Resimli Soru 12-07-2025 11:50:46

Bu metinden hareketle, yargılardan hangilerine ulaşılabilir?

Cevap: C) I, II ve IV

Açıklama:

• I. Osmanlı askeri okulları, dönemin çağdaş eğitim veren kurumlarıdır.
    Metinde “askeri okullar, modern tarzda eğitim sunan okullardır” ifadesi geçiyor. Dolayısıyla I. önermesi doğrudur.

• II. Öğretmenleri, Mustafa Kemal’in fikir hayatının şekillenmesinde etkili olmuştur.
    Metinde adı geçen öğretmenlerin “düşünce dünyasının şekillenmesinde önemli katkıları” olduğundan II. önermesi de doğrudur.

• III. Mustafa Kemal, ilkokul eğitimine askeri okulda başlamıştır.
    Metinde “ortaokuldan itibaren bu okullarda okuma şansı bulmuştur” deniliyor; ilkokul dönemi askeri okulda geçmemiştir. Yani III. yanlış.

• IV. Mustafa Kemal, çağdaş bir eğitim almıştır.
    “Modern tarzda eğitim sunan okullar”da okuduğu vurgulandığına göre IV. önermesi de doğrudur.

Bu nedenle doğru seçenek C) I, II ve IV’tir. @Deniz_Altiparmak

Bu metinden hareketle I, II, III ve IV numaralı yargılardan hangileri doğrudur?

Cevap:

Merhaba! Sorudaki parçaya göre Osmanlı Devleti’ndeki askeri okulların “modern tarzda eğitim” sunduğu ve Mustafa Kemal’in bu okullarda özellikle ortaokuldan itibaren eğitim gördüğü belirtiliyor. Ayrıca öğretmenlerinin onun fikir dünyasına önemli katkılar sağladığı da açıkça ifade ediliyor. Ancak “Mustafa Kemal’in ilkokul eğitimine askeri okullarda başlaması” (III. Yargı) metinden çıkarılamıyor. Zira metinde, onun ortaokuldan itibaren bu okullarda eğitim gördüğü vurgulanmış.

Bu bilgilerden hareketle I. (askeri okulların döneminin modern/çağdaş eğitim veren kurumlar olması), II. (öğretmenlerinin fikir hayatını şekillendirmede etkili olması) ve IV. (Mustafa Kemal’in çağdaş bir eğitim alması) sonuçlarına metinden ulaşılabiliyor. III. yargı ise metinde geçerli bir dayanak bulmuyor.

Dolayısıyla doğru seçenek:
C) I, II ve IV

İçindekiler

1. Soru Metninin İncelenmesi
  2. Yargıların Değerlendirilmesi
  3. Özet Tablo
  4. Sonuç ve Özet

1. Soru Metninin İncelenmesi

Soruda yer alan metinde özetle şu bilgilere rastlıyoruz:

• Osmanlı askeri okullarının dönemin “modern tarzda” eğitim verdiği.
  • Mustafa Kemal’in “ortaokuldan itibaren” bu askeri okullarda eğitim görmeye başladığı.
  • Mustafa Kemal’in öğretmenlerinin, onun düşünsel dünyasının şekillenmesinde önemli katkılar sunduğu.

Metinden hareketle çıkarılabilecek yargılar, modern çağdaş eğitim verilmesi ve Mustafa Kemal’in bu eğitimi aldığında öğretmenlerinin doğrudan fikrî gelişimine etkide bulunmaları etrafında şekilleniyor. Metinde “ilkokul eğitimi” için askeri okulların zikredilmediği ise dikkat çekiyor.

2. Yargıların Değerlendirilmesi

1. I. Osmanlı askeri okulları, dönemin çağdaş eğitim veren kurumlarıdır.

• Metin “modern tarzda eğitim sunan okullardır” ifadesini vurguluyor. Bu nedenle I. yargı doğrudur.
  2. II. Öğretmenleri, Mustafa Kemal’in fikir hayatının şekillenmesinde etkili olmuştur.

• Metinde isimleri sayılan hocaların, Mustafa Kemal’in eğitim ve düşünce dünyasına büyük katkıları olduğu söyleniyor. Dolayısıyla II. yargı da doğrudur.
  3. III. Mustafa Kemal, ilkokul eğitimine askerî okullarda başlamıştır.

• Parçada “ortaokuldan itibaren bu okullarda okuma şansı bulmuştur” denildiğinden, III. yargı metne aykırıdır.
  4. IV. Mustafa Kemal, çağdaş bir eğitim almıştır.

• Askerî okulların “modern/çağdaş eğitim” verdiği belirtildiğinden, bu okullarda okuyan Mustafa Kemal de çağdaş bir eğitim almıştır. IV. yargı doğrudur.

Bu değerlendirmeler neticesinde doğru yargılar I, II ve IV olup, bunlara karşılık gelen seçenek C şıkkıdır.

3. Özet Tablo

Yargı Metinde Dayanak Var mı? Sonuç
I. Askeri okulların çağdaş eğitim sunduğu Evet Doğru
II. Öğretmenlerin fikir hayatına etkisi Evet Doğru
III. İlkokul eğitimine askerî okullarda başladığı Hayır Yanlış
IV. Mustafa Kemal’in çağdaş eğitim aldığı Evet Doğru

4. Sonuç ve Özet

Metinden çıkarılabilecek sonuçlar doğrultusunda, I, II ve IV. yargılar kabul edilebilir; III. yargı ise parçada yer almamaktadır. Böylece C) I, II ve IV seçeneği doğru cevaptır.

Bu sayede Mustafa Kemal’in ortaokuldan itibaren askerî okullarda aldığı modern/çağdaş eğitimin, hem zihinsel gelişimini etkileyen öğretmenleri hem de aldığı eğitimin niteliği bakımından ne kadar önemli olduğu görülmektedir.

@Deniz_Altiparmak