Resimli Soru 13-07-2025 15:59:00

Soru

Ergenekon Destanı’ndan alınan yukarıdaki metinde, Kök Türklerin hangi özelliklerine dair çıkarımlarda bulunulabilir? (I. Coğrafi, II. Siyasi, III. Askerî, IV. Kültürel)

Verilen çoktan seçmeli seçenekler (örneğin A) I ve III, B) III ve IV vb.) içinde doğru cevabı bulmak için metindeki unsurları tek tek inceleyelim.

İçindekiler

1. Metinden Öne Çıkan Bilgiler
  2. Seçeneklerdeki Maddelerin İncelenmesi
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Özet Tablo
  5. Sonuç ve Kısa Değerlendirme

1. Metinden Öne Çıkan Bilgiler

Coğrafi Unsur (I): Metinde, Türklerin dağlık bir bölgede sıkıştıkları, bu dağlardaki demir madenini eriterek yol açtıkları anlatılır. Dağlık coğrafyadan çıkış, bir coğrafi engeli aşmaya işaret eder.

Askerî Unsur (III): Metin, “Criller ve Moğolların başını çektiği halklar, Türk milletini tuzağa düşürerek büyük bir bozguna uğrattılar” ifadesiyle başlar. Bu, askeri bir yenilgi ve dış tehditten söz ettiğini gösterir. Ancak demir eritme kısmı doğrudan silah yapımı yerine “yol açma” şeklinde anlatılır. Yine de büyük bir bozgundan söz edilmesi, askerî olayların varlığını yansıtır.

Kültürel Unsur (IV): Metinde “çeşitli eğlenceler ve spor müsabakaları yaparak kurban kestiler” ifadesi vardır. Bu, bayram/şenlik atmosferi, tören ve ritüellerle ilgili kültürel bir yönü açıkça gösterir.

Siyasi Unsur (II): Siyasî boyut çoğu zaman devlet yönetimi, diplomasi veya idari yapı gibi unsurlarla anlaşılır. Metinde doğrudan “devlet yönetimi” veya “teşkilat” vurgulanmasa da, yeni bir yurt edinme ve topluluğun giderek çoğalması Kök Türklerin bağımsızlığını ya da yeniden teşkilatlanmasını ima ediyor olabilir. Buna rağmen, siyasî yönün açıkça anlatıldığı bir ifade (“hükümdar,” “yönetim,” “itaat,” vb.) doğrudan metinde yer almıyor.

2. Seçeneklerdeki Maddelerin İncelenmesi

1. Coğrafi (I): Metin dağdan çıkış ve demir eritme ile doğrudan coğrafî unsur barındırır.
  2. Siyasi (II): Metinde doğrudan yönetimsel veya diplomatik unsurlara vurgu az. Yalnızca “zamanla sayılarının artması, yeniden yaşama başlamaları” şeklinde dolaylı bir anlatım var.
  3. Askerî (III): Başlangıçta uğradıkları büyük bozgun ve direnişleri askerî bir yönü işaret eder.
  4. Kültürel (IV): Tören, spor müsabakaları ve kurban kesme; açıkça kültürel bir özelliktir.

Birçok ders kaynağında, Ergenekon Destanı’ndaki “büyük bozgun” ve “kurtuluş” teması askerî yönle ilişkilendirilir. Kültürel yön ise kutlama ve kurban töreni ile net olarak bellidir. Coğrafi unsur da dağlar ve demir eriterek yol açma mevzusuyla ön plandadır. Siyasî özellik (II) ise bu parçadan doğrudan çıkarılmakta kimi zaman zayıf kalır, çünkü “devletin siyasal örgütlenmesi” vurgulanmamaktadır.

3. Adım Adım Çözüm

1. Metni Oku ve Anahtar İfadeleri Belirle

• “Türk milletini tuzağa düşürmek ve büyük bozguna uğratmak” → bir savaştan ya da askerî olaydan söz.
    • “Dağdaki demir madenini eriterek yol açmak” → coğrafi engelin aşılması.
    • “Çeşitli eğlenceler, spor müsabakaları, kurban” → kültürel tören ve faaliyetler.
  2. Hangi Unsurlar Açıkça Var?

• Coğrafi (I): Kesinlikle var (dağ, coğrafî engel).
    • Askerî (III): Büyük bozgunun varlığı askerî bir mücadeleye işaret eder.
    • Kültürel (IV): Eğlence, spor, kurban töreni bariz bir kültürel yansımadır.
  3. Siyasî (II) Unsuru Değerlendirme

• Metinde devlet yönetimi ya da diplomatik ilişkiler yerine, daha çok kurtuluş ve yeni yurt edinme sürecinden kısaca bahsedilir. “Sayılarının artması” ve “yeniden yaşama başlamaları” gibi ifadeler olsa da doğrudan “devletin siyasal yapısı”na veya “teşkilatlanma”ya dair bir anlatım yoktur.

Bu yüzden en güçlü üç vurgu: I (Coğrafi), III (Askerî) ve IV (Kültürel).

4. Özet Tablo

Özellik Metinden Kanıtı
I. Coğrafi Dağlık alanda sıkışıp kalma ve dağdaki demiri eriterek yol bulma.
II. Siyasi Açık bir siyasi örgütlenme veya devlet yönetimi detayı yok; sadece “çoğalma,” “yurt edinme.”
III. Askerî “Criller ve Moğollar … büyük bozgun” ifadeleri, düşmana karşı askerî mücadeleyi yansıtır.
IV. Kültürel “Eğlenceler, spor müsabakaları, atalara kurban kesme” vb. gelenek, tören ve ritüellere dair.

5. Sonuç ve Kısa Değerlendirme

Coğrafî (I) ve kültürel (IV) unsurlar, pasajda çok net şekilde görünüyor.
• Büyük bir bozgundan söz edilmesi, askerî (III) yönü de güçlü kılar.
Siyasî (II) kısım ise metinde doğrudan vurgulanmadığından, oradan açık bir sonuç çıkarmak güçtür.

Bu nedenle, metin içeriğiyle en uyumlu çıkarım genellikle I (Coğrafi), III (Askeri) ve IV (Kültürel) yönde olur. Ancak sorunun şıklarında “I, III ve IV” seçeneği yoksa, kimi kaynaklar “yeniden teşkilatlanma” yorumunu “siyasî” boyut olarak kabul ederek I, II ve IV şeklinde de yorumlayabiliyor. Yine de en sık vurgulanan üç boyut coğrafi, askerî ve kültüreldir.

@Sahra5