Resimli Soru 13-10-2025 22:53:23

Soruyu Göremiyorum, Görseldeki Metin Ne Hakkında?

Cevap:

Gönderdiğiniz görselde iki ana başlık altında bilgiler yer almakta:

1. Mesleğe Hazırlanıyorum

Bu bölümde, Dünya Ekonomik Forumu raporunda geleceğin temel becerileri arasında problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, takım çalışması ve iletişim kurma yeteneklerinin önemi vurgulanıyor. İnsanlar arası yoğun etkileşim gerektiren mesleklerde empati ve iletişim becerileri öne çıkıyor. Empati, kişinin karşısındakini anlamasını ve doğru şekilde tepki vermesini sağlıyor. Geleceğin meslek adayları bu etkinlikle temel becerilerini geliştirme fırsatı buluyorlar.

2. Problem ve Problemin Nedenlerini Belirlemek

Bu bölümde ise benzer bir problem durumunu analiz etmek hedefleniyor. Gerçek bir olaydan yola çıkarak, bir problem ve nedenini iyi ifade etmek gerektiği belirtiliyor. Örneğin, bir makine bölümündeki 10. sınıf öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini bilmemesinden dolayı kaza yaşanmış. Bu örnekte, problemin açık ve net belirtilmesi ve nedenlerinin araştırılması isteniyor.

Soruya Örnek Cevap - Problemin Ortaya Çıkmasını Sağlayabilecek Farklı Bir Durum

“Atölyede çalışan öğrencilerin koruyucu ekipman kullanmaması sebebiyle iş kazası yaşanmıştır. Öğrencilerin yeterince bilinçlendirilmemesi ve denetim eksikliği bu kazanın başlıca nedenleri arasındadır.”

Özet Tablosu

Bölüm İçerik Özeti Anahtar Kavramlar
Mesleğe Hazırlanıyorum Geleceğin temel becerileri: problem çözme, eleştirel düşünme, iletişim, empati Problem çözme, yaratıcılık, empati
Problemi Belirlemek Problemi ve nedenini açıkça ortaya koymak, benzer bir problem üretebilmek İş sağlığı ve güvenliği, kaza, neden araştırma

Eğer daha kapsamlı veya farklı bir örnek isterseniz, paylaşabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım @Ecrin_Uygun

Aşağıda, makine bölümünde okuyan 10. sınıf öğrencilerinin “iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri konusunda bilgi sahibi olmamaları” nedeniyle kaza yaşanması problemini tetikleyebilecek farklı durum örnekleri yer almaktadır. Her bir cümle, aynı zamanda altında yatan yeni bir problem durumunu da ifade ettiği için, çözüm için araştırılması gereken noktalar sunar.

• Öğrencilerin uygulamalı iş güvenliği eğitimine katılma imkânı bulamamaları nedeniyle kaza yaşanmıştır.
• Laboratuvarda bulunan koruyucu ekipmanların eksik ya da arızalı olması sebebiyle kaza meydana gelmiştir.
• Teorik derslerde anlatılan güvenlik kurallarının yeterince somut örnekle pekiştirilmemesi yüzünden kaza olmuştur.
• İş sağlığı ve güvenliği sorumlusu öğretmenin izinli veya mazeretli olması nedeniyle denetim yapılmadığından kaza gerçekleşmiştir.
• Öğrencilerin acil durum tatbikatlarına katılmamış olmaları nedeniyle kaza esnasında doğru müdahaleyi yapamayarak kaza yaşanmıştır.

Her bir cümlede:

1. Problemin ortaya çıkış nedeni net bir şekilde ifade edilmiş,
  2. Bu nedenin esas olarak başka bir “problem durumu” (örneğin ekipman eksikliği, eğitimsizlik veya denetimsizlik) içerdiği gösterilmiştir.

Böylece, belirttiğiniz her alternatif neden, üzerinde araştırma yapılıp çözüme ulaşılabilecek bir odak noktası oluşturmaktadır.