Sorunun Cevabı
Ebrehe’nin Kâbe’ye saldırması ve Mekke’deki Kâbe ziyaretini engellemeye çalışmasının temel insani hatası kibir ve üstünlük duygusudur. Çünkü o, kendi kurduğu kiliseyi üstün tutarak insanları oraya çekmek istemiş ve bu nedenle büyük bir orduyla saldırmıştır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B) Kibir ve üstünlük duygusu
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Yemen Valisi Ebrehe, insanların Mekke’deki Kâbe’yi ziyaret etmelerini engellemek ve ticareti kendi kurduğu kiliseye çekmek amacıyla büyük bir orduyla Mekke üzerine yürümüştür. Ebrehe’nin bu tutumu ve Kâbe’ye saldırmasının arkasındaki temel insani hata aşağıdakilerden hangisidir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — A Seçeneğini İncele
A. Sabırsızlık
- Açıklama: Sabırsızlık, kısa zamanda sonuç bekleme eğilimidir.
- Değerlendirme: Ebrehe’nin planlı ve büyük bir orduyla yürüyüşü, ani veya acele edilmiş bir davranıştan ziyade kasıtlı bir üstünlük ve baskı gösterisidir.
Adım 2 — B Seçeneğini İncele
B. Kibir ve üstünlük duygusu
- Açıklama: Kibir ve üstünlük, başkalarını küçümseme ve kendi egemenliğini kabul ettirme isteğidir.
- Değerlendirme: Başkalarının ibadet hakkını engellemek ve ticareti kendi kilisesine çekmek için Kâbe’ye saldırmak doğrudan üstünlük ve kibir göstergesidir.
Adım 3 — C Seçeneğini İncele
C. Bilgisizlik
- Açıklama: Bilgisizlik, konu hakkında bilgi eksikliğidir.
- Değerlendirme: Ebrehe’nin eylemi bilgi eksikliğinden çok iktidar, prestij ve ekonomik çıkar amaçlı bir saldırıdır; esas neden bilgiden çok tutumdur.
Adım 4 — D Seçeneğini İncele
D. Acelecilik
- Açıklama: Acelecilik, düşünmeden hızlı karar verme eğilimidir.
- Değerlendirme: Ebrehe’nin büyük hazırlık ve orduyla hareket etmesi acelecilikten ziyade kasıtlı bir güç gösterisidir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
A. Sabırsızlık — YANLIŞ: Eylem planlı ve güç gösterisi niteliğinde; sabırsızlık ana neden değil.
B. Kibir ve üstünlük duygusu — DOĞRU: Başkalarını küçük görme, egemenlik kurma ve kendi inancını/ticaretini dayatma amacıyla yapılan saldırının temel nedeni budur.
C. Bilgisizlik — YANLIŞ: Bilgi eksikliğinden çok egemenlik isteği söz konusudur.
D. Acelecilik — YANLIŞ: Hazırlıklı, organize bir saldırı olduğu için acelecilik temel neden değildir.
Adım 6 — Son Doğrulama
Ebrehe’nin amacı hem dini ziyaretleri engellemek hem de ticareti kendi merkezine çekmek olduğuna göre bu davranışın arkasındaki temel insani hata kibir ve üstünlük duygusudur; saldırı güç ve üstünlük kurma isteğine dayanır.
CEVAP: B) Kibir ve üstünlük duygusu
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?