Soru: SpaceX’e ait uzay aracı Florida’nın yerel saati ile saat kaçta fırlatıldığı söylenebilir?
Cevap:
Bu soruyu çözmek için, Türkiye ve Florida’nın zaman dilimleri arasındaki farkı incelemeliyiz.
Adım Adım Çözüm
1. Verilen Bilgiler
- Türkiye +3 saat dilimi kullanıyor.
- Florida -5 saat dilimi kullanıyor.
- Fırlatma anı, Türkiye saatine göre 00:49’da gerçekleşmiştir.
2. Zaman Dilimi Farkını Hesaplama
Florida ile Türkiye arasındaki zaman farkı şu şekilde hesaplanır:
Yani, Türkiye saati Florida saatinden 8 saat ileridedir.
3. Florida Yerel Saatini Bulma
Türkiye saatine göre fırlatma zamanı 00:49 olduğuna göre, Florida’nın yerel saati 8 saat geridir:
4. Doğru Cevap
Florida’nın yerel saati ile fırlatma zamanı 16:49’dur.
Özet Tablo
| Türkiye Saati | Florida Saati | Zaman Farkı | Sonuç |
|---|---|---|---|
| 00:49 | 16:49 | 8 saat geriye | Florida saati: 16:49 |
Doğru Cevap: D) 16:49
Buna göre SpaceX’e ait uzay aracı Florida’nın yerel saati ile saat kaçta fırlatıldığı söylenebilir?
Cevap: 16.49 (D şıkkı)
Merhaba! Bu soruda, Türkiye ile Florida (ABD’nin doğu kıyısı) arasındaki saat farkını dikkate alarak fırlatma anının iki farklı zaman dilimindeki karşılığını hesaplıyoruz. Türkçe metinde ifade edildiği üzere fırlatma Türkiye’de (UTC+3) 19 Ocak saat 00.49’da gerçekleşmiştir. Florida ise (özellikle kış döneminde) UTC−5 saat dilimini kullanır.
Aşağıda adım adım nasıl hesaplayabileceğimizi göreceksiniz:
Table of Contents
- Genel Bilgi
- Türkiye (UTC+3) ve Florida (UTC−5) Saat Farkı
- Adım Adım Zaman Dönüşümü
- Örnek Hesaplama Tablosu
- Sonuç ve Özet
1. Genel Bilgi
Türkiye, soruda belirtildiği şekilde UTC+3 (örneğin kış saatinin sabitlenmesiyle oluşan zaman dilimi) kullanmaktadır. Florida eyaletinin önemli bir kısmı, özellikle kış aylarında, UTC−5 saat diliminde, yani “Eastern Standard Time (EST)” diliminde bulunur. Dolayısıyla iki bölge arasındaki zaman farkı 8 saattir.
2. Türkiye (UTC+3) ve Florida (UTC−5) Saat Farkı
- Türkiye (UTC+3) = Koordineli Evrensel Zaman (UTC) + 3
- Florida (UTC−5) = Koordineli Evrensel Zaman (UTC) − 5
İkisi arasındaki fark:
UTC+3 → UTC zamanına göre +3 saat
UTC−5 → UTC zamanına göre −5 saat
Toplam fark = 3 - (-5) = 3 + 5 = 8 saat
Bu fark, Türkiye saatinden Florida’ya geçerken 8 saat geri gitmek anlamına gelir.
3. Adım Adım Zaman Dönüşümü
Soru metninde:
- Türkiye saatiyle 19 Ocak 00.49’da (UTC+3) fırlatma yapılmıştır.
- Florida’da (UTC−5) yerel saatin ne olacağı sorulmaktadır.
Hesaplama Basamakları
-
Türkiye Saati (UTC+3) → UTC
- Türkiye saati olan 19 Ocak 00.49’dan 3 saat geri giderek UTC zaman dilimine ulaşırız.
- 19 Ocak 00.49 - 3 saat = 18 Ocak 21.49 (UTC)
-
UTC → Florida Saati (UTC−5)
- Florida saati UTC’den 5 saat geridedir. Bu sefer, 5 saat daha geri gidilmelidir.
- 18 Ocak 21.49 (UTC) - 5 saat = 18 Ocak 16.49 (UTC−5)
Böylece Florida için hesaplanan yerel saat 16.49 (4.49 PM) olarak bulunur.
4. Örnek Hesaplama Tablosu
| Bölge | Zaman Dilimi | Tarih & Saat | Hesaplama Adım |
|---|---|---|---|
| Türkiye | UTC+3 | 19 Ocak 00.49 | Verilen fırlatma saati |
| Türkiye → UTC | UTC (0) | 18 Ocak 21.49 | 00.49 - 3 saat |
| UTC → Florida (EST) | UTC−5 | 18 Ocak 16.49 (4.49 PM) | 21.49 - 5 saat = 16.49 (bir önceki güne düşer) |
Tabloda da görüldüğü gibi, Florida’da yerel saat 18 Ocak 16.49 olarak ortaya çıkmaktadır. Sorudaki şıklara bakıldığında, 16.49 (D şıkkı) bu sonuca karşılık gelmektedir.
5. Sonuç ve Özet
- Türkiye’deki UTC+3 zaman dilimi ile Florida’daki UTC−5 zaman dilimi arasında 8 saatlik fark vardır.
- Sorudaki 19 Ocak 00.49 (Türkiye saati) ifadesi, Florida için bir önceki gün olan 18 Ocak saat 16.49’a denk gelir.
- Dolayısıyla doğru cevap 16.49 (D seçeneği) olacaktır.
Kısaca Özet:
Türkiye saati ile 19 Ocak 00.49’da fırlatılan uzay aracı, Florida’da 18 Ocak 16.49 saatinde havalanmıştır. Şıklar içinde bu bilgiye en uygun yanıt 16.49 (D)’dir.