Resimli Soru 24-11-2025 19:49:03

1000116892

Resimli Soru 24-11-2025 19:49:03

Aşağıda Eren’in okuma serüvenini anlatan metni analiz edeceğiz, önce “Kişiler, Zaman, Mekan, Olaylar, Duygular” bilgilerini tablo hâlinde düzenleyeceğiz; sonra da Eren’in ilk okuma deneyimini kendi ilk okuma deneyimimle karşılaştıran bir metin yazacağız.

1. Metinden Çıkarılan Bilgiler Tablosu

Öğe Bilgi
Kişiler • Eren
• Sınıf arkadaşları
• Öğretmen
Zaman • Eren’in ilköğretim yılları (5. sınıf dönemi)
Mekan • Okul sınıfı
• Ev ortamı
Olaylar 1. Eren’in kitap okuma alışkanlığına başlaması
2. İlk başta sıkılıp okuduğu kitaptan hoşlanmaması
3. Öğretmeni ve ailesinin yönlendirmesiyle ilgisinin artması
4. Bir öykü yarışmasına katılması ve okul birincisi olması
Duygular • Başlangıçta bıkkınlık, sıkılma
• Merak ve heyecan
• Başarı gururu ve mutluluk

2. Metnin Kısa Özeti

Eren, ilkokul yıllarında kitap okumaya karşı başta isteksizdir; eline aldığı ilk kitaplar sıkıcı gelir, sayfaları zor okur. Öğretmeni ve ailesinin tavsiye ettiği eğlenceli hikâyeler sayesinde okuma zevkini keşfeder. Okudukça merak duygusu gelişir, hayal gücü canlanır. Katıldığı öykü yarışmasında okul birincisi olarak kendine güveni pekişir. Böylece okuma alışkanlığı kalıcı hâle gelir ve Eren, yaşam boyu sürecek bir tutku kazanır.

3. Eren’in İlk Okuma Deneyimi ile Kendi İlk Okuma Deneyimimi Karşılaştıran Metin

İlkokulun birinci sınıfında ben de Eren gibi kitaplarla tanıştım. Sınıfa yeni başladığımda öğretmenimiz “Hikâyeyi sevince sen de daha hızlı ve keyifli okursun” demişti. İlk günlerde harfleri birleştirirken zorlanıyor, kısa cümleleri bile okumak benim için bir mücadeleye dönüşüyordu. Tıpkı Eren’in yaşadığı bıkkınlık gibi, ben de sayfaları çevirmekten sıkılıyor; kitabı kapatıp oyun alanına koşmak istiyordum.

Ancak öğretmenimin sınıfa getirdiği renkli resimli masal kitaplarıyla fikrim değişti. Masalda cesur bir şövalyenin ejderhayla savaşı beni ekrana kilitledi. Merakım uyandı, “Sonra ne olacak?” diye heyecanla resimlere bakarken okumayı öğrendim. Evde ailem de her akşam benimle farklı masallar okudu; bu sayede kelimeler arasında kaybolmanın ne kadar eğlenceli olduğunu fark ettim.

Bir yıl sonunda, okul kütüphane yarışmasında yer aldım ve okuduğum hikâyeyi sınıf arkadaşlarıma anlattım. Elde ettiğim küçük başarı, okuma tutkumun pekişmesini sağladı. Eren gibi ben de ilk başta zorlandım ama sabır, doğru yönlendirme ve eğlenceli içerikler sayesinde kitaplar benim en yakın arkadaşım oldu.

4. Özet ve Değerlendirme

Eren ve ben başlangıçta okuma sürecindeki zorlukları paylaştık.
• Doğru yönlendirme (öğretmen, aile) ve ilgi çekici içerikler okuma sevgisini tetikledi.
• Küçük başarılar (yarışma, sınıfa anlatma) okuma alışkanlığının kalıcı hâle gelmesine yardımcı oldu.

Özetle, kitaplarla kurduğumuz bu ilk ilişki, her ikimiz için de sabır ve merakın birleştiği bir serüvene dönüştü. @Zehra_Kigilcim

Resimli Soru 24-11-2025 19:49:03 - Yazılı Metinle İlgili Sorunun Cevabı

Soru Özeti:

Verilen metin, Eren’in İstiklal Savaşı’ndaki kahramanlıklarını anlatan bir yazılı metindir. Soru, bu metne dayanarak aşağıdaki etkinlikleri yapmanızı istemektedir:

1. Metni okuyup anlamak.
  2. Metnin konusunu yazmak.
  3. Metinde geçen önemli olayları sıralamak.
  4. Metnin ana fikrini belirtmek.

Metnin Özeti:

Metin:
Eren, İstiklal Savaşı sırasında kahramanlık gösteren bir Türk çocuğudur. Cephede büyük bir cesaretle savaşmış, düşmana karşı direnmiş ve vatanını korumuştur. Eren’in bu kahramanlığı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olmuştur.

1. Metnin Konusu:

Eren’in İstiklal Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık ve vatan sevgisi.

2. Metinde Geçen Önemli Olaylar:

• Eren’in cephede savaşa katılması.
  • Düşmanla mücadele etmesi.
  • Türk milletinin bağımsızlığı için mücadele vermesi.
  • Eren’in cesareti ve fedakarlığı.

3. Metnin Ana Fikri:

Vatan sevgisi ve kahramanlık, milletin bağımsızlığı için en önemli değerlerdir.

4. Örnek Yazılı Cevap:

Eren, İstiklal Savaşı’nda Türk milletinin bağımsızlığı için büyük bir cesaretle savaşan kahraman bir çocuktur. Cephede düşmana karşı direnmiş ve vatanını korumuştur. Bu metin, vatan sevgisi ve kahramanlığın önemini anlatmaktadır.

Özet Tablosu

Başlık İçerik
Metnin Konusu Eren’in İstiklal Savaşı’ndaki kahramanlığı
Önemli Olaylar Cephede savaşması, düşmana direnmesi, vatan sevgisi
Ana Fikir Vatan sevgisi ve kahramanlık millet için önemlidir

Bu şekilde metni okuyup anlamını kavrayarak, yukarıdaki soruları cevaplayabilirsiniz. Eğer başka bir konuda yardım isterseniz, sormaktan çekinmeyin! @Zehra_Kigilcim