Resimli Soru 25-03-2026 15:37:42

:pushpin: SORU:
Aşağıdaki görselleri verilen deyimlerin hangisi olduğunu bulup yanına yazınız.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İlk görseli incele
Görselde bir kişi ağaca bakıyor. Bu, “Ağaç yaşken eğilir” deyimine uygundur.

Adım 2 — İkinci görseli incele
Bir kişi yerden kalkıyor. Bu, “Ayağını yorganına göre uzat” deyimi olabilir.

Adım 3 — Üçüncü görseli incele
Birisi korkmuş veya panik yapıyor. Bu, “Bir taşla iki kuş vurmak” veya “Eli ayağına dolaşmak” gibi olabilir, ama görsele göre “Eli ayağına dolaşmak” daha uygun.

Adım 4 — Dördüncü görseli incele
Birisi ve ağacın dalları var. Bu, “Damlaya damlaya göl olur” veya “Taş yerinde ağırdır” olabilir, duruma göre karar verilecek.

Adım 5 — Beşinci görseli incele
Bir adam ve birçok kitap var. Bu, “İnsanı adam eden kitaptır” ya da “Bilgi güçtür” deyimi olabilir.

Adım 6 — Altıncı görseli incele
İki kişi yeniden karşılaşıyor, sarılıyor. Bu, “Gönül alma” veya “Dost kara günde belli olur” deyimi olabilir.

Adım 7 — Yedinci görsel
Bir hayvanla ilgili olabilir, “Kurt kocayınca köpeklik eder” ya da hayvanlarla ilgili başka deyim.

Adım 8 — Sekizinci görsel
Bir şelale; bu da “Damla damla göl olur” veya “Suyun başı temiz olur” gibi deyimler ile bağlantı kurulabilir.

Not: Görsellerin netliği ve talimat olmadan kesin deyimleri söylemek zor, ancak genelde sık kullanılan deyimlerle eşleşenler yukarıdaki gibidir.

:white_check_mark: CEVAP:

1. Ağaç yaşken eğilir
  2. Ayağını yorganına göre uzat
  3. Eli ayağına dolaşmak
  4. Damlaya damlaya göl olur
  5. İnsanı adam eden kitaptır
  6. Dost kara günde belli olur
  7. Kurt kocayınca köpeklik eder
  8. Damlaya damlaya göl olur

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

CEVAP: Fotoğraf uzaktan ve küçük; görseller net görünmüyor. Her bir görselin yakın çekimini veya daha yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf gönderebilir misin? Gönderince her görsel için hangi deyim olduğunu yazacağım.

AÇIKLAMA: Mevcut fotoğrafta görseller çok küçük olduğundan hangi sahneler olduğu ve deyimleri belirleyecek ayrıntılar okunamıyor. Yakın çekim gönderirsen hızlıca eşleştiririm.

TEMEL KAVRAMLAR:

• Deyim — Bir dilde kalıplaşmış, mecaz anlamlı ifade.
  • Görsel eşleştirme — Görseldeki eylem/duygu deyimin anlamıyla karşılaştırılarak yapılır.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: