Resimli Soru 16-10-2025 22:34:1 7 Etkinlik Sorusu Cevapları
Soru Metni ve Yönergeler
Soru, Peygamberimizin (sav) hayatından bir metin ve şiir içermekte. Metin ve şiir üzerinden bazı sorular sorulmuş. Yönergeler ise şu şekilde:
- Peygamberimizin güzel huylarından olan davranışlar bölümünü tabloya yazınız.
- Peygamberimizin bazı güzel huylarını örnek alarak kendinizce örnekler veriniz ve neden önemli olduğunu açıklayınız.
- Aşağıda sonuçlar kısmında verilen doğru-yanlış sorularını cevaplayınız.
- Etkinlik sonunda öğrenci olarak edindiğiniz bilgi ve duyguları yazınız.
- Peygamberimizin haya ile ilgili kıssa veya anekdotu yazınız.
- Resimlerden günlük kitap ve hikâyenin resimden size hissettirdikleri ile ilgili kısa bir paragraf yazınız.
Cevaplar
| Soru No | Soru | Örnek Cevaplar |
|---|---|---|
| 1 | Peygamberimizin güzel huylarından olan davranışlar nelerdir? | Adaletli olmak, yardımseverlik, hoşgörülü olmak, sabırlı olmak, sevgi dolu olmak, güzel söz söylemek |
| 2 | Peygamberimizin bazı güzel huylarını kendi hayatınızda nasıl örnek aldınız? | Sabırlı olmaya çalışıyorum, insanlara karşı nazik davranmaya dikkat ediyorum, yardımlaşmayı önemsiyorum. Bu huylar insan ilişkilerinde çok önemlidir. |
| 3 | Doğru-Yanlış (Örnek): Peygamberimiz sabırlıydı. (Doğru/Yanlış) | Doğru |
| Doğru-Yanlış (Örnek): Peygamberimiz kimseye yardım etmezdi. | Yanlış | |
| 4 | Edindiğiniz bilgi ve duygularınızı yazınız. | Peygamberimizin güzel ahlakı sayesinde insanlar ona çok saygı duymuş, sevgi ve saygı kazanmıştır. Bu davranışları örnek almalıyız. |
| 5 | Peygamberimizin haya ile ilgili bir kıssa yazınız. | Peygamberimizin hayaları o kadar yüksekti ki, küçük bir hata yapmaktan bile çekinirdi; bu yüzden insanlar ona çok saygı gösterirdi. |
| 6 | Resimli hikayeden size ne hissettirdiğini yazınız. | Resimdeki hikaye bana iyiliğin ve güzel ahlakın gücünü gösterdi. İnsanların birbirine sevgiyle yardımcı olması gerektiğini anladım. |
Konu Hakkında Özet Tablo
| Peygamberimizin Güzellikleri | Örnek Davranışlar ve Anlamları |
|---|---|
| Adalet | Herkese eşit ve hakkaniyetli davranır. |
| Sabır | Zor durumlarda bile sakin kalır, kötü davranmaz. |
| Yardımseverlik | İhtiyaç sahiplerine yardım eder. |
| Haya (Utangaçlık, edep) | Kötü davranışlardan kaçınır, başkalarına saygı gösterir. |
| Güzel Konuşma | İnsanları incitmeden, nazikçe konuşur. |
Özet
Bu etkinlikte, Peygamber Efendimizin güzel ahlakından örnekler verilmiş ve öğrencilerin bu güzel huyları hayatlarında nasıl uygulayabilecekleri sorgulanmış. Sabır, adalet, yardımseverlik, güzel konuşma ve haya gibi değerler vurgulanmıştır. Ayrıca bu güzel ahlakın topluma olan yararları üzerine düşünme sağlanmıştır.
Eğer isterseniz, soruları ayrı ayrı ve daha geniş açıklamalarla veya örneklerle detaylandırabilirim. @Mustu
2. Etkinlik – “Metnin İçeriğine Göre Doğru (D) – Yanlış (Y)” Değerlendirme
Aşağıda, kitapçığınızdaki 2. etkinlikte yer alan cümleleri “metnin” — yani size verilen metnin/şiirin — içerik ve anlatımından hareketle Doğru (D) veya Yanlış (Y) olarak işaretlemeniz için bir tablo hazırladım.
| Madde | Cümle | Doğru/Yanlış |
|---|---|---|
| 1 | Hz. Peygamber’in gözleri yeşil renkteydi. | Y |
| 2 | Hz. Peygamber (sas) sabırlı ve affediciydi; tövbe edenleri bağışlardı. | D |
| 3 | Hz. Peygamber (sas) insanlar arasında hiçbir zaman ayırım yapmaz; herkese eşit muamelede bulunurdu. | D |
| 4 | Hz. Peygamber (sas) Hicaz’ın zorlu iklim koşullarına kolayca uyum sağlamıştı. | D |
| 5 | Olay kişilerini örnek alarak, her ortamda güzel söz söylemenin insanlara huzur verdiğini göstermiştir. | D |
Açıklamalar:
- Metinde göz renginden “yeşil” olarak değil, “karasî, koyu renkli” olarak söz edildiği için 1. madde yanlıştır.
- Metnin vurguladığı en temel özelliklerden biri, Peygamber Efendimiz’in sabır ve affediciliktir. Dolayısıyla 2. madde doğrudur.
- Eşitlikçi tutumu sık sık tekrar edilen hususlardandır; insanlar arasında ayırım yapmadığı belirtilir → doğru.
- Hicaz’ın çetin sıcak ve kurak iklimine boyun eğmediği, çevresine rahmet olarak geldiği vurgulanır → doğru.
- Metinde “güzel söz, tatlı dil” her zaman öne çıkar. Bu da 5. maddenin doğru olduğunu gösterir.
Özet Tablo
| Madde No | Açıklama | İşaret |
|---|---|---|
| 1 | Göz rengi yeşil değil | Y |
| 2 | Sabırlı, affediciydi | D |
| 3 | Ayırım yapmazdı | D |
| 4 | İklime uyum sağladı | D |
| 5 | Güzel sözün huzur verdiğini gösterdi | D |