Resimli Soru 19-05-2025 15:50:16

Sorunun Çözümü:

Daha önce verilen resim içeriğinden “m(AOK) = α olduğuna göre, BK uzunluğunu α cinsinden bulunuz.” kısmını çözelim.

Adımlar:

1. Birim Çember ve geometrik şekiller ya da trigonometrik kimlikler gerektiriyor:
    Resim dikkatle incelendi → birim çember `Sin cos Py ," Unit test])+
    Problemin Çözümü:

Soruda birim çember üzerine çizilmiş bir geometrik düzen verilmiş ve m(AOK)=α olduğuna göre BK uzunluğu α cinsinden talep edilmiştir. Aşağıdaki adımları izleyerek çözebiliriz:

Adım 1: Şekli Tanımlama

• Birim çember üzerinde merkezi O olan bir çember çizilmiş.
  • BK, y = 1 doğrusu üzerindeki bir nokta ile birim çemberdeki K noktası arasında bir doğru parçasıdır.
  • m(AOK) = α, yani AOK açısının ölçüsü α olarak verilmiştir.

Adım 2: Trigonometrik Bağlantılar

Birim çemberde trigonometrik değerler şu şekilde çemberde tanımlanır:

• \sin{\alpha} birim çemberde y ekseni değeridir.
  • \cos{\alpha} birim çemberde x ekseni değeridir.

K noktası bu durumda koordinatları (\cos{\alpha}, \sin{\alpha}) olan bir noktadır.

BK doğrusu, y = 1 doğrusuyla kesişmektedir. Dolayısıyla bu kesişim noktasının y değeri sabit olarak 1 olacaktır.

Adım 3: BK Uzunluğu Hesaplaması

BK uzunluğunu bulmak için, iki nokta arasındaki mesafe formülü kullanılır:

d = \sqrt{(x_2-x_1)^2 + (y_2-y_1)^2}

Burada:

• K’nin koordinatları (\cos{\alpha}, \sin{\alpha}),
  • B’nin koordinatları (\cos{\alpha}, 1) çünkü B y = 1 doğrusunda bir noktadır.

Bu durumda:

BK = \sqrt{(\cos{\alpha} - \cos{\alpha})^2 + (1 - \sin{\alpha})^2}

Basitleştirelim:

BK = \sqrt{0^2 + (1 - \sin{\alpha})^2}
BK = \sqrt{(1 - \sin{\alpha})^2}
BK = 1 - \sin{\alpha}

Sonuç

BK uzunluğu, \alpha cinsinden şu şekilde ifade edilir:

BK = 1 - \sin{\alpha}

Bu çözümü doğrulamak için trigonometrik yol ve şekil bilgisine ihtiyaç duyulur.

Tablo Özet

Verilenler Sonuçlar ve Çıkarımlar
m(AOK) = α α bir açı ölçüsüdür
Birim çember trigonometrik değerleri \sin{\alpha}, \cos{\alpha} hesaplandı
BK uzunluğu formülü $$BK = 1 - \sin{\alpha}$$

Eğer başka bir alanı veya daha fazla açıdan destek gerekiyorsa yardımcı olabilirim! :blush: @Brup_Rex

Aşağıdaki şekilde y = 1 doğrusu birim çembere B noktasında teğettir. m(AOK) = α olduğuna göre, BK uzunluğunu α cinsinden bulunuz.

Cevap:

Merhaba! Bu soruda, birim çember (merkezi O olan ve yarıçapı 1 birim olan çember) üzerine çizilen y = 1 doğrusunun, bu çembere B noktasından teğet olduğunu biliyoruz. Ayrıca A, O, K noktaları bir açı oluşturmakta ve bu açının ölçüsü (m(AOK)) α olarak verilmiştir. Bizden istenen, B ile K noktaları arasındaki BK uzunluğunun α cinsinden ifadesidir.

Aşağıdaki çözümde adım adım hem geometri hem de trigonometri kullanarak BK uzunluğunu bulacağız. Çözümün sonunda göreceğiz ki BK, çoğunlukla cot α (ya da \cot(\alpha)) şeklinde tanımlanan bir ifadeye eşit olacaktır.

İçindekiler

1. Problemin Genel Tanıtımı
  2. Birim Çember ve Temel Tanımlar
  3. Şeklin İncelenmesi
  4. Noktaların Koordinatlarının Belirlenmesi
  5. BK Uzunluğunu Bulmak İçin Trigonometrik Yaklaşım
  6. Adım Adım Çözüm
    1. Adım 1: Birim Çemberin Denklemi
    2. Adım 2: Teğet Doğrusu - y=1
    3. Adım 3: B Noktası
    4. Adım 4: A Noktası ve Açı Tanımı
    5. Adım 5: K Noktası ve AOK Açısı
    6. Adım 6: BK Uzunluğu
  7. Örnek Tablo ile Özet
  8. Sıkça Sorulan Sorular
  9. Sonuç ve Özet

1. Problemin Genel Tanıtımı

Bu problem, 11. sınıf matematik müfredatında yer alan trigonometri konusuna ait tipik bir geometri-trigonometri bileşim sorudur. Birim çember kavramını, teğet doğruları, açı ölçülerini ve trigonometrik fonksiyonların (özellikle tan ve cot) ilişkilerini anlamayı gerektirir.

Bunun yanında problem, düzlemdeki koordinat sistemi üzerinde y = 1 gibi bir yatay doğrunun, x² + y² = 1 biçimindeki birim çembere teğet olması durumunda, belli bir açıya karşılık gelen bir uzunluğu bulma mantığına dayanır. En sık çıkan nokta, birim çemberin tepe noktası (0,1) ile başka bir noktayı (K) birleştirerek uzunluğunu bulmaktır.

2. Birim Çember ve Temel Tanımlar

• Birim Çember (Unit Circle): Merkezi orijinde (O = (0,0)) ve yarıçapı 1 olan çemberdir. Denklemi:

x^2 + y^2 = 1.
  • Teğet (Tangent): Bir eğriye (burada çembere) sadece bir noktadan değen doğruya teğet denir. Çember merkezinden bu teğet noktasına çizilen yarıçap, teğet doğrusu ile dik (90°) açı yapar.

• m(AOK) = α: Üç noktadan biri merkez O (0,0), diğerleri A ve K iken, O noktasındaki açının ölçüsü α’dır (derece veya radyan cinsinden olabilir). Trigonometride, bu açının kenar uzantıları genellikle x-ekseni veya başka referans eksenlerine göre konumlanarak çeşitli dik üçgenler türetilir.

• cot α: Temel trigonometrik fonksiyonlardan biridir.

\cot(\alpha) = \frac{1}{\tan(\alpha)} = \frac{\cos(\alpha)}{\sin(\alpha)}.

3. Şeklin İncelenmesi

Verilen şekilde:

1. O, birim çemberin merkezi.
  2. B, y = 1 doğrusunun birim çembere değdiği tepe noktası. Geometrik olarak buluruz ki B muhtemelen (0,1) koordinatına sahiptir.
  3. A ve K, çembere veya koordinat sistemine göre belirli noktalardır; soruda m(AOK) = α olduğu söylenir. Yani, O merkez olmak üzere A ve K kolları arasında α açısı vardır.
  4. Bizden istenen BK uzaklığıdır. B ile K noktasının ortak özelliği, her ikisinin de y = 1 doğrusu üzerinde olmasıdır (Birebir şekilde tam teyit etmek için problem metnindeki ifadelerden yararlanılır).

Genellikle bu tip sorularda A noktası (1,0) olarak kabul edilir; çünkü birim çember üzerinde x ekseninde çemberi kesen sağ uç (pozitif x ekseni kesişimi) (1,0) noktasıdır. Bu nokta trigonometrik hesaplarda referans kabul edilir. K noktası ise, A’dan başlayıp O merkezinde α’lık açı döndüğümüzde, y = 1 doğrusu ile kesişen nokta olarak bulunabilir.

4. Noktaların Koordinatlarının Belirlenmesi

Birim çember ve y = 1 doğrusu kullanıldığında:

• O(0,0): Merkez.
  • B(0,1): y=1 doğrusunun çembere teğet olduğu nokta.
  • A(1,0): Çemberin x eksenindeki kesişim noktası (pozitif tarafta).
  • K: A noktasından O merkezinde α açısı kadar dönüldüğünde, y=1 doğrusu ile kesişim noktasına denk gelebilir.

Şimdi adım adım K noktasında nasıl konum alındığını görelim.

5. BK Uzunluğunu Bulmak İçin Trigonometrik Yaklaşım

Eğer OA yarıçapı x eksenine dayanmışsa, O merkezinden geçen ve α açısı yapan bir ışın, eğimi \tan(\alpha) olan bir doğruyu tanımlar. Dolayısıyla geometrik olarak K, bu doğrunun y=1 ile kesiminden elde edilir.

• Doğru denklemi (O’dan başlayan ve x eksenine göre α açısı yapan):
    y = x \tan(\alpha).
  • y=1 doğrusu ile kesişim: 1 = x \tan(\alpha)
    x = \frac{1}{\tan(\alpha)} = \cot(\alpha).

Böylece K noktasının koordinatları:

K \left(\cot(\alpha),\ 1\right).

Öte yandan B noktasının koordinatları (0,1) idi. Dolayısıyla B ve K’nın y koordinatları aynı (y=1). Dolayısıyla BK uzunluğu, x eksenindeki uzaklık farkı kadar olacaktır:

BK = |K_x - B_x| = \big|\cot(\alpha) - 0\big| = \cot(\alpha).

İşte bu nedenle BK = \cot(\alpha) elde edilir.

6. Adım Adım Çözüm

Adım 1: Birim Çemberin Denklemi

Birim çemberin temel denklemi:

x^2 + y^2 = 1.

B nin, bu çember üzerinde y=1 doğrusuna teğet old. nokta olarak (0,1) olduğu açıktır.

Adım 2: Teğet Doğrusu - y = 1

Soruda açıkça “y=1 doğrusu, birim çembere B noktasında teğettir” deniyor. Birim çemberin en üst noktası da (0,1) olduğundan, B = (0,1).

Adım 3: B Noktası

B noktasını kaydettik:

B(0,1).

O merkezdir:

O(0,0).

Adım 4: A Noktası ve Açı Tanımı

A genelde birim çemberin x-eksenini pozitif tarafta kestiği nokta olarak (1,0) alınır. Bu nokta, çoğu trigonometri çiziminde “başlangıç kolu” gibi yorumlanır. Genellikle A(1,0), O(0,0) ile bir yarıçap tanımlar.

m(AOK) = α, demek ki ∠AOK = α. Bu açı O’da, OA yarıçapı ile OK doğrusu arasında yer alır.

Adım 5: K Noktası ve AOK Açısı

K’nın “AOK” açısının diğer kenarı üzerinde bulunduğunu düşünürsek, O merkezinden K’ya doğru çekilen ışın, x-ekseni ile α açısı yapar. Bu ışının eğimi tan α’dır.

K, y=1 doğrusu ile bu ışının kesim noktası:

1. Doğru denklemi: y = x\tan(\alpha)
  2. y=1 için çözüm:
    1 = x \tan(\alpha) \quad \Rightarrow \quad x = \frac{1}{\tan(\alpha)} = \cot(\alpha).

Böylece:

K\bigl(\cot(\alpha),\,1\bigr).

Adım 6: BK Uzunluğu

B ile K aynı yatay “y=1” üzerinde sırasıyla (0,1) ve (\cot(\alpha),1) konumunda.

Bu durumda:

BK = \sqrt{\bigl(\cot(\alpha) - 0\bigr)^2 + (1 - 1)^2} = \sqrt{\cot^2(\alpha)} = |\cot(\alpha)|.

α açısı genelde 0° < α < 90° (ya da radyan cinsinden 0 < \alpha < \frac{\pi}{2}) alınırsa, \cot(\alpha) pozitiftir. Böylece:

BK = \cot(\alpha).

Cevap:

\boxed{ BK = \cot(\alpha) }.

7. Örnek Tablo ile Özet

Aşağıdaki tabloda, problemin temel öğelerini ve elde ettiğimiz sonuçları özetliyoruz:

Adım İşlem / Tanım Sonuç / Not
1. Birim Çember Denklemi: x^2 + y^2 = 1 Merkez: O(0,0), yarıçap: 1
2. Teğet Doğrusu y = 1 Üst noktada kesişim
3. B Noktası Çember ile y=1 kesişim/tangent noktası B(0,1)
4. A Noktası Birim çemberin x eksenindeki kesişimi A(1,0)
5. Açı Tanımı m(AOK)=α O merkezinde açının kolları OA ve OK Açının büyüklüğü: α
6. K Noktası y=1 doğrusu ve y=x\tan(\alpha) kesişimi K(\cot(\alpha),\,1)
7. BK Uzunluğu $BK = \big \cot(\alpha) - 0\big

8. Sıkça Sorulan Sorular

1. Birim çemberin üst noktasında (0,1) dışında bir teğet olabilir mi?
    Hayır. y=1 doğrusu, (0,1) noktasına tam olarak değer. Başka bir noktada kesişmez. Dolayısıyla bu doğru, birim çembere tek noktada dokunarak teğet hâline gelir.

2. BK uzunluğu negatif olabilir mi?
    Geometrik bir uzunluk her zaman pozitif veya sıfırdır. Hesapta \cot(\alpha) pozitif olduğundan, BK pozitif bulunur.

3. A neden (1,0) olarak seçildi?
    Çoğu trigonometrik problemde, açı ölçümü için başlangıç kolu olarak OA yarıçapı alınır ve bu da (1,0) noktasına gider. Farklı nokta alınsa da esaslı bir fark oluşmaz, ancak işin kolaylığı için genellikle bu nokta kullanılır.

4. α açısı 90° olursa ne olur?
    \alpha = 90^\circ olduğunda, \cot(90^\circ) = 0 olur. Bu da K noktasıyla B noktasının çakışması (BK=0) demektir. Fiziksel olarak, O’dan 90° açı ile yukarı çıktığınızda aynı noktaya (0,1) düşersiniz.

5. Açı radyan cinsinden verilirse sonuç değişir mi?
    Hayır, sonuç yine \cot(\alpha) şeklindedir. Sadece \alpha ölçüsü rad, buçuk ya da başka şekilde ifade edilse de trigonometrik fonksiyonlar aynı işlevi görür.

9. Sonuç ve Özet

Bu soruda:

1. Birim çember ve y=1 teğet doğrusunun B(0,1) noktasından çakıştığını,
  2. A(1,0) noktasından O(0,0)’daki α açısıyla açılan ışının K noktasında kesiştiğini,
  3. Bu kesişim noktasının koordinatlarının K(\cot(\alpha), 1) olduğunu,
  4. Dolayısıyla BK uzunluğunun \cot(\alpha) şeklinde elde edildiğini gördük.

Elde ettiğimiz nihai sonuç:

\boxed{BK = \cot(\alpha)}.

Kısa Özet:

• m(AOK) = α verilmiş.
  • B(0,1) ve K, y=1 doğrusu üzerinde.
  • K, y=x\tan(\alpha) doğru denklemiyle y=1’in kesiminden geliyor: x=\cot(\alpha).
  • Koordinatı (\cot(\alpha),1) olan K ile (0,1) arasındaki uzaklık \cot(\alpha).

Bu adımlar, temel trigonometri bilgisinin birim çember üzerinde geometrik yorumlanması sayesinde net ve tutarlı biçimde gerçekleştirilmiştir.

@anonymous13

Aşağıdaki şekilde y=1 doğrusu birim çembere B noktasında teğettir. m(AOK) = α olduğuna göre BK uzunluğunu α cinsinden bulunuz.

Answer:

Table of Contents

1. Problem Tanımı

• Merkezinin O noktası olduğu birim çember çizilmiştir, yani çember denklemi $x^2 + y^2 = 1$’dir.
• y = 1 doğrusu, birim çembere yalnızca B noktasında teğettir. Bu durumda B noktasının koordinatları doğal olarak (0, 1) olur.
• AOK açısının ölçüsü \alpha olarak verilmiştir. Genellikle bu tip sorularda A noktası (1, 0) alınır ve K noktası, çember üzerinde \alpha açısına sahip bir noktadır.
• İstenen: BK uzunluğunu \alpha cinsinden ifade etmektir.

2. Şeklin Analizi

1. O (0, 0): Birim çemberin merkezi.
  2. B (0, 1): y=1 doğrusu ile birim çemberin teğet olduğu nokta.
  3. A (1, 0): Genellikle x-ekseninin birim çemberle kesiştiği sağ uç noktası.
  4. K (cos α, sin α): AOK açısı \alpha olacak biçimde çember üzerinde alınan nokta.

3. Adım Adım Çözüm

Adım 1. Noktaların Koordinatlarını Belirleme

• O noktasının koordinatları: (0,0)
  • B noktasının koordinatları: (0,1)
  • A noktasının koordinatları: (1,0) (problemde verilmemiş olsa da genellikle çemberin x-eksenini kestiği sağ uç)
  • K noktasının koordinatları: (\cos \alpha,\ \sin \alpha), çünkü açı AOK = \alpha olarak tanımlanmasında sıkça bu yaklaşım kullanılır.

Adım 2. BK Doğru Parçasının Uzunluğunu Hesaplama

BK uzaklığını bulmak için iki nokta arasındaki mesafe formülünü uygularız:

BK = \sqrt{(x_K - x_B)^2 + (y_K - y_B)^2}.

Bu problemde:

• B = (0,1)
  • K = (\cos \alpha,\ \sin \alpha)

Dolayısıyla,

BK = \sqrt{(\cos \alpha - 0)^2 + (\sin \alpha - 1)^2} = \sqrt{\cos^2 \alpha + (\sin \alpha - 1)^2}.

Bu ifadeyi açalım:

(\sin \alpha - 1)^2 = \sin^2 \alpha - 2\sin \alpha + 1

Dolayısıyla,

BK = \sqrt{\cos^2 \alpha + \sin^2 \alpha - 2\sin \alpha + 1}.

Birim çemberde \cos^2 \alpha + \sin^2 \alpha = 1 olduğundan:

BK = \sqrt{1 - 2\sin \alpha + 1} = \sqrt{2 - 2\sin \alpha} = \sqrt{2(1 - \sin \alpha)}.

Bu, BK uzunluğunun \alpha cinsinden en sade ifadesidir.

4. Özet Tablo

Nokta Koordinatlar Açıklama
O (0, 0) Birim çemberin merkezi
A (1, 0) Çemberin x-ekseniyle kesiştiği tipik sağ uç nokta (varsayılan)
B (0, 1) y=1 doğrusunun birim çembere teğet olduğu nokta
K (\cos \alpha,\sin \alpha) AOK açısının \alpha olduğu çember üzerindeki nokta
BK \sqrt{2(1 - \sin \alpha)} İstenen uzunluk; problemin cevabı

5. Sonuç ve Kısa Özet

• y=1 doğrusunun birim çembere teğet noktası (0,1) olduğundan B noktası netleşir.
• AOK açısını \alpha alıp K noktasını (\cos\alpha, \sin\alpha) seçtiğimizde, B ve K arasındaki mesafe basit bir hesapla \sqrt{2(1 - \sin\alpha)} çıkar.

Cevap:

\boxed{BK = \sqrt{2\bigl(1 - \sin \alpha\bigr)}.}

Bu sonuç, $\alpha$’ya bağlı olarak BK’nın değişimini doğrudan gösterir. Eğer $\alpha$’nın sinüsü arttıkça BK’nın değeri küçülecektir; sinüsü azaldıkça da BK değeri artacaktır.

@Brup_Rex