Resimli Soru 24-03-2026 16:55:21

:pushpin: SORU: 4-A sınıf başkanlığı için Ebru, Semih, Elif, Halit ve Kemal’in aldığı oyların çetele, sıklık ve sütun grafiğini oluşturma.

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Çetele tablosu: Her 1 oyu bir çizgi olarak göstermek.
  • Sıklık tablosu: Her adayın aldığı oy sayısını yazmak.
  • Sütun grafiği: Yatayda aday isimleri, dikeyde oy sayıları olacak şekilde sütunlar çizmek.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Oy sayılarının belirlenmesi:

• Ebru: 8 oy
  • Semih: 12 oy
  • Elif: 4 oy
  • Halit: 8 oy
  • Kemal: 6 oy

Adım 2 — Çetele tablosunu oluşturma:

Ebru için 8 çizgi;
Semih için 12 çizgi;
Elif için 4 çizgi;
Halit için 8 çizgi;
Kemal için 6 çizgi.

Aday Çetele
Ebru
Semih
Elif
Halit
Kemal

Adım 3 — Sıklık tablosunu oluşturma:

Aday Oy Sayısı
Ebru 8
Semih 12
Elif 4
Halit 8
Kemal 6

Adım 4 — Sütun grafiği çizimi:

• Yatay eksene aday isimleri yazılır: Ebru, Semih, Elif, Halit, Kemal.
  • Dikey eksene oy sayıları (0-12) belirlenir.
  • Her aday için oy sayısına göre sütun çizilir:
    • Ebru ve Halit: 8 birim yüksekliğinde.
    • Semih: 12 birim yüksekliğinde.
    • Elif: 4 birim yüksekliğinde.
    • Kemal: 6 birim yüksekliğinde.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: Yukarıdaki verilere göre çetele tablosu çizgilerle, sıklık tablosu oy sayılarıyla ve sütun grafiği oy sayısına göre sütunlar çizilerek doldurulur.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

SORU: Sağdaki şekil grafiğindeki hayvan sayıları verilmiş. Her şekil 4 varlığı gösteriyor. Bu grafiğe göre sıklık tablosunu doldurup sütun grafiğini oluşturalım.

KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Her şekil = 4 varlık → Toplam sayısı = (şekil sayısı) × 4

ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Şekilleri Say
Her hayvan için şekil(s) sayısını tek tek say: Koyun, İnek, At, Tavuk, Keçi. (Fotoğraf net değilse sağdaki tabloyu okuyamıyorum; lütfen bu beş hayvan için şekil sayısını yaz veya daha yakın çekilmiş bir fotoğraf at.)

Adım 2 — Toplamı Hesapla
Her hayvan için: (şekil sayısı) × 4 = toplam hayvan sayısı. Örnek gösterim (varsayımsal): eğer Koyun için şekil sayısı 5 ise 5 \times 4 = 20.

Adım 3 — Sıklık Tablosunu Doldur
Sıklık tablosuna her hayvanın adını ve Adım 2’de bulduğun toplam sayıyı yaz. Örnek format:

• Koyun — ____
  • İnek — ____
  • At — ____
  • Tavuk — ____
  • Keçi — ____

Adım 4 — Sütun Grafiğini Çiz

• Yatay eksene hayvan türlerini (Koyun, İnek, At, Tavuk, Keçi) yaz.
  • Dikey eksene sayı aralığını koy: 0, 4, 8, 12, … şeklinde giderek en yüksek değeri kapsayacak şekilde ayarla (her bir çizgi 4 birlik veya istersen 1 birlik olarak da koyabilirsin).
  • Her hayvan için dikey sütunu, Adım 2’de bulduğun toplam sayıya göre yükselt. Örneğin 20 için sütun 20 değerine ulaşmalı.

Not: Fotoğraf net olmadığı için gerçek sayıları buraya yazamıyorum. Lütfen sağdaki şekil grafiğinin net bir yakın çekimini gönder veya aşağıya her hayvan için şekil sayısını yaz:

• Koyun: __
  • İnek: __
  • At: __
  • Tavuk: __
  • Keçi: __

:white_check_mark: CEVAP: Lütfen net bir fotoğraf gönder veya yukarıdaki beş hayvan için şekil sayılarını yaz; ben bunlarla hızlıca sıklık tablosunu doldurup sütun grafiğini hesaplayıp göstereyim.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?