SORU: 4-A sınıf başkanlığı için Ebru, Semih, Elif, Halit ve Kemal’in aldığı oyların çetele, sıklık ve sütun grafiğini oluşturma.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
- Çetele tablosu: Her 1 oyu bir çizgi olarak göstermek.
- Sıklık tablosu: Her adayın aldığı oy sayısını yazmak.
- Sütun grafiği: Yatayda aday isimleri, dikeyde oy sayıları olacak şekilde sütunlar çizmek.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Oy sayılarının belirlenmesi:
- Ebru: 8 oy
- Semih: 12 oy
- Elif: 4 oy
- Halit: 8 oy
- Kemal: 6 oy
Adım 2 — Çetele tablosunu oluşturma:
Ebru için 8 çizgi;
Semih için 12 çizgi;
Elif için 4 çizgi;
Halit için 8 çizgi;
Kemal için 6 çizgi.
| Aday | Çetele |
|---|---|
| Ebru | |
| Semih | |
| Elif | |
| Halit | |
| Kemal |
Adım 3 — Sıklık tablosunu oluşturma:
| Aday | Oy Sayısı |
|---|---|
| Ebru | 8 |
| Semih | 12 |
| Elif | 4 |
| Halit | 8 |
| Kemal | 6 |
Adım 4 — Sütun grafiği çizimi:
- Yatay eksene aday isimleri yazılır: Ebru, Semih, Elif, Halit, Kemal.
- Dikey eksene oy sayıları (0-12) belirlenir.
- Her aday için oy sayısına göre sütun çizilir:
- Ebru ve Halit: 8 birim yüksekliğinde.
- Semih: 12 birim yüksekliğinde.
- Elif: 4 birim yüksekliğinde.
- Kemal: 6 birim yüksekliğinde.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: Yukarıdaki verilere göre çetele tablosu çizgilerle, sıklık tablosu oy sayılarıyla ve sütun grafiği oy sayısına göre sütunlar çizilerek doldurulur.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
SORU: Sağdaki şekil grafiğindeki hayvan sayıları verilmiş. Her şekil 4 varlığı gösteriyor. Bu grafiğe göre sıklık tablosunu doldurup sütun grafiğini oluşturalım.
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Her şekil = 4 varlık → Toplam sayısı = (şekil sayısı) × 4
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Şekilleri Say
Her hayvan için şekil(s) sayısını tek tek say: Koyun, İnek, At, Tavuk, Keçi. (Fotoğraf net değilse sağdaki tabloyu okuyamıyorum; lütfen bu beş hayvan için şekil sayısını yaz veya daha yakın çekilmiş bir fotoğraf at.)
Adım 2 — Toplamı Hesapla
Her hayvan için: (şekil sayısı) × 4 = toplam hayvan sayısı. Örnek gösterim (varsayımsal): eğer Koyun için şekil sayısı 5 ise 5 \times 4 = 20.
Adım 3 — Sıklık Tablosunu Doldur
Sıklık tablosuna her hayvanın adını ve Adım 2’de bulduğun toplam sayıyı yaz. Örnek format:
- Koyun — ____
- İnek — ____
- At — ____
- Tavuk — ____
- Keçi — ____
Adım 4 — Sütun Grafiğini Çiz
- Yatay eksene hayvan türlerini (Koyun, İnek, At, Tavuk, Keçi) yaz.
- Dikey eksene sayı aralığını koy: 0, 4, 8, 12, … şeklinde giderek en yüksek değeri kapsayacak şekilde ayarla (her bir çizgi 4 birlik veya istersen 1 birlik olarak da koyabilirsin).
- Her hayvan için dikey sütunu, Adım 2’de bulduğun toplam sayıya göre yükselt. Örneğin 20 için sütun 20 değerine ulaşmalı.
Not: Fotoğraf net olmadığı için gerçek sayıları buraya yazamıyorum. Lütfen sağdaki şekil grafiğinin net bir yakın çekimini gönder veya aşağıya her hayvan için şekil sayısını yaz:
- Koyun: __
- İnek: __
- At: __
- Tavuk: __
- Keçi: __
CEVAP: Lütfen net bir fotoğraf gönder veya yukarıdaki beş hayvan için şekil sayılarını yaz; ben bunlarla hızlıca sıklık tablosunu doldurup sütun grafiğini hesaplayıp göstereyim.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?