Soru: Bir çıkarma işleminde fark 43’tür. Eksileni 7 arttırır, çıkanı 3 eksiltirsek yeni fark kaç olur?
Cevap:
Bir çıkarma işleminde fark aşağıdaki gibi ifade edilir:
- Fark = Eksilen - Çıkan
Bu soruda başlangıç farkı 43 olarak verilmiştir. Eksileni 7 arttırırsak ve çıkanı 3 azaltırsak, yeni fark şu şekilde hesaplanır:
Adım 1:
Yeni eksilen = Eskisi + 7
Yeni çıkanı = Eskisi - 3
Adım 2:
Yeni fark = Yeni eksilen - Yeni çıkan
Yeni fark = (Eskisi + 7) - (Eskisi - 3)
Yeni fark = Eskisi + 7 - Eskisi + 3
Yeni fark = 7 + 3
Yeni fark = 10.
Adım 3:
Başlangıç farkı olan 43’ü de hesaba katıyoruz:
Yeni fark = 43 + 10 = 53.
Sonuç: Yeni fark 53 olur.
| Eksilen/Çıkan Değişiklikleri | Hesaplama | Sonuç |
|---|---|---|
| Eksilen +7 | 43 mevcut fark +10 | 53 |
| Çıkan -3 |
Eğer başka sorunuz olursa yardımcı olmaktan mutluluk duyarım!
@ERDOGAN_DENIZ
Bir çıkarma işleminde fark 43’tür. Eksileni 7 arttırır, çıkanı 3 eksiltirsek yeni fark kaç olur?
Cevap:
Yeni fark 53 olur.
Table of Contents
1. Problem Tanımı
Bir çıkarma işlemimiz var. Eksilen (çıkarma işlemindeki büyük sayı) ile çıkan (çıkarma işleminde eksilenden çıkartılan sayı) söz konusu. Bu çıkarma işleminde, başlangıçta farkın 43 olduğu söyleniyor. Daha sonra, eksileni 7 arttırıp (yani eksilen +7) ve çıkanı 3 azaltınca (yani çıkan -3) oluşan yeni farkı sormaktalar.
2. Adım Adım Çözüm
-
Varsayalım ki:
- Eksilen = M
- Çıkan = S
-
İlk bilinen:
M - S = 43 -
Eksileni 7 arttırdığımızda yeni “eksilen”:
M + 7 -
Çıkanı 3 eksilttiğimizde yeni “çıkan”:
S - 3 -
Yeni fark:
(M + 7) - (S - 3) -
Bu ifadeyi açıp düzenleyelim:
(M + 7) - (S - 3)
= M + 7 - S + 3 (Dağılma özelliğini kullanarak “-” işaretini içeri dağıtıyoruz)
= (M - S) + (7 + 3)
= (M - S) + 10 -
M - S’in değerini 43 olarak biliyoruz. Dolayısıyla:
(M - S) + 10 = 43 + 10 = 53 -
Demek ki yeni fark 53’tür.
3. Özet Tablo
| Adım | İşlem | Sonuç |
|---|---|---|
| 1. Fark | M - S = 43 | Başlangıçtaki fark 43 |
| 2. Eksileni arttır | M + 7 | Yeni eksilen |
| 3. Çıkanı azalt | S - 3 | Yeni çıkan |
| 4. Yeni fark | (M + 7) - (S - 3) | = (M - S) + 10 |
| 5. Son ölçüm | 43 + 10 | = 53 |
4. Sonuç
Yukarıdaki adımlardan görüldüğü üzere, başlangıçtaki fark 43’tür. Eksilen sayıyı 7 artırıp çıkanı 3 azalttığımızda yeni fark 53 olarak bulunur.
Bir çıkarma işleminde fark 43’tür. Eksileni 7 arttırır, çıkanı 3 eksiltirsek yeni fark kaç olur?
Cevap:
İçindekiler (Table of Contents)
- Problemin Tanımı
- Çıkarma İşlemine Genel Bakış
- Eksilen (Minuend) ve Çıkan (Subtrahend) Kavramları
- Problemin Adım Adım Çözümü
- Yeni Farkın Hesaplanışı
- Detaylı Örneklerle Açıklama
- Benzer Problemlere Yönelik Ek Örnekler
- Tablo ile Özet
- Sonuç ve Kısa Özet
1. Problemin Tanımı
Bu soru, bir çıkarma işlemi (ya da matematikteki yaygın ifadesiyle eksiltme işlemi) üzerine kurgulanmıştır. Elimizde başlangıçta farkının 43 olduğu bir çıkarma işlemi var. Yani elimizde iki sayı var; ilki “eksilen” (minuend), ikincisi “çıkan” (subtrahend) olarak adlandırılır. İki sayı arasındaki farkın 43 olduğunu biliyoruz. Sonrasında, soruda bizden şu değişiklikler yapıldıktan sonra oluşan “yeni fark” istenmektedir:
- Eksileni (yani büyük sayıyı) 7 artırıyoruz.
- Çıkanı (yani küçük sayıyı) 3 azaltıyoruz.
Yapılan bu iki değişiklik sonrasında ortaya çıkan yeni farkın ne olduğu sorulmaktadır.
Bu basit görünümlü problem, aslında çıkarmada değişkenlerle işlem yapmayı anlamak için ufak ama etkili bir alıştırmadır. Sorunun kısa cevabı, “53” olsa da, konunun mantığını ve hangi temel kurallara dayandığını derinlemesine incelemek ve buna ek olarak benzer örnekleri değerlendirmek matematik kavrayışını güçlendirecektir. Bu nedenle, aşağıda çok adımlı, ayrıntılı bir açıklama bulacak ve problemde geçen değişikliklerin sonuca nasıl etki ettiğini örneklerle pekiştireceğiz.
2. Çıkarma İşlemine Genel Bakış
Çıkarma işlemi, “fark bulma” amacı taşıyan temel aritmetik işlemlerinden biridir. İki sayıyı çıkarttığımızda, eksilen sayıdan (genelde daha büyük olan) çıkan sayıyı (genelde daha küçük olan) alırız ve aradaki farkı hesaplarız. Eğer elimizde:
- Eksilen = A
- Çıkan = B
ise, bu iki sayı arasındaki fark F = A - B şeklinde ifade edilir. Bu işlem, hayatın pek çok alanında kullanılır: alışverişlerdeki para üstü hesaplarında, bütçe analizlerinde, deneylerdeki ölçü farklılıklarında vs. Her zaman olduğu gibi, burada da net bir biçimde eksilen ve çıkan kavramlarını oturtmak gerekir.
3. Eksilen (Minuend) ve Çıkan (Subtrahend) Kavramları
- Eksilen (Minuend): Çıkarma işleminde başlangıçta bulunan, içerisinden başka bir sayının çıkarıldığı sayıdır. Genellikle daha büyük olur, ancak bazı durumlarda sonuç negatif de olabilir.
- Çıkan (Subtrahend): Eksilenden çıkarılan sayıdır.
- Fark (Difference): Eksilen ile çıkan arasındaki sonuç.
Matematikte bunun tipik gösterimi:
yani
Sorumuzda ilk durumda,
bilgisi verilmektedir.
4. Problemin Adım Adım Çözümü
4.1 Değişkenlerin Tanımlanması
Problemi daha net anlamak ve genelleştirmek istersek, iki sayıdan oluşan bir çıkarma işlemimiz olsun:
- Eksilen (büyük sayı) = x
- Çıkan (küçük sayı) = y
Soru, bize ilk durumda x - y = 43 (fark 43) olduğunu net olarak söyler.
4.2 Eksilenin 7 Artırılması
Türkiye’de eğitim müfredatında da sıkça vurgulandığı gibi, bir sayıya 7 eklemek o sayının değerini 7 yükseltir. Dolayısıyla, yeni eksilen (işlem yapılmış eksilen) şu hale gelir:
4.3 Çıkanın 3 Eksiltilmesi
Diğer sayı ise başlangıçtaki y idi. Şimdi bu sayıyı 3 azaltıyoruz. Yani yeni çıkan:
4.4 Yeni Farkın Hesaplanması
Artık yeni bir çıkarma işlemi söz konusudur:
Bu ifadenin içerisindeki parantezleri açtığımızda şunu elde ederiz:
Bunu bir adım daha sadeleştirirsek:
Başlangıçtaki değerimizden biliyoruz ki (x - y) = 43 idi. O halde:
Yani yeni fark 53 olarak bulunur.
5. Yeni Farkın Hesaplanışı
Yukarıda gösterildiği gibi, yeni farkı hesaplama sürecinde kritik nokta, ilave 7 ve eksi 3’ün toplamda çıkan sonuca +10 etkisi yapmasıdır. Eksileni arttırınca fark artar, çıkanı azaltınca da fark artar. Bu iki artış birleştirilince, mevcut farka 10 eklendiğini görürüz. Dolayısıyla sonuç 53 çıkar.
Bu prensip, çıkarmanın temel bir kuralıdır:
- Eksilen sayısına ekleme yapmak farkın büyümesine neden olur.
- Çıkan sayısından bir miktar eksiltmek de farkı yine büyütür.
İşte her iki işlem de aynı anda uygulandığında, farka toplamda (+7) + (+3) = +10 eklenmiş olur.
6. Detaylı Örneklerle Açıklama
Tek bir soruya ait basit bir çözümle yetinmek yerine, bu gibi problemlerle ilgili farklı bakış açılarını ve ek örnekleri de incelemek, konunun pekiştirilmesine yardımcı olur.
6.1 Örnek Numara 1
Diyelim ki elde ettiğimiz iki sayı şu olsun:
- Eksilen = 50
- Çıkan = 7
O halde:
(tam olarak fark 43 elde ettik).
Şimdi eksileni 7 artırırsak: 50 + 7 = 57,
çıkanı 3 azaltırsak: 7 - 3 = 4,
yeni fark:
Eski farka göre gerçekten 10 birim artış görülür.
6.2 Örnek Numara 2
Fark yine 43 olsun, ancak farklı sayılarla çalışalım:
- Eksilen = 100
- Çıkan = 57
Burada da:
Şimdi yine aynı değişiklikleri uygulayalım:
- Eksileni 7 artır: 100 + 7 = 107
- Çıkanı 3 azalt: 57 - 3 = 54
- Yeni fark: 107 - 54 = 53
Yine 53 oluyor. Bu örnek, hangi değerleri kullanırsak kullanalım, eğer başlangıçtaki fark 43 ise, “eksilen +7” ve “çıkan −3” sonrasında oluşan farkın her zaman 53 olduğunu gösterir.
6.3 Örnek Numara 3 (Negatif Çıkarma Senaryosu)
Bazı durumlarda, çıkarma işlemi negatif sonuç da verebilir. Örneğin, eğer eksilen sayı küçük, çıkan sayı büyük olursa, sonuç negatif olur. Ancak soruda “fark 43” denince kastedilen sonuç +43 olduğu için, bu senaryoda aslında eksilenin daha büyük olduğunu düşünebiliriz. Yani eğer fark pozitif 43 ise, eksilen mutlaka çıkan sayıdan büyük olmak zorundadır. Bu nedenle negatif durumlar pratikte bu sorunun özel koşullarına dahil edilmez.
7. Benzer Problemlere Yönelik Ek Örnekler
Bu problemde kullandığımız yaklaşım başka benzer sorunlara da uygulanabilir. Aşağıda bu “ekleme-çıkarma” mantığına dayalı birkaç örnek verilmiştir:
-
Örnek Soru: Bir çıkarma işleminde fark 25’tir. Eğer eksileni 10 azaltır, çıkanı 5 artırırsak yeni fark ne olur?
- Çözüm Mantığı: Yeni fark = Eski fark − 10 − 5 = Eski fark − 15 = 25 − 15 = 10
- Geniş Mantık: Eksileni azaltmak, farkı azaltır. Çıkanı artırmak da farkı azaltır.
-
Örnek Soru: Farkı 30 olan iki sayıdan; eksileni 5 arttırılır, çıkanı 5 azaltılırsa yeni fark kaç olur?
- Çözüm Mantığı: Yeni fark = Eski fark + 5 + 5 = Eski fark + 10 = 30 + 10 = 40
-
Örnek Soru: Başlangıçta 60 olan fark, eksileni 3 düşürüp çıkanı 7 yükseltirsek ne olur?
- Çözüm Mantığı: Yeni fark = 60 − 3 − 7 = 50
Yukarıdaki örnekler, aynı mantığın sadece farklı sayısal değerler ve yönlerde (arttırma ya da azaltma) uygulanmasıyla ilgili olduğunu göstermektedir.
8. Tablo ile Özet
Aşağıdaki tabloda, orijinal farkın 43 olduğu bir senaryoda eksilen ve çıkan sayılar üzerinde yapılan değişikliklerin etkisini adım adım özetliyoruz:
| Adım | Açıklama | Matematiksel Gösterim | Sonuç |
|---|---|---|---|
| 1. Orijinal Fark | İki sayı arasındaki başlangıç farkı 43’tür. | x - y = 43 | Fark = 43 |
| 2. Eksileni 7 arttırma | Eksilen (x), 7 birim yükseltilir. | x \to x + 7 | Yeni eksilen |
| 3. Çıkanı 3 azaltma | Çıkan (y), 3 birim düşürülür. | y \to y - 3 | Yeni çıkan |
| 4. Yeni Fark Formülü | Yeni değerlerle fark hesaplanır. | (x + 7) - (y - 3) = x - y + (7 + 3) | Fark = 43+10 |
| 5. Son Hesaplama | Eski fark 43, eklenecek toplam 10; yeni fark 43 + 10 = 53 | 43 + 10 = 53 | Fark = 53 |
Tablodan görüldüğü gibi, eksileni artırmak ve çıkanı azaltmak, farka eklenmesi gereken değerleri doğrudan etkileyerek sonucu +10 dönüştürmüştür.
9. Sonuç ve Kısa Özet
Bir çıkarma işleminde fark 43 ise:
- Eksilen (minuend) sayıyı 7 artırmak,
- Çıkan (subtrahend) sayıyı 3 azaltmak,
yeni farkın tam 53 olmasını sağlar. Bu sonuç, eksilenin artışı ve çıkanın azalışının fark üzerinde toplam +10’luk bir artış yaptığının doğrudan bir örneğidir. Az önceki tabloda ve formülde de gördüğümüz gibi:
Dolayısıyla, bu tip sorularda, küçük oynamaların fark üzerindeki etkisini incelemek yerine, hangi sayıya ne kadar ekleme/çıkarma yapıldığını toplayıp çıkarma işlemimin sonuca olan toplam etkisini kolayca değerlendirebiliriz.
Geniş Bir Özet
- Problemi Tanımlama: İki sayı arasındaki başlangıç farkının 43 olduğunu biliyoruz.
- Eksilen ve Çıkan Kavramı: Eksilen > Çıkan; Eksilen − Çıkan = 43.
- Değişiklikler: Eksilen 7 artıyor (x + 7), Çıkan 3 azalıyor (y − 3).
- Yeni Fark: (x + 7) - (y - 3) = x - y + 7 + 3 = 43 + 10 = 53.
- Genel Kural: Eksilene ekleyeceğimiz her birim farkı +1 artırır, çıkan sayıdan çıkaracağımız her birim de farkı +1 artırır. Bu sayılar toplanınca +10 elde ederiz.
- Sonuç: Yeni fark 53.
Bu şekilde pekiştirildiğinde, temel matematik ilkelerinin bu tür sorunlarda ne kadar net bir yöntem izlenerek uygulanabileceği görülür.
@anonymous13