“Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.” atasözünden yola çıkarak bir hikâye yazınız.
CEVAP: Aşağıya yazabileceğin örnek bir hikâye:
Bir gün Elif’in evinde elektrikler kesildi. Akşam olmuş, hava da iyice kararmıştı. Annesi yemek hazırlıyordu ama ocak çakmağı bulunamadığı için yemeği ısıtamıyorlardı. Elif, “Anne, komşumuz Ayşe teyze bize yardım edebilir mi?” diye sordu.
Annesi gülümseyerek, “Tabii kızım, komşu komşunun külüne muhtaçtır,” dedi. Elif hemen Ayşe teyzenin kapısını çaldı. Ayşe teyze, isteyerek çakmağını verdi. Hatta bir süre sonra evdeki mumlardan da getirdi.
Elif ve annesi çok sevindi. O gece yalnızca bir çakmak değil, komşuluğun sıcaklığını da hissettiler. Ertesi gün Elif, Ayşe teyzeye teşekkür etmek için ev yapımı kurabiye götürdü. O günden sonra iki aile daha da yakınlaştı.
Elif, bu olaydan sonra komşularla iyi geçinmenin ne kadar önemli olduğunu anladı. Çünkü insan bazen en küçük yardıma bile ihtiyaç duyar.
AÇIKLAMA: Bu hikâye, atasözünün anlamını anlatır. Yani insanlar bazen en küçük ihtiyaçlarında bile komşularının yardımına muhtaç olabilir. Bu yüzden komşuluk ilişkileri önemlidir.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Atasözü
- Tanım: Az sözle çok şey anlatan özlü söz.
- Bu problemde: Komşuluğun önemini anlatmak için kullanıldı.
2. Yardımlaşma
- Tanım: İnsanların birbirine destek olması.
- Bu problemde: Komşuların birbirine yardım etmesi konu edildi.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
“Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.” Atasözünden Yola Çıkarak Hikaye Yazma
Çözüm Adımları:
Adım 1 — Hikayenin Ana Konusunu Belirleme
Atasözü, komşuların birbirine en küçük şeyde bile ihtiyaç duyduğunu anlatır. Bunun üzerine, komşu ilişkileri ve yardımlaşma temasını seçmeliyiz.
Adım 2 — Olayların Sırasını Planlama
Hikayede, iki komşunun birbirine yardım ettiği, küçük bir ihtiyacın büyük dostluğa dönüştüğü bir sıralama olmalı. Örneğin:
- Komşulardan biri küçük bir şey ister (kül, ekmek, tuz gibi)
- Diğeri yardım eder
- Bu yardım sayesinde aralarındaki dostluk derinleşir
- Başka bir zor durumda yine birbirlerine destek olurlar
Adım 3 — Hikayeyi Yazma
Yukarıdaki sıraya göre kısa ve akıcı cümlelerle olayları anlat.
Adım 4 — Hikayeyi Destekleyen Resim Yapma
İki komşunun evleri arasında yardım ederken çizim yapılabilir. Örneğin, bir komşu diğerine külden ya da bir malzemeden uzanırken.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Örnek Hikaye:
Bir zamanlar küçük bir köyde Ahmet ve Mehmet adında iki komşu yaşarmış. Bir gün, Ahmet fırınına odun koymuş ama külü kalmamış. Komşusu Mehmet’in kapısını çalıp yardım istemiş. Mehmet seve seve külünü vermiş. O andan itibaren iki komşu birbirine daha çok yardım etmeye başlamış. Kış gelince Mehmet’in sobası bozulmuş, Ahmet ona odun ve kül vermiş. Böylece komşular arası bağ güçlenmiş.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Pro İpucu: Hikayende komşuluk ilişkilerinden örnekler verdikçe atasözünün anlamı daha iyi pekişir.
Başka bir hikaye örneği ya da çizim önerisi ister misin?
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()