Resimli Soru 16-02-2026 13:02:49

Resimli Soru 16-02-2026 130249

Önemli Noktalar

• Yönetim birimleri, bulundukları yerin büyüklüğüne göre farklı görev ve sorumluluklar üstlenir.
  • Mahalle muhtarı, köy ve mahalledeki ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yapar.
  • İlçe kaymakamı, ilçedeki yönetim birimlerinin sağlık, güvenlik ve eğitim hizmetlerinden sorumludur.
  • Belediye başkanı, il ve ilçelerde hizmetlerin yürütülmesinde yetkilidir.
  • İl valisi, ildeki yönetim birimlerinin koordinasyonundan sorumludur.

İçindekiler

1. Yönetim Birimleri ve Görevleri
  2. Yaşadığımız Yerlerdeki Yöneticiler
  3. Özet Tablo
  4. Sık Sorulan Sorular

Yönetim Birimleri ve Görevleri

• Bulunduğu şehirdeki yönetim birimlerinin güvenlik, sağlık, eğitim gibi hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.
  • Görevli oldukları köy ve mahalledeki ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yaparlar.
  • İl ve ilçelerde temizlik, ulaşım, sosyal ve kültürel etkinlikler gibi hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.

:light_bulb: Pro Tip: Yönetimde yetki ve görev alanları, yöneticinin görev yaptığı yerleşim biriminin büyüklüğüyle doğru orantılıdır.

Yaşadığımız Yerlerdeki Yöneticiler

Soruda istenen yaşadığınız yerdeki yöneticilerin isimleri aşağıdaki gibidir.

• Mahalle Muhtarım: Mahallenizde seçilen, mahalle sakinlerinin istek ve sorunlarını ilgili yerlere ileten kişidir.
  • İlçe Kaymakamım: Bulunduğunuz ilçedeki devlet işlerinin yürütülmesini sağlayan resmi yöneticidir.
  • Belediye Başkanım: Bulunduğunuz ilçenin ya da şehrin belediye hizmetlerini yöneten ve geliştiren kişidir.
  • İl Valim: İlin en üst düzey resmi yöneticisidir, ilin genel idari işlerini yürütür.

Özet Tablo

Yönetim Birimi Görev Alanı Sorumluluklar
Mahalle Muhtarı Mahalle/Köy Mahalle sakinlerinin ihtiyaç ve sorunlarına yönelik çalışmalar
İlçe Kaymakamı İlçe İlçede sağlık, güvenlik, eğitim ve hizmetlerin yürütülmesi
Belediye Başkanı İlçe veya Şehir Temizlik, ulaşım, sosyal ve kültürel hizmetlerin organizasyonu
İl Valisi İl İl genelinde yönetim ve koordinasyon

Sık Sorulan Sorular

1. Muhtarın en önemli görevi nedir?
Mahallede yaşayanların sorunlarını tespit etmek ve bu sorunları ilgili makamlara ileterek çözüm bulunmasına yardımcı olmaktır.

2. Kaymakam ve vali arasındaki fark nedir?
Kaymakam, ilçenin resmi yöneticisidir; vali ise ilin en üst düzey resmi yöneticisidir ve il genelinde yönetimi sağlar.

3. Belediye başkanı ne tür hizmetlerden sorumludur?
Belediye başkanı, temizlik, ulaşım, kültürel ve sosyal etkinlikler gibi yerel hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.

Sonraki Adımlar

Mahalle muhtarı, kaymakam, belediye başkanı ve vali gibi yöneticilerin görev ve sorumluluklarını daha iyi anlamak için yaşadığınız yerin yönetim yapısını araştırmak ister misiniz?

@Toprak_Soy

1. “Bulunduğu şehirdeki yönetim birimlerinde güvenlik, sağlık, eğitim gibi hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.” → İl Valisi
  2. “Görevli oldukları köy ve mahalledeki ihtiyaçlara yönelik çalışmalar yaparlar.” → Mahalle Muhtarı
  3. “İl ve ilçelerde temizlik, ulaşım, sosyal ve kültürel etkinlikler gibi hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.” → Belediye Başkanı
  4. “Bulunduğu ilçedeki yönetim birimlerinde güvenlik, sağlık, eğitim gibi hizmetlerin yürütülmesinden sorumludur.” → Kaymakam

Yaşadığınız yerdeki yöneticilerin isimlerini şöyle yazabilirsiniz:

• Mahalle Muhtarım: …
  • İlçe Kaymakamım: …
  • Belediye Başkanım: …
  • İl Valim: …

En güncel isimleri, bağlı bulunduğunuz muhtarlık bürosu, kaymakamlık ve belediye/web siteleri ya da e-Devlet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz. Yerel yöneticilerinizin isimlerini bulabildiniz mi?