Cevap:
Soruyu çözmek için verilen vektörlerin özelliklerini analiz edelim. Önce vektörel işlem \mathbf{K} - \mathbf{L}'yi gerçekleştireceğiz. Bu işlem, \mathbf{L} vektörünün yönünü tersine çevirip \mathbf{K} vektörüne eklemek demektir.
Adım Adım Çözüm:
-
Vektörlerin analizi:
- \mathbf{K} vektörü mor renkle gösterilmiş ve sağ aşağıya doğru yönelmiş. Uzunluğu 3 birim sağ ve 2 birim aşağı yönlü.
- \mathbf{L} vektörü mavi renkle gösterilmiş ve sol yukarıya doğru yönelmiş. Uzunluğu 3 birim yukarı ve 2 birim sağ yönlü.
-
\mathbf{L} vektörünün yönünü ters çevirme (-\mathbf{L}):
-\mathbf{L} vektörü, yukarıdan aşağıya dönerken sağa doğru olan yönü sola dönecektir. Bunun sonucunda:- Yukarı 3 birim yerine aşağı 3 birim olur.
- Sağa 2 birim yerine sola 2 birim olur.
-
\mathbf{K} - \mathbf{L} işlemi:
Vektörler birleşimde şöyle olur:- \mathbf{K}'nin (3 sağ, 2 aşağı):
Sağ 3 birim ve aşağı 2 birim. - -\mathbf{L}'nin (2 sola, 3 aşağı):
Sola 2 birim ve aşağı 3 birim eklenir.
Toplayarak:
- Yatay (x) bileşen:
Sağ 3 birim ve sola 2 birim ==> Sağ 1 birim (pozitif x yönünde). - Dikey (y) bileşen:
Aşağı 2 birim ve aşağı 3 birim ==> Aşağı 5 birim (negatif y yönünde).
- \mathbf{K}'nin (3 sağ, 2 aşağı):
-
Sonuç vektörü:
\mathbf{K} - \mathbf{L} işleminin sonucu sağ 1 birim ve aşağı 5 birim yönlü bir vektördür. Bu, aşağıdaki şıklardan doğru olanı bulmamızı sağlar.
Şıkları İnceleyelim:
- A) Sağ 1 birim, aşağı 5 birim. Doğru cevap.
- B) yanlıştır.
- C) yanlıştır.
- D) yanlıştır.
- E) yanlıştır.
Doğru Cevap: A)
Buna göre, K − L işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisinde doğru gösterilmiştir?
İçindekiler
- Vektörlerin İncelenmesi
- K - L İşleminin Adım Adım Çözümü
- Sonuç ve Uygun Seçenek
- Özet
- Tablo: Örnek Değerler ve Hesaplamalar
1. Vektörlerin İncelenmesi
Soruda verilen resimde, K ve L olmak üzere iki vektör görülmektedir. Aynı koordinat düzlemindeler ve birim kareler ölçüt alınarak (yatayda 1 birim, dikeyde 1 birim) yaklaşık olarak şu değerlere sahiptirler:
- L vektörü: Daha yatay bir açıyla sağ yukarı yönelmiş. Kabaca (3,2) değerinde olabilir.
- K vektörü: Daha dik bir açıyla sağ yukarı yönelmiş. Kabaca (2,3) değerinde olabilir.
Bu değerler resmin ölçeğine dayanarak yapılmış yaklaşık bir gözlemdir; birim karelerin sayısı incelendiğinde (2 kare sağa, 3 kare yukarı vb.) bu şekilde tahmin edilebilir.
2. K - L İşleminin Adım Adım Çözümü
-
Vektör Bileşenlerini Belirleme:
- K \approx (2,3)
- L \approx (3,2)
-
Fark İşlemi:
K - L = (2,3) - (3,2) -
Bileşenlerin Çıkarılması:
= (2 - 3,\; 3 - 2) = (-1,\;1) -
Sonuç Vektörünün Yönü ve Uzunluğu:
- Elde edilen vektör (-1, 1) sola ve yukarı doğru yönelmiştir.
- Birim karelerde, solda 1 birim, yukarıda 1 birim ilerleyen bir vektördür.
3. Sonuç ve Uygun Seçenek
K - L vektörü, sola doğru 1 birim ve yukarı doğru 1 birim gittiğinden, seçeneklere bakıldığında C şıkkındaki vektör sola ve yukarı yöneliktir. Dolayısıyla, doğru yanıtta vektör solda ve yukarı doğru çizilmelidir.
4. Özet
- Tahmini analizle vektör değerleri belirlendi.
- K - L vektörü bileşen olarak (-1,1) elde edildi.
- Bu, sola ve yukarı doğru bir birim hareketli vektördür.
- Seçenekler içinden inceleyince C şıkkı doğru gözükmektedir.
5. Tablo: Örnek Değerler ve Hesaplamalar
| Vektör | Yaklaşık Koordinatlar | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|---|
| K | (2,3) | K - L | (-1,1) |
| L | (3,2) | \,\,(2,3)-(3,2) | Sola 1, Yukarı 1 |
Cevap: C şıkkı
@BAE_YUNG