Aşağıda, “Okulda Bir Kaza” hikâyesinde Ozan’ın yerine geçtiğinizde duyabileceklerinizi, düşünebilecek ve hissedebileceklerinizi, yapabileceklerinizi ve söyleyebileceklerinizi örnek olarak gösteren bir tablo yer almaktadır. Kendi hayal gücünüze göre değişiklikler yapabilirsiniz.
| Örnek Cevaplar | |
|---|---|
| Neler İşitir? | • Çevredeki öğrencilerin telaşlı seslerini (“Ozan! Nerdesin?”) • Öğretmenin hızlı adımlarını ve “Kimse hareket etmesin!” diye bağırışını • Ambulans sirenini veya panik yapan birinin telefonla yardım istemesini |
| Neler Düşünür ve Hisseder? | • “Acaba ciddi bir yaralanmam var mı?” • “Arkadaşlarım endişeleniyor, hemen yardım etmem gerek.” • Korku ve panik; aynı zamanda yardım edememe kaygısı • Ağrı ve şaşkınlık içinde “Ne oldu bana?” merakı |
| Neler Yapar? | • Yaralanan bölgeye bastırarak kanamayı durdurmaya çalışır • Yakındaki arkadaşını veya öğretmenini uyandırıp yardım ister • Sakin kalmaya gayret eder, derin nefes alır • Gerekirse acil durum numarasını arar veya ilgililere konum bildirir |
| Neler Söyler? | • “Lütfen biri öğretmeni çağırsın!” • “Buraya bakın, dizimden kan geliyor.” • “Ağrıyor ama yardım edin, iyiyim.” • Yardıma gelenlere teşekkür ederken “Çok korktum, teşekkürler.” |
Bu tabloyu kendi duygu ve düşüncelerinize göre genişletebilir, daha fazla ayrıntı ekleyebilirsiniz.
Ozan’ın Yerinde Olsaydınız Sorusu İçin Cevap Önerisi
1. Neleri İşitir?
- Kazanın çıktığı anın gürültüsünü, çarpma sesini duyar.
- İnsanların bağırışlarını, yardım çağrılarını işitir.
- Kalbinin hızlı atışını ve kendi nefes alışverişini fark eder.
2. Neler Düşünür ve Hisseder?
- Kendisinin veya başkalarının yaralanıp yaralanmadığını düşünür.
- Korku, panik ve endişe hisseder.
- Yardım edilmesi gerektiğini ve bir an önce sakin olması gerektiğini düşünür.
- Belirsizlik ve gelecek kaygısı yaşar.
3. Neler Yapar?
- İlk olarak kendini ve çevresindekileri kontrol eder.
- Yardım çağırır veya çevresinden yardım ister.
- Sakin olmaya çalışır ve çevresindekileri teselli eder.
- Eğer mümkünse yaralılara ilk yardım yapmaya çalışır.
4. Neler Söyler?
- “Herkes sakin olsun, yardım geliyor.”
- “Bir şeylerden zarar gören var mı? Yardım çağırın!”
- “Kendine dikkat et, panik yapma.”
- “Her şey yoluna girecek, sakin kal.”
Konu Özeti Tablosu
| Soru | Ozan’ın Yerinde Olsaydınız Yanıtlar |
|---|---|
| Neleri İşitir? | Kaza sesi, bağırışlar, nefes ve kalp atışları |
| Neler Düşünür ve Hisseder? | Korku, endişe, yardım ihtiyacı, panik |
| Neler Yapar? | Çevreyi kontrol eder, yardım çağırır, sakin olmaya çalışır |
| Neler Söyler? | Sakinlik çağrısı, yardım isteme, teselli sözleri |
Bu şekilde cevaplar, olayın duygu ve düşünce boyutlarına dikkat çekerek, hem yazılı anlatımı hem de empati kurmayı geliştirir. Eğer hikayeyi daha detaylı biliyorsanız, o bağlamda cevapları daha özgün hale getirebilirsiniz.