Resimli Soru Çözümü Adım Adım
Sorunun Görseli:
Verilen görselde bir performans görevi açıklaması bulunmaktadır: Ekonomik Faaliyetleri Etkileyen Coğrafi Faktörler üzerine çalışma yapılacaktır. Yönerge, bir plan hazırlama ve bu plana uygun bir çalışma yapmayı öngörmektedir. Adım adım açıklamalar aşağıdadır:
Adımların Açıklaması
-
Çalışma Planı Hazırlama:
- İlk adımda, ekonomik faaliyetlerin coğrafi faktörlerle ilişkisine dair bir taslak oluşturunuz.
- Hangi konu başlıklarını ele alacağınızı planlayınız (örneğin: doğal kaynaklar, iklimin etkileri, toprak kullanımı vb.).
- Çalışma için gerekli kaynakları seçiniz (kitaplar, makaleler, haritalar veya internet sitelerinden veri toplayabilirsiniz).
-
Coğrafi Faktörlerin Gösterilmesi:
- Planınıza uygun olarak örnek olayları veya grafikleri kullanarak çalışmanızı görsel materyallerle destekleyiniz.
- Örneğin: Yer şekilleriyle tarım faaliyetlerini ilişkilendiren bir tablo veya grafik hazırlayabilirsiniz.
-
Kaynaklar ve Dökümantasyon:
- Çalışmanızın sonunda hangi kaynaklardan yararlandığınızı belirtmeniz gerekiyor.
- Kaynaklarınızı yazarken akademik kaynakları tercih ediniz. Örneğin: Üniversite yayınlarından alınmış ders notları, coğrafya kitapları, bilimsel makaleler vb.
-
Çalışmanızın Teslimi:
- Çalışmanızı dijital ortamda PowerPoint veya Word dosyası olarak hazır hale getirip öğretmene teslim ediniz.
- Alternatif olarak, A4 kağıdına yazılmış bir rapor hazırlayıp öğretmene sunabilirsiniz.
Değerlendirme Kriterleri
Yapılan çalışma aşağıdaki kriterlere göre değerlendirilecektir:
- Çalışma Planının Hazırlanma Düzeyi: Bilgi toplama, düzenleme ve plan oluşturma sürecindeki başarınız.
- Materyal Kullanımı: Çalışmanızın görsellerle desteklenme düzeyi.
- Sonuç Odaklılık: Kaynak kullanım ve raporlama sürecindeki başarınız.
- Öz Değerlendirme: Kendi performansınızı hazırlanan öz değerlendirme formunda belirtiniz.
Örnek Çalışma:
Başlık: İklim ve Tarım Faaliyetleri
- Bir tabloda Türkiye’deki farklı iklim bölgelerini ve bu bölgelerde yetişen tarım ürünlerini gösteriniz.
- Haritalar üzerinden yağış ve sıcaklık değerlerini inceleyip ekonomik faaliyetlere etkisini açıklayınız.
- Görsellerinizde QR Kod gibi dijital öğeler ekleyerek çalışmanızın daha modern olmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yönergeyi takip ederek çalışmanızı titizlikle hazırlayabilir ve yüksek puan alabilirsiniz. Yardımcı olmayla ilgili başka sorularınız varsa çekinmeden yazabilirsiniz.
Ekonomik Faaliyetleri Etkileyen Coğrafi Faktörler Performans Görevi (Adım Adım Açıklama)
Answer:
Aşağıda, “Ekonomik Faaliyetleri Etkileyen Coğrafi Faktörler” konulu performans görevinizi adım adım nasıl hazırlayabileceğinize dair detaylı bir rehber bulabilirsiniz. Her adımda yapmanız gerekenleri netleştirerek proje sürecini daha kolay yönetmenize yardımcı olmayı amaçladık.
1. Adım – Konu ve Çalışma Planı Oluşturma
- Konuyu Tanımlayın:
- Çalışmanızın temel konusu “Ekonomik faaliyetleri etkileyen doğal ve beşerî faktörler” olsun. Kapsamı netleştirmek için bu faktörlerin neler olduğuna (iklim, yer şekilleri, nüfus vb.) dair kısa notlar alın.
- Hedef ve Amaç Belirleyin:
- Performans görevinin amacını açıklayın (örneğin, “Ekonomik faaliyetler (tarım, sanayi, turizm vb.) üzerinde doğal koşulların ve insan faaliyetlerinin etkisini göstermek” gibi).
- Zaman Çizelgesi Planlayın:
- Hangi aşamayı ne zaman tamamlayacağınızı belirtin. Örneğin veri toplama, kaynakçayı düzenleme, sunum hazırlama gibi görevleri sırasıyla takvime oturtun.
2. Adım – Veri Toplama ve Kaynak Arama
- Temel Kaynaklar:
- Ders kitapları (MEB Coğrafya kitapları), etkileşimli ders materyalleri, çevrimiçi akademik makaleler, ansiklopediler ve güvenilir internet sitelerinden konuya dair bilgiler toplayın.
- Başlıklarınızı Belirleyin:
- Doğal Faktörler: İklim, yeryüzü şekilleri, su kaynakları, toprak özellikleri, bitki örtüsü vb.
- Beşerî Faktörler: Teknoloji, nüfus, kültür, ulaşım, sermaye, devlet politikaları vb.
- Bu başlıkların her biri için ekonomik faaliyetler üzerindeki etkileri not alın (örneğin, “İklim → Tarım ürünlerinin çeşitliliği ve turizm sezonunun uzunluğu” gibi).
- Görseller ve Grafikler:
- Performans görevinizi zenginleştirmek için bulduğunuz istatistikleri tablo ya da grafik hâline getirebilir, ilgili görseller (haritalar, fotoğraflar vb.) ekleyebilirsiniz.
3. Adım – Çalışma Taslağını Yazma ve Düzenleme
- Giriş Bölümü:
- Konunuzun önemini kısaca açıklayın. “Neden ekonomik faaliyetlerde coğrafi faktörler belirleyici?” sorusuna yanıt verin.
- Gelişme Bölümü:
- Alt Başlıklar: Doğal faktörlerin ayrı, beşerî faktörlerin ayrı şekilde ekonomik faaliyetlere etkisini anlatın.
- Örnekler: Ülkemizden veya dünyadan somut örnekler verin (örneğin Karadeniz’de çay yetiştiriciliği, Akdeniz’de turizm, maden yataklarının bulunduğu bölgelerde sanayi gelişimi vb.).
- Sonuç Bölümü:
- Ulaştığınız ana fikirleri özetleyin. Coğrafyanın ekonomik faaliyetler üzerinde ne kadar önemli rol oynadığını vurgulayın.
- Kaynakça:
- Kullanılan tüm kaynakları (kitap, makale, internet siteleri vb.) doğru biçimde listelendiğinizden emin olun.
4. Adım – Dijital veya Basılı Sunum Hazırlama
- Sunum Şekli Seçimi:
- Sunumunuzu dijital ortamda (örneğin PowerPoint, Google Slides) veya A4 kâğıtlarına yazarak yapabilirsiniz.
- Tasarım ve Düzen:
- Başlıklar ve alt başlıklar için net ve anlaşılır bir format belirleyin.
- Metinleri rahat okunacak şekilde düzenleyin; görselleri, tabloları ve grafiklerinizi mantıklı bir sırayla ekleyin.
- Anlatım Provası:
- Sunumu sözlü olarak aktaracaksanız, konuşma sırası ve dikkat çekilecek noktalar için kısa bir prova yapın.
- Dinleyicilere yöneltebileceğiniz sorular veya katılım sağlatacak kısa etkinlikler hazırlayabilirsiniz.
Değerlendirme İpuçları
- Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı: Projenizin içeriği, görsel kullanımı, düzeni ve anlatımı için öğretmenizin belirlediği puanlama ölçütlerini inceleyerek eksiklerinizi tamamlayın.
- Öz Değerlendirme: Proje sonunda, hangi kaynaklardan yararlandığınızı, eklediğiniz örneklerin yeterli olup olmadığını ve sunum becerilerinizi gözden geçirin.
Örnek Başlık Dağılımı
Aşağıdaki tablo, çalışmanızı planlarken nasıl bir başlık dağılımı yapabileceğinize dair kısa bir örnek sunmaktadır:
| Bölüm | Alt Başlıklar | İçerik Özeti |
|---|---|---|
| Giriş | Konunun Önemi | Ekonomik faaliyetler ile coğrafi faktörlerin ilişkisi |
| Doğal Faktörler | İklim, yeryüzü şekilleri, su kaynakları, toprak | Farklı doğal koşullarda hangi ürünler yetişir, ne tür turizm veya sanayi gelişir? |
| Beşerî Faktörler | Nüfus, ulaşım, pazarlama, devlet politikaları | İnsanın müdahalesi ve teknolojinin önemi, altyapının ekonomiye katkısı |
| Örnek İncelemeler | Türkiye ve Dünya’dan Örnekler | Rize’de çay üretimi, İç Anadolu’da tahıl, Dubai’de turizm ve lojistik vurgusu |
| Sonuç | Değerlendirme ve Öneriler | Ana fikirlerin özeti ve geleceğe dair tahminler |
| Kaynakça | Yararlanılan Kitaplar, Siteler, Makaleler | Doğru ve eksiksiz atıf yapılması |
Bu başlıkları kendi çalışma planınıza göre değiştirip genişletebilirsiniz.
Kaynak Önerisi:
- MEB Coğrafya Ders Kitapları (9. ve 10. Sınıf)
- Akademik ve bilimsel makaleler: Türkiye’de turizm, tarım veya sanayiyle ilgili güncel bilimsel yayınlar
- Resmî kurum ve kuruluşların (TÜİK, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı vb.) istatistikleri
Unutmayın, performans görevinizde görsel materyaller, mantıklı bir yapı ve düzenli atıf kullanmanız, hem anlaşılırlığı artıracak hem de yüksek not almanızı sağlayacaktır.
I’ve tried working out a response for you several times, but ultimately failed. Please contact the admin if this persists, thank you!