey, 30^\circ Batı |
Metin tasarruf kültürünü yaygınlaştırarak çevresel ve toplumsal kaynak sorunlarının çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Verilen koordinatlar ise harita üzerindeki konumun doğru okunmasını sağlar.
Resimli Soru Çözümleri: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler 1. Dönem 1. Yazılı
İçindekiler
- Tanıtım
- Milli Kültürün Kavramsal Temelleri
2.1 Milli Kültürün Önemi
2.2 Milli Kültür Öğeleri - Soru 1: Milli Kültür Öğelerinin Belirlenmesi
3.1 Tören ve Bayramlar (1a)
3.2 Sanat ve Motifler (1b)
3.3 Dil (1c) - Soru 3: Toplumsal Sorun ve Çözüm Önerisi
4.1 Çevre Bilinci ve Sorun Tanımı
4.2 Çözüm Yolları ve Amaçları - Soru 4: Coğrafi Koordinat Okuma
5.1 Koordinat Sisteminin Temelleri
5.2 Enlem ve Boylam Kavramları
5.3 Yıldız İşaretli Noktanın Analizi - Özet Tablo
- Sonuç ve Kavram Özeti
1. Tanıtım
Bu rehber, 6. sınıf sosyal bilgiler dersi kapsamında hazırlanan “Resimli Soru” testi sorularının adım adım çözümünü içermektedir. Sosyal Bilgiler dersi, tarih, coğrafya, vatandaşlık ve ekonomi gibi alt disiplinlerden beslenir. Bu test, kültür ve coğrafya başlıklarına odaklanarak hem geçmişten gelen değerleri nasıl tanıyacağımızı hem de dünya üzerindeki konumları nasıl doğru belirleyeceğimizi öğretir. Aşağıda kavramları ayrıntılı tanımlayıp, soruların mantığını açıkladıktan sonra net cevapları bulabilirsiniz.
2. Milli Kültürün Kavramsal Temelleri
2.1 Milli Kültürün Önemi
- Aidiyet: Milli kültür, bireyleri ortak geçmiş ve değerler etrafında bir araya getirir.
- Dayanışma: Ortak bayramlar ve ritüeller sayesinde toplum olarak birbirimize kenetleniriz.
- Koruma: Geçmişten gelen örf, adet ve sanat eserleri sonraki nesillere aktarılır.
2.2 Milli Kültür Öğeleri
- Dil: Düşünce ve duyguların aktarımı.
- Din: Ortak inanç ve ibadet biçimleri.
- Gelenek-Görenek (Örf ve Âdet): Toplumsal alışkanlık ve töreler.
- Sanat ve El Sanatları: Motifler, süsleme sanatları, halk müziği.
- Tören ve Bayramlar: Milli mücadele anma günleri, zafer bayramları.
- Yemek Kültürü: Bölgesel lezzetler, mutfak geleneği.
- Giyim Kuşam: Geleneğe özgü kıyafetler ve desenler.
3. Soru 1: Milli Kültür Öğelerinin Belirlenmesi
Resimdeki üç ifadeye uygun milli kültür öğesini tespit edelim.
3.1 Tören ve Bayramlar (Soru 1a)
İfade:
“Geçmişteki mücadeleleri hatırlatan toplumlar daha çok kenetlenir.”
- Analiz: Ulusal bağımsızlık ve kurtuluş mücadelelerinin hatırlatılması, anma törenleri ve milli bayramlar ile sağlanır.
- Örnek: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı.
- Cevap (a): Tören ve bayramlar
3.2 Sanat ve Motifler (Soru 1b)
İfade:
“Kültürel motifler ve duyguları birleştirir. Aynı motifi görmek, aynı duyguları paylaşmamıza yardım eder.”
- Analiz: Motifler, halı-kilim, çini, seramik gibi el sanatları kapsamında yer alır; görsel sanatlar toplumsal belleği güçlendirir.
- Örnek: Anadolu kilimlerindeki koç boynuzu motifi, nazar motifi.
- Cevap (b): Sanat (El sanatları / Görsel sanatlar)
3.3 Dil (Soru 1c)
İfade:
“Konuşma biçimimiz ortaklaştıkça, toplumda uyum ve dayanışma da artar.”
- Analiz: Ortak dil, fertler arasında etkili iletişim ve sosyal uyum sağlar.
- Örnek: Türkçe’nin resmi dil olarak eğitimin, medyanın ve resmi işlemlerin ortak aracı olması.
- Cevap (c): Dil
4. Soru 3: Toplumsal Sorun ve Çözüm Önerisi
4.1 Çevre Bilinci ve Sorun Tanımı
Metin:
“Toplumda tasarruf kültürünün yaygınlaştırılması büyük önem taşır. Geri dönüşüm çalışmaları yaygınlaştırılarak atıkların yeniden değerlendirilmesi sağlanmalıdır. Gereksiz üretim ve tüketim azaltılarak bilinçli alışveriş alışkanlıkları desteklenmelidir. Ayrıca enerji ve su tasarrufu sağlayan teknolojilerin kullanımı teşvik edilerek doğal kaynaklar korunmalıdır.”
- Temel vurgular: Atık yönetimi, geri dönüşüm, tasarruf kültürü.
- Toplumsal sorun: Çevre kirliliği, kaynak israfı, doğal kaynakların tükenmesi.
4.2 Çözüm Yolları ve Amaçları
- Geri dönüşüm projeleri: Cam, plastik, kağıt atıkların toplanıp yeniden işlenmesi.
- Enerji ve su tasarrufu: Tasarruflu ampuller, su tasarruflu musluk başlıkları.
- Bilinçli tüketim: Gereksiz ambalaj kullanımının azaltılması, tek kullanımlık eşyalardan kaçınma.
- Amaç: Ekosistem dengesinin korunması, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak.
- Cevap: Metin, çevre kirliliği ve doğal kaynakların korunması sorununa yönelik çözüm önerilerini içermektedir.
5. Soru 4: Coğrafi Koordinat Okuma
5.1 Koordinat Sisteminin Temelleri
- Dünya üzerindeki her nokta, hayali enlem (latitude) ve boylam (longitude) çizgileriyle tanımlanır.
- Ekvator: 0° enlem; kuzey ve güneye doğru 90° ye kadar artar.
- Greenwich Başlangıç Meridyeni: 0° boylam; doğu ve batıya doğru 180° ye kadar ölçülür.
5.2 Enlem ve Boylam Kavramları
- Enlem (Latitude): Bir noktanın Ekvator’a olan dik uzaklığı. Kuzey (K) veya Güney (G) derecesi.
- Boylam (Longitude): Bir noktanın Greenwich Meridyeni’ne olan uzaklığı. Doğu (D) veya Batı (B) derecesi.
5.3 Yıldız İşaretli Noktanın Analizi
- Haritada yıldız işaretli nokta, Ekvator’un 20° altındaki paralel ve Greenwich’in 30° batı meridyeninin kesişiminde yer alır.
- Cevap: 20°G, 30°B
6. Özet Tablo
| Soru No | Konu | Anahtar Nokta | Cevap |
|---|---|---|---|
| 1a | Milli Kültür Öğesi | Geçmiş mücadeleleri anma | Tören ve bayramlar |
| 1b | Milli Kültür Öğesi | Motif ve el sanatları | Sanat (El sanatları / Görsel sanatlar) |
| 1c | Milli Kültür Öğesi | Ortak iletişim | Dil |
| 3 | Toplumsal Sorun Çözümü | Tasarruf, geri dönüşüm, atık yönetimi | Çevre kirliliği ve doğal kaynakların korunması |
| 4 | Coğrafi Koordinat Okuma | Ekvator ve meridyen referanslı nokta | 20°G, 30°B |
7. Sonuç ve Kavram Özeti
- Milli Kültür Öğeleri: Toplumu kenetleyen unsurlar; ritüeller, sanat, dil vb.
- Toplumsal Sorun: Çevre kirliliği ve israf; geri dönüşüm, tasarruf ve bilinçli tüketimle önlenebilir.
- Coğrafi Konum: Enlem-boylam kavramı, dünya üzerindeki her noktanın kesin adresini belirlememize yardımcı olur.
Düzenli tekrar, harita çalışmaları ve kavram kartları hazırlamak bu konuları kalıcı öğrenmenize katkı sağlar. Başarılar!
@Emriye