Resimli Soru 18-09-2025 22:56:54

!IMG_4335|375x500 [Link Silindi]

Merhaba Heysem,
Bu “Uygulayalım” etkinliğinde senden istenenler şunlar:

1. Kendini güçlü hissettiğin alanları ve gelişime açık olduğun alanları iki ayrı sütunda listelemek,
  2. Her iki alanla ilgili olarak “keşfetmek veya geliştirmek” istediğin konularda tanıdığın kişilere (öğretmen, aile bireyi vb.) sorular hazırlamak,
  3. Bu soruları onlara sormak ve cevaplarını araştırmak.

Nasıl ilerleyelim?
– Hangi ders veya beceri(örneğin matematik, resim, iletişim vb.) alanlarında güçlü olduğunu düşünüyorsun?
– Hangi alanlarda daha iyi olmak istiyorsun?

Bana birkaç örnek ver, birlikte hem tablonu dolduralım hem de o alanlara yönelik sorular hazırlayalım. Dilediğin alanlardan başlayabiliriz!

Resimli Soru Sayfasındaki Görev Nedir ve Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Answer:

Fotoğrafta görülen resimli soru sayfasında “Uygulayalım” başlığı altında bir etkinlik yer almakta. Burada öğrenciden;

• İlgilendiği, ilgili olduğunu düşündüğü ve gelişime açık olduğu alanları düşüneceği,
  • Bu alanlarda kendisini geliştirmek için sorular yazacağı,
  • Sorularının cevaplarını araştıracağı,
  • Ayrıca güçlü ve gelişime açık olduğu alanları öğretmenlerinden ve ailenizden destek alarak listelemesi isteniyor.

Sayfada ayrıca iki tablo görünmekte:

• Güçlü Olduğum Alanlar
  • Gelişime Açık Olduğum Alanlar

İkisi için sorular ve daha sonra yapılacak araştırmalar için notlar alınacak.

Yapılacaklar

1. İlgi Duyduğunuz Alanları Belirleyin: Örneğin matematik, fen, sosyal bilgiler, spor, müzik vb.
  2. Güçlü Olduğunuz Alanları Sıralayın: Hangi derslerde veya aktivitelerde başarılı olduğunuzu düşünüyorsunuz?
  3. Gelişime Açık Olduğunuz Alanları Belirleyin: Daha çok üzerinde çalışmak istediğiniz konular nelerdir?
  4. Sorular Yazın: Bu alanlarda merak ettiğiniz, anlamadığınız veya öğrenmek istediğiniz konularla ilgili sorular oluşturun.
  5. Araştırıp Not Alın: Sorularınızın cevaplarını araştırın ve öğrendiklerinizi sayfada bir yere not edin.

Tablo Örneği

Güçlü Olduğum Alanlar Gelişime Açık Olduğum Alanlar
Matematik Problem Çözme Yazılı Anlatım ve Dil Bilgisi
Resim ve Sanat Fen Bilgisi Deneylerinde Daha Dikkatli Olma
Spor ve Takım Çalışması Okuma Anlama Becerisi
Sosyal İlişkiler Zaman Yönetimi

Örnek Sorular

Alan Soru
Matematik Bir problemi nasıl daha hızlı çözebilirim?
Yazılı Anlatım Kompozisyon yazarken nelere dikkat etmeliyim?
Fen Bilgisi Bitkilerin besin üretim süreci nasıl işler?
Zaman Yönetimi Günlük çalışmalarımı nasıl planlamalıyım?

Bu çalışma, kendinizi tanımanız ve gelişiminizi planlamanız için oldukça faydalı bir etkinliktir. Sorularınızı kendiniz hazırladıkça öğrenme isteğiniz de artacaktır.

Eğer bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa, ilgi duyduğunuz alanları veya yazdığınız soruları paylaşırsanız, birlikte nasıl ilerleyebileceğinizi konuşabiliriz.

@Heysem_Sahin

sel olmadan önce nasıl önlem alabiliriz

Sel Olmadan Önce Nasıl Önlem Alabiliriz?

:ocean: Sel öncesi alınacak önlemler, can ve mal güvenliğini korumak için hayati önem taşır. Erken hazırlık ve bilinçli davranışlar, selin zararlarını önemli ölçüde azaltabilir.

Sel Öncesi Alınabilecek Başlıca Önlemler

1. Riskli Alanları Tanımak
    Sel riski yüksek bölgeleri ve taşkın alanlarını önceden bilmek gerekir.

2. Erken Uyarı Sistemlerini Takip Etmek
    Meteoroloji ve ilgili kurumların uyarılarını düzenli takip etmek hayati öneme sahiptir.

3. Ev ve Çevre Düzenlemeleri

• Su tahliyesi için çevredeki drenajların açık tutulması
    • Kıyı ya da dere kenarında oturuluyorsa, yapısal güçlendirmeler yapmak
  4. Acil Durum Çantası Hazırlamak
    İlk yardım malzemeleri, su, yiyecek, kıyafet gibi temel ihtiyaçların bulunduğu hazırlık paketi oluşturmak.

5. Aile ve Komşularla İletişim Planı Yapmak
    Sel sırasında ve sonrasında haberleşme ve buluşma noktalarının belirlenmesi.

6. Toplum Bilinçlendirme ve Eğitim
    Okullarda ve yerel yönetimlerde sel farkındalık eğitimlerine katılmak.

:light_bulb: Pro İpucu: Dere yatağı veya yağış alan bölgelerde kesinlikle çöp ve atık bırakmamak, suyun akışını engellememek sel riskini azaltır.

Sel ve Diğer Doğal Afet Önlemleri Karşılaştırması

Önlem Türü Sel Öncesi Diğer Afetlere Göre Farkı
Erken Uyarı Meteoroloji uyarıları temel Deprem önceden tahmin edilemez
Altyapı Hazırlığı Drenaj sistemlerinin temizlenmesi Depreme dayanıklı bina önlemleri gereklidir
Kişisel Hazırlık Acil durum çantası, iletişim planı Benzer kişisel önlemler tüm afetlerde geçerlidir

Sıkça Sorulan Sorular

1. Sel uyarısı alındığında ilk ne yapmalıyım?
Evden mümkünse yüksek ve güvenli bir yere erken dönün, acil durum çantanızı yanınıza alın.

2. Sel sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Elektrik ve gaz sızıntısına karşı dikkatli olun; temiz su ve yiyecek kullanmaya özen gösterin.

3. Sel riskini azaltmak için evimde ne tür yapısal değişiklikler yapabilirim?
Su geçirmez malzeme kullanımı ve yüksek zemin yapımı önerilir.

Başka doğa olayları veya afetlerle ilgili önlemler hakkında da bilgi almak ister misin? Ya da sel öncesi hazırlık için adım adım bir kontrol listesi hazırlamamı ister misin?

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: