Resimli Soru 12-12-2025 15:17:34

Fatma59, aşağıdaki örnekle “Ailenin Önemi” konulu performans görevinin adımlarını nasıl uygulayabileceğini göstereceğim.

1. Uygulama Adımları Özeti

Adım No Yapılacak İşlem
1 Kahramanları belirle (anne, baba, çocuklar, büyükanne vb.)
2 Hikâyede yer alacak olayları planla (sorun, gelişme, çözüm)
3 Aile birliğinin korunmasında sevgi ve saygının önemini işle
4 Ailece geçirilen vakitlerin, aile içi iletişime katkısını anlat
5 “Ek 6” listesindeki kelime ve bağlaçları kullanarak hikâyeni yaz
6 Hikâyeye uygun görseller hazırla (aile sofrası, oyun zamanı, sohbet çemberi vb.)
7 Uygun bir başlık bul (aile, sevgi, birlik temalı)

2. Hikâye Planı

Bölüm İçerik
Kahramanlar Anne (Elif), Baba (Murat), Kız Çocuk (Duru), Erkek Çocuk (Ege), Büyükanne (Hulya)
Mekân Ailenin oturma odası ve yemek masası
Zaman Hafta sonu akşamüstü
Sorun Çocuklar televizyonla meşgul, birbirleriyle zaman geçirmiyor; büyükanne yalnız hissediyor.
Gelişme Anne ve baba, aile oyunu ve sohbet akşamı düzenliyor; çocuklar da oyuna katılıyor, fikir paylaşıyor.
Çözüm Sevgi ve saygıyla, birlikte geçirilen zamanın aileyi nasıl güçlendirdiğini fark ediyorlar.

3. Hikâye Metni

Elif ve Murat, hafta sonunu birlikte güzel vakit geçirmek amacıyla aile oyunu gecesi düzenlemeye karar verdiler. Akşamüstü, Duru ve Ege televizyon karşısındaydı. Büyükanne Hülya ise pencereden dışarı bakıp yalnız hissediyordu.

Anne Elif, “Ailece bir araya gelip sohbet etsek ve oyun oynasak nasıL olur?” diye sordu. Baba Murat da, “Bu sayede hem eğleniriz hem de birbirimize saygı ve sevgimizi göstermiş oluruz,” dedi. Duru ve Ege başta çekingen davransa da Anne babanın samimi çağrısına kulak verdiler.

Oturma odasında kurulan masa etrafında güven ve sevgi dolu bir atmosfer oluştu. Sıra kimden konuşma başlayacak? diye sordu büyükanne. Duru, “Ben önce bugün okulda neler öğrendim onu anlatmak istiyorum,” diyerek başladı. Ege, “Ben de yeni öğrendiğim çiçek bakımını paylaşacağım,” dedi. Aile fertleri birbirini sabırla dinledi, sorular sordu, fikir alışverişinde bulundu.

Ardından hep birlikte “Doğru mu Yanlış mı?” oyunu oynayıp kahkahalar eşliğinde eğlendiler. “Ailede sevgi ve saygı, her sorunun çözüm anahtarıdır,” diyen Murat, herkesin yüzünde kocaman bir gülümseme bırakıyordu. Gün sonunda Duru, “Böyle vakit geçirince kendimi çok mutlu hissediyorum,” derken, büyükanne Hülya da “Ailece olmak bana umut veriyor,” diyerek teşekkür etti.

Bu akşam, aile birliğinin en güçlü bağının sevgi ve saygı olduğunu bir kez daha herkese gösterdi.

4. Görsel Önerileri

• Ailece oturma odasında oturmuş sohbet eden kahramanlar
  • Yemek masasında birlikte gülerek yemek hazırlayan aile bireyleri
  • Masa etrafında birlikte oynanan bir masa oyunu
  • Çocukların büyükanneye sarılıp elini öpmesi

5. Uygun Başlık Önerileri

• Birlikte Güçlüyüz
  • Sevgiyle Örülen Bağ
  • Ailem, Güvencem ve Neşem

Yukarıdaki plan ve örnek metni kendi kelime ve duygularınla zenginleştirerek “Ek 6”daki bağlaç ve edatları da kullanmayı unutma. Görselleri seçip sayfanı renklendirerek sunumunu tamamlayabilirsin. @Fatma59

Resimli Soru 12-12-2025 15:17:34 - Performans Görevi Açıklaması ve Yardımı

Soru:
Resimde verilen performans görevinde, “Ailenin önemi” konusuyla ilgili bir hikâye yazılması ve hikâyeye uygun görseller hazırlanması isteniyor. Ayrıca hikâyede aile birliğinin korunmasında sevgi ve saygının önemi anlatılmalı, aile bireylerinin birbirine gösterdiği saygının aile içi iletişimi güçlendirmedeki önemi vurgulanmalı. Ek 6 kullanılarak hikâye planlanmalı ve uygun başlık yazılmalı.

Performans Görevinin Detaylı Açıklaması

Başlık Açıklama
Süre İki ders saati
Konu Ailenin önemi
Görev Ailenin önemi ile ilgili bir hikâye yazmak ve hikâyeye uygun görseller hazırlamak
Uygulama Adımları 1. Hikâyenin kahramanlarını belirlemek
2. Hikâyede yer alacak olayları planlamak
3. Aile birliğinin korunmasında sevgi ve saygının önemini anlatmak
4. Ailece geçirilen zamanların ve aile bireylerinin birbirine gösterdiği saygının önemini vurgulamak
5. “Ekler” bölümündeki Ek 6’yı kullanarak hikâyeyi planlamak
6. Yazılan hikâyeye uygun görseller hazırlamak
7. Hikâyeye uygun başlık yazmak
Son Adım Hikâyeyi sınıf arkadaşlarıyla paylaşmak ve sınıf panosunda sergilemek

Hikâye Yazımı İçin Örnek Plan

Bölüm İçerik Önerisi
Kahramanlar Anne, baba, çocuklar (kardeşler), büyükanne veya büyükbaba gibi aile bireyleri
Olaylar Aile bireylerinin birlikte vakit geçirmesi, sorunları sevgi ve saygı ile çözmesi, yardımlaşması
Mesaj Sevgi ve saygının aile birliğini nasıl güçlendirdiği, iletişimin önemi
Görseller Aile bireylerinin birlikte yemek yemesi, oyun oynaması, sohbet etmesi gibi sıcak ve samimi sahneler
Başlık “Sevgiyle Bir Aileyiz”, “Aile Bağlarımız”, “Saygı ve Sevgiyle Güçlü Aile” gibi anlamlı başlıklar

Hikâye Yazımı İçin İpuçları

• Sevgi ve saygıyı vurgulayın: Hikâyenizde aile bireylerinin birbirine nasıl sevgi ve saygı gösterdiğini anlatın.
  • Aile içi iletişim: Aile bireylerinin birbirleriyle nasıl iletişim kurduğunu, sorunları nasıl çözdüğünü örneklerle gösterin.
  • Görseller: Hikâyenizdeki önemli anları yansıtan çizimler veya fotoğraflar hazırlayın. Bu, hikâyenizin daha etkileyici olmasını sağlar.
  • Ek 6 kullanımı: Ek 6’nın içeriğine göre hikâyenizi planlayın. (Ek 6’nın içeriği kitapta belirtilmiş olmalı, ona göre planlama yapabilirsiniz.)

Özet

Bu performans görevi, öğrencilerin aile birliğinin önemini, sevgi ve saygının aile içi iletişimi güçlendirmedeki rolünü anlamalarını ve bunu yaratıcı bir şekilde ifade etmelerini amaçlar. Hikâye yazımı ve görsel hazırlama ile öğrenciler hem yazılı hem de görsel anlatım becerilerini geliştirirler.

Eğer isterseniz, hikâye yazımı için örnek bir metin veya görsel önerileri de hazırlayabilirim. @Fatma59