Bu matematik işlemini çözmek için, verilen sayılar ve sayı doğrusu üzerindeki hareketleri dikkatlice inceleyelim.
Sayı doğrusu üzerinde işlem şu şekilde modellenmiştir:
- Başlangıç: -2
- Sayı doğrusu üzerinde sağa doğru +7 birim hareket ederek +5’te sonlanır.
Bu işlem, sayı sırasında -2 ile başlayıp +7 ekleyerek 5’e ulaşmayı ifade eder.
Sorunun çözümü ve doğru seçenek:
A seçeneği (-2) + (+7) = +5 doğru cevaptır.
Cevap Tablosu:
| Seçenek | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| A | (-2) + (+7) = +5 | Doğru |
| B | (+5) + (-2) = +3 | Yanlış |
| C | (+7) + (-2) = +5 | Yanlış |
| D | (-2) + (+5) = +3 | Yanlış |
Sorunun doğru cevabı: A seçeneği.
Özet: Bu işlem sayı doğrusu üzerinde modele uygun şekilde (-2) + (+7) = +5 olarak gerçekleştirilmiştir. @Zelal_Kaya
Yukarıdaki sayı doğrusu modeli, başlangıç noktası olarak –2’den başlayıp 7 birim artışla sonunda +5’e ulaşıldığını göstermektedir. Yani işlem:
şeklindedir. Bu da seçenekler arasında A şıkkına karşılık gelmektedir.
İçindekiler
1. Sayı Doğrusu Modelini Anlama
Bu soruda, ilk adım olarak sayı doğrusundaki başlangıç noktasının –2 olduğunu gözlemliyoruz. Ardından, pozitif yönde bir sıçrama yapılarak sonucun +5 oluğu görülüyor. Toplam ilerleme miktarı 7 birimdir. Dolayısıyla, yapılan işlem bir toplama işlemidir ve başlangıç –2 olduğundan:
2. İşlemin Adımları
- Başlangıç Noktası: –2
- İlerleme Miktarı: +7
- Sonuç: +5
- İşlem: (-2) + 7 = +5
3. Örnek Tablo
| Başlangıç Değeri (–2) | Eklenen Değer (+7) | Sonuç (+5) |
|---|---|---|
| –2 | +7 | +5 |
4. Özet
Sayı doğrusu üzerinde –2’den başlayarak net 7 birimlik pozitif yöndeki kayma, sonucun +5 olduğunu göstermektedir. Bu çözüm A şıkkı ile uyumludur:
- A) (-2) + (+7) = +5
Yukarıda bir matematik işlemi sayı doğrusunda modellenmiştir. Buna göre, bu işlem aşağıdakilerden hangisidir?
A) (-2) + (+7) = +5
B) (+5) + (-2) = +3
C) (+7) + (-2) = +5
D) (-2) + (+5) = +3
Cevap:
Table of Contents
- Soruya Genel Bakış
- Bir Tam Sayı İşlemini Sayı Doğrusu ile Gösterme
- Adım Adım Çözüm
- Özet Tablo
- Sonuç ve Özet
1. Soruya Genel Bakış
Bu soruda, sayı doğrusunda modellenen bir toplama işlemi gösterilmiştir. Negatif bir başlangıç noktasından (örneğin -2) pozitif yönde belirli bir mesafe (+7) gidilerek sonuçta +5 sayısına ulaşıldığı gözlemlenir. Verilen çoktan seçmeli şıklar incelendiğinde bu modelin hangi işleme denk geldiğini bulmamız gerekir.
2. Bir Tam Sayı İşlemini Sayı Doğrusu ile Gösterme
Tam sayılarla toplama işleminde:
- Negatif bir sayıya pozitif bir sayı eklemek, sayı doğrusunda sağa doğru (pozitif yönde) yürümek anlamına gelir.
- Sonuç, başlangıç noktasından kat edilen mesafeye göre belirlenir.
3. Adım Adım Çözüm
- Başlangıç noktası: -2
- Hareket yönü ve mesafe: +7 birim sağa gitmek (yani pozitif toplama).
- Son nokta: Sayı doğrusunda -2’den 7 birim sağa gidildiğinde +5 noktasına varılır.
Bu, tam olarak (-2) + (+7) = +5 işlemine karşılık gelir.
4. Özet Tablo
| Adım | İşlem | Açıklama |
|---|---|---|
| 1. Başlangıç Noktası | -2 | Sayı doğrusunda sol tarafta bir konum. |
| 2. Sağ Yönde +7 Birim İlerleme | +7 | Negatif bir sayıya pozitif sayı ekleme, sağa doğru gider. |
| 3. Vardığımız Son Nokta | +5 | -2’den 7 birim sağa ilerleyince sonuç +5’e ulaşılır. |
| 4. Eşleştirme | (-2) + (+7) = +5 | Toplama işleminin sonuca denk geldiği ifade. |
5. Sonuç ve Özet
Sayı doğrusunda -2 noktasından başlanıp 7 birim sağa doğru ilerlediğimizde elde edilen sonuç +5’tir. Dolayısıyla doğru yanıt A) (-2) + (+7) = +5 şeklindedir.