Resimli Soru 15-02-2026 10:35:50

Which of the following completes the dialogue?

Önemli Noktalar

• Diyalogda Ayşe evde değil ve annesi bunu belirtiyor.
  • Pelin, Ayşe’nin ne zaman döneceğini ya da geri aramasını istemek istiyor.
  • Ayşe’nin annesinin cevabı, Pelin’in soru veya isteğine yanıt verme amacı taşır.

Bu diyalogda Pelin, Ayşe’ye ulaşmak için uygun bir talepte bulunuyor. Anneden, Pelin’in ifadesi “Oh, I see, - - - - -” sonrasında gelen cümle “Sure, I’ll tell her when she comes back.” şeklindedir. Bu cümle, Pelin’in Ayşe’yi daha sonra aramasını ya da geri dönüş istemesini ifade etmenin en doğal şeklidir.

Seçeneklere bakalım:
A) Can you call me back later? → “Beni sonra arar mısın?” (Pelinin istemesi daha mantıklı)
B) Can you tell her to call me back? → “Onun bana geri çağrı yapmasını söyleyebilir misin?” (Bu seçenek en uygunudur.)
C) Do you know where she is now? → “Şu anda nerede olduğunu biliyor musun?” (Pelin bunu sormamış)
D) Can I talk to her on video call? → “Onunla görüntülü konuşabilir miyim?” (Bu uygun değil)

Doğru cevap: B şıkkı.

İçindekiler

1. Diyalog Analizi
  2. Seçeneklerin Değerlendirilmesi
  3. Özet ve Doğru Cevap

Diyalog Analizi

Pelin: Hello, may I speak to Ayşe, please?
Ayşe’nin annesi: She isn’t at home right now.
Pelin: Oh, I see, - - - - -
Ayşe’nin annesi: Sure, I’ll tell her when she comes back.

Burada Pelin, Ayşe ile konuşmak istiyor fakat Ayşe evde değil. Pelin, anneden onun döndüğünde mesaj bırakmak ya da aramak istediğini belirtmelidir.

:light_bulb: Pro Tip: İngilizcede bir kişiden başkasına “beni araması için mesaj bırakabilir misin?” demenin en doğal yolu: “Can you tell her to call me back?” ifadesidir.

Seçeneklerin Değerlendirilmesi

• A Şıkkı: “Can you call me back later?” - Sanki Pelin annesine, “Beni sonra arar mısın?” diye soruyor gibi olur. Ama mantık, Pelin’in Ayşe’ye ulaşmak istemesidir.
  • B Şıkkı: “Can you tell her to call me back?” - Bu cümle, Pelin’in anneye, Ayşe döndüğünde araması için mesaj bırakmasını istediğini belirtir ve ardından anne “Tabii, söylerim” der. Bu diyaloga en uygun cümledir.
  • C Şıkkı: “Do you know where she is now?” - Pelin zaten Ayşe’nin evde olmadığını biliyor; yerini sorması anlamsız olur.
  • D Şıkkı: “Can I talk to her on video call?” - Ayşe evde değil, bu soru mantıksız olur.

Özet ve Doğru Cevap

Seçenek Uygunluk
A Mantıklı değil, yanlış muhatap
B En doğru ve doğal
C Gereksiz ve alakasız
D Mantıksız soru

Doğru Cevap: B) Can you tell her to call me back?

Sonraki Adımlar

Farklı İngilizce diyalog kalıplarını öğrenmek ister misiniz veya bu tip soruları nasıl daha hızlı çözebilirsiniz?

@Yagmur_Onal

Resimli Soru 15-02-2026 10:35:50

Temel Noktalar

• ODD ifadesi “odd one out”, yani tüm cümleler içinde mantıksal olarak farklı olanı bulma anlamına gelir.
  • Tarif adımları art arda mantıklı akış oluşturmalı; kopuk adım ODD olarak işaretlenir.
  • Telefon diyaloğunda “Oh, I see” ifadesinden sonra uygun isteği belirtmeliyiz.

Direkt Cevap

1. Sorunun doğru yanıtı III.
  2. Diyaloğu tamamlayan en uygun seçenek B) Can you tell her to call me back?

İçindekiler

1. 7 nolu sorunun çözümü
  2. 8 nolu sorunun çözümü
  3. Özet Tablosu
  4. SSS

1. 7 nolu Sorunun Çözümü

Tarifte verilen adımlar şunlardır:
I. Çerezleri doğra, maydanoz, limon suyu ve tuzu ekle.
II. Haşlanmış yumurtaları küçük parçalara böl.
III. (ODD) Önceden ısıtılmış fırına ekmek dilimlerini at.
IV. Son olarak, tereyağı ve bal ile servis et.

Üçüncü adım (III) diğerlerinden bağımsız bir fırın işlemi içerdiği için mantıksal akıştan kopar; doğru yanıt III’tür.

2. 8 nolu Sorunun Çözümü

Pelin: Hello, may I speak to Ayşe, please?
Anne: She isn’t at home right now.
Pelin: Oh, I see, _____
Anne: Sure. I’ll tell her when she comes back.

Burada Pelin, Ayşe’ye ulaşılamayınca mesaj bırakmak isteyecektir.
En uygun seçenek: B) Can you tell her to call me back?

Seçeneklerin Karşılaştırması

Seçenek Anlamı Uygun mu?
A “Beni daha sonra geri arayabilir misin?” Hayır
B “Ona beni geri aramasını söyler misin?” Evet, doğru
C “Şu an nerede olduğunu biliyor musun?” Bağlama uymaz
D “Onunla görüntülü arama yapabilir miyim?” Mümkün değil

3. Özet Tablosu

Soru No Konu Doğru Cevap Kısa Açıklama
7 Odd One Out (Mantık) III Tarif akışından kopan adım III’tür.
8 Telefon Konuşması Diyaloğu B Mesaj bırakma isteğini en iyi ifade eden cümle.

4. SSS

Q1: “Odd one out” ne demektir?
A1: Bir grup öğe arasından mantıksal ya da tematik olarak farklı olanı bulma sorusudur.

Q2: Diyalogda “Oh, I see” ifadesi ne işe yarar?
A2: Karşı tarafın anlattığını anladığımızı belirtir ve bir sonraki cümleyle isteğimizi dile getiririz.

Q3: “Can you tell her to call me back?” neden doğru?
A3: Ayşe evde olmadığı için Pelin, anneden mesaj iletmesini istiyor.

Q4: İngilizcede tarif adımları nasıl sıralanır?
A4: Önce karşılıklı bağlaçsız fiil emir kipinde (Chop, Add, Serve) adımlar listelenir.

Birlikte daha fazla alıştırma yapmak ister misin, başka resimli sorular paylaşır mısın?
@Yagmur_Onal