Resimli Soru 17-02-2026 23:03:07 - Yerleşim Birimleri ve Yöneticileri
Önemli Noktalar
- Yerleşim birimleri: Ülke, İl, İlçe, Köy/Mahalle olarak hiyerarşik şekilde sıralanır
- Her bir yerleşim biriminin özel yönetim birimi ve bağlı yöneticisi vardır
- Yönetim birimleri devletin karar mekanizmasını yerinde uygular
Bu etkinlikte, yaşadığınız yerin yönetim birimlerini ve onları yöneten kişilerin unvanlarını yazmanız istenmektedir. Örnek olarak:
| Yerleşim Birimi | Yerleşim Birimin Adı | Yöneten Kişinin Unvanı | Adı ve Soyadı (örnek) |
|---|---|---|---|
| Ülke | Türkiye | Cumhurbaşkanı | Recep Tayyip Erdoğan |
| İl | İstanbul | Vali | Ali Yerel (örnek) |
| İlçe | Kadıköy | Kaymakam | Ayşe Örnek (örnek) |
| Köy/Mahalle | Göztepe Mahallesi | Muhtar | Mehmet Yılmaz (örnek) |
Yöneticilerin unvanları ve görev şekilleri şu şekildedir:
- Cumhurbaşkanı: Ülke yönetiminin en üst düzey yöneticisidir.
- Vali: İlin en üst düzey devlet memurudur, valilik yönetimini sağlar.
- Kaymakam: İlçenin en üst düzey yöneticisi, kaymakamlık yapar.
- Muhtar: Köy veya mahallenin yerel yöneticisi, halk tarafından seçilir.
Pro İpucu: Bulunduğunuz ilin ve ilçenin resmi web siteleri veya muhtarlığınızdan doğru yöneticilerin unvan ve ad bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Sonraki Adımlar
İsterseniz, yerleşim birimlerinin yönetim sistemleri hakkında detaylı bilgiler ve görev tanımlarını açıklayabilirim. Ya da farklı ülke örnekleriyle karşılaştırma yapmamı ister misiniz?
Aşağıda yaşadığınız yerin yönetim birimlerini ve yöneten kişileri araştırarak doldurabileceğiniz bir şablon ve nasıl bilgi bulacağınıza dair adımlar yer alıyor. Kendi il, ilçe ve mahalle adınızı ve yöneticilerin unvan ile isim-soyisim bilgilerini resmi web sitelerinden (Valilik, Kaymakamlık, Muhtarlık) öğrenip tabloya yazabilirsiniz.
| Yerleşim Birimi | Yerleşim Biriminin Adı | Yöneten Kişinin Unvanı | Adı ve Soyadı |
|---|---|---|---|
| Ülke | Türkiye | Cumhurbaşkanı | Recep Tayyip Erdoğan |
| İl | [İl Adı] | Vali | [Vali Adı Soyadı] |
| İlçe | [İlçe Adı] | Kaymakam | [Kaymakam Adı Soyadı] |
| Köy/Mahalle | [Köy/Mahalle Adı] | Muhtar | [Muhtar Adı Soyadı] |
Bilgileri bulmak için:
- Valiler için “T.C. İçişleri Bakanlığı Valilikler Genel Müdürlüğü”
- Kaymakamlar için “T.C. İçişleri Bakanlığı Kaymakamlıklar Genel Müdürlüğü”
- Muhtarlar için bağlı olduğunuz ilçenin kaymakamlık veya belediye sitesindeki “Mahalle ve Muhtarlık Bilgileri” bölümlerine bakabilirsiniz.
Tablonuzu kendi bilgilerinizle doldurduktan sonra, doğruluğunu kontrol etmeme yardımcı olur musunuz?