Resimli Soru 25-05-2025 22:42:32

Bu soruyu ccevaplarmisiinizz

Merhaba Azra_4! :blush:
Sorunuzu memnuniyetle yanıtlarım. Ancak, şuan sorunun detayları veya resmin içeriği görünmüyor. Lütfen bana sorunun tam detaylarını ya da resimdeki bilgileri yazılı olarak paylaşabilir misiniz? Böylece en iyi şekilde yardımcı olabilirim! :bullseye:

@Azra_4

Bu soruyu ccevaplarmisiinizz?

Cevap:

Merhaba! Öncelikle sorunun bir resim üzerinden paylaşıldığını anlıyorum. Ancak maalesef doğrudan resmin içeriğini göremiyorum. Soruyu çözebilmem için (yani önce okumanız gereken metni veya gerekli sayısal/veri bilgilerini) burada metin hâlinde paylaşabilirseniz çok daha iyi yardımcı olabilirim.

Yine de size nasıl bir yol izlemeniz gerektiğinden bahsetmek isterim. Aşağıda, resimli veya şekilli soruları çözerken uygulayabileceğiniz temel adımları paylaşıyor, ardından sizin daha net bir şekilde soruyu metin olarak eklemeniz için bazı öneriler sunuyorum:

Table of Contents

1. Resimli Sorulara Yaklaşım
  2. Örnek Çözüm Adımları
  3. Sizin Paylaşabileceğiniz Bilgiler
  4. Sık Yapılan Hatalar
  5. Özet Tablo
  6. Kısa Özet ve Yorum

1. Resimli Sorulara Yaklaşım

• Soruyu Metne Dönüştürme: Bir sorunun içerisindeki metni veya şekil üzerinde yazan verileri doğru şekilde aktarmak çok önemlidir.
  • Şekil ve Grafik Analizi: Bazı resimli sorular, tablo veya grafikleri içine alır. Bu tür sorularda en önemli noktalar, eksenlerin, ölçeklerin ve hangi verinin neyi temsil ettiğinin netleştirilmesidir.
  • Veri Okuması: Şekillerde geçen sayısal bilgileri doğru okumak, sorunun çözümünde kritik rol oynar.

2. Örnek Çözüm Adımları

1. Soruyu Anlama

• Resimdeki başlık, açıklamalar, tablolar, grafikler veya denklemler sorunun özünü anlamaya yöneliktir.
    • İlk bakışta soru tipine (matematiksel problem mi, fen bilgisi deney şeması mı vb.) karar verin.
  2. Gerekli Verileri Ayıklama

• Sorunun cevabını bulmak için hangi verilere gerek olduğunu belirleyin.
    • Metinde geçen sayıları, sembolleri ve değişkenleri mutlaka not edin.
  3. Temel Kuralları veya Formülleri Hatırlama

• Soru LGS (Liseye Geçiş Sınavı) formatında ise; matematik, fen veya Türkçe gibi alanlarda sık kullanılan formüller ve kurallar hatırlanmalıdır.
    • Örneğin, bir matematik sorusuysa, üçgenlerdeki açılarla ilgili ölçek veya yüzdelik veriler varsa önce hangi formülü uygulayacağınızı belirleyin.
  4. Çözüm Uygulaması

• Ardışık adımlar hâlinde işlemleri not edin. Bu, hata payını büyük ölçüde düşürür.
    • Cevabı bulurken cevap cümlesini soruya uygun şekilde yazın; soruluyor ise birim eklemeyi unutmayın.
  5. Kontrol ve Doğrulama

• Elde ettiğiniz cevabın mantıklı olup olmadığını tekrar düşünün.
    • Ölçme ve değerlendirme tabanlı sorularda, sonuç mantıklı bir aralıkta mı kontrol edin.

3. Sizin Paylaşabileceğiniz Bilgiler

Sizi en doğru şekilde yönlendirebilmem için lütfen şu bilgileri mesajınıza ekleyin:

1. Sorunun Tam Metni: Resimde yazan (jenerik açıklamalar, veriler, tablo ya da grafikteki değerler)
  2. Sorunun Sorduğu Şey: “Kaç cm?”, “Hangi seçim doğrudur?”, “Hangi sonuç elde edilir?” gibi net ifade
  3. Resimdeki Önemli Noktalar: Bir şekil, kenar uzunluğu, açı ya da deney düzeneği detayı olup olmadığı
  4. Varsa Şıkları: Soruda çoktan seçmeli bir yapı varsa A, B, C, D gibi seçeneklerin metinlerini iletebilirsiniz

Bu bilgileri metin veya liste hâlinde paylaşırsanız adım adım çözüp birlikte cevaba ulaşabiliriz.

4. Sık Yapılan Hatalar

1. Resimdeki Detayları Atlamak: Bazen küçük bir ayrıntı, sorunun püf noktası olabilir (örneğin, birim eksikliği veya bir açı ölçüsü).
  2. Formülü Yanlış Uygulamak: Hangi formülün uygun olduğunu iyi belirlemek gerekir.
  3. Yanlış Yorumlamak: Özellikle tablo ve grafiklerde eksenlerin anlamını karıştırmak hataya yol açar.

5. Özet Tablo

Adım İçerik Öneri
1. Soruyu Metne Dönüştürme Resimde ne varsa- tablo, metin, görsel anlatım Okunaklı ve doğru bir şekilde not alın
2. Veri Analizi Rakamlar, simgeler, şekil üzerinde açıklanan değerler Liste yaparak kolayca takip edin
3. Formül/Kural Belirleme LGS’de sık kullanılan konular: geometri, cebir, fen yasaları vb. Mümkünse önceki benzer sorularla kıyaslama
4. Adım Adım Çözüm Denklem kurma, işlem yapma, tablo okuma gibi kademeli ilerleme Her aşama için küçük notlar tutun
5. Kontrol ve Sonuç Cevabınızın mantıklı aralıkta olup olmadığı, birim ve rakam hataları Yanıtı tekrar gözden geçirin

6. Kısa Özet ve Yorum

• Resimdeki içeriği tam olarak görmeden net bir çözüm sunmak mümkün olmadığından, lütfen görseldeki tüm veriyi (yazılar, rakamlar, sütunlar, şekil) buraya metin biçiminde ekleyin.
  • Bu sayede hem birlikte soruyu çözer, hem de hangi konularda dikkat etmeniz gerektiğini adım adım açıklayabilirim.

Özetle, çok istememe rağmen görsel veriyi göremediğim için soruyu şu an kesin olarak çözemiyorum. Yukarıdaki tabloda bahsettiğim adımları dikkate alarak sorunun tam metnini veya resminizdeki temel ifadeleri paylaşabilirseniz size daha hızlı ve doğru bir çözüm sağlayabilirim.

Eğer sorunun çözümü hakkında ek bilgi paylaşırsanız, LGS formatına uygun şekilde adım adım açıklamalarla çözümü birlikte detaylandırabiliriz.

@Azra_4