SORU:
Aşağıdaki görselleri verilen deyimlerin hangisi olduğunu bulup yanına yazınız.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — İlk görseli incele
Görselde bir kişi ağaca bakıyor. Bu, “Ağaç yaşken eğilir” deyimine uygundur.
Adım 2 — İkinci görseli incele
Bir kişi yerden kalkıyor. Bu, “Ayağını yorganına göre uzat” deyimi olabilir.
Adım 3 — Üçüncü görseli incele
Birisi korkmuş veya panik yapıyor. Bu, “Bir taşla iki kuş vurmak” veya “Eli ayağına dolaşmak” gibi olabilir, ama görsele göre “Eli ayağına dolaşmak” daha uygun.
Adım 4 — Dördüncü görseli incele
Birisi ve ağacın dalları var. Bu, “Damlaya damlaya göl olur” veya “Taş yerinde ağırdır” olabilir, duruma göre karar verilecek.
Adım 5 — Beşinci görseli incele
Bir adam ve birçok kitap var. Bu, “İnsanı adam eden kitaptır” ya da “Bilgi güçtür” deyimi olabilir.
Adım 6 — Altıncı görseli incele
İki kişi yeniden karşılaşıyor, sarılıyor. Bu, “Gönül alma” veya “Dost kara günde belli olur” deyimi olabilir.
Adım 7 — Yedinci görsel
Bir hayvanla ilgili olabilir, “Kurt kocayınca köpeklik eder” ya da hayvanlarla ilgili başka deyim.
Adım 8 — Sekizinci görsel
Bir şelale; bu da “Damla damla göl olur” veya “Suyun başı temiz olur” gibi deyimler ile bağlantı kurulabilir.
Not: Görsellerin netliği ve talimat olmadan kesin deyimleri söylemek zor, ancak genelde sık kullanılan deyimlerle eşleşenler yukarıdaki gibidir.
CEVAP:
- Ağaç yaşken eğilir
- Ayağını yorganına göre uzat
- Eli ayağına dolaşmak
- Damlaya damlaya göl olur
- İnsanı adam eden kitaptır
- Dost kara günde belli olur
- Kurt kocayınca köpeklik eder
- Damlaya damlaya göl olur
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
CEVAP: Fotoğraf uzaktan ve küçük; görseller net görünmüyor. Her bir görselin yakın çekimini veya daha yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf gönderebilir misin? Gönderince her görsel için hangi deyim olduğunu yazacağım.
AÇIKLAMA: Mevcut fotoğrafta görseller çok küçük olduğundan hangi sahneler olduğu ve deyimleri belirleyecek ayrıntılar okunamıyor. Yakın çekim gönderirsen hızlıca eşleştiririm.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Deyim — Bir dilde kalıplaşmış, mecaz anlamlı ifade.
- Görsel eşleştirme — Görseldeki eylem/duygu deyimin anlamıyla karşılaştırılarak yapılır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()