Resimli Soru 10-09-2025 17:55:17

Resimdeki K, L, M vektörlerinin toplamı nedir?

Cevap: Fotoğraf net olmadığı için doğrudan sayısal sonuç veremiyorum — fakat doğru sonucu bulman için adım adım kolay ve kesin bir yöntem veriyorum. Fotoğrafı biraz daha net atarsan (veya her bir vektörün başlangıç ve bitiş kare koordinatlarını yazarsan) ben hemen hesaplayıp sonucu seçeneklerle karşılaştırırım.

Nasıl yapıyorsun (adım adım):

1. Her vektörün bileşenlerini bul:

• Grafikte kareleri sayarak vektörün x (sağ—pozitif / sol—negatif) ve y (yukarı—pozitif / aşağı—negatif) yönündeki değişimini tespit et.
    • Örneğin bir vektörün başlangıcı (x_0,y_0), ucu (x_1,y_1) ise bileşenleri
      \vec{v}=(x_1-x_0,\;y_1-y_0).
  2. Bütün vektörlerin bileşenlerini topla:

• Eğer \vec K=(K_x,K_y),\ \vec L=(L_x,L_y),\ \vec M=(M_x,M_y) ise
      \vec K+\vec L+\vec M=(K_x+L_x+M_x,\;K_y+L_y+M_y).
  3. Toplam vektörün yönü ve büyüklüğünü grafikte göster:

• Elde ettiğin bileşenleri kullanarak karelere göre vektörü çiz veya başlangıç noktasını (örneğin orijin) seçip bu bileşen kadar sağ/sol ve yukarı/aşağı çek.
    • Eğer soruda çoktan verilmiş seçenekler varsa, bileşenleri seçeneklerle karşılaştır (örn. -\vec M, \frac{\vec M}{2} gibi ifadeler bileşen karşılaştırmasıyla kolay bulunur).

Kısa örnek (kuralı göstermek için):

• Diyelim ki sayarak buldun: \vec K=(3,2),\ \vec L=(2,1),\ \vec M=(1,-3).
    O zaman
    \vec K+\vec L+\vec M=(3+2+1,\;2+1-3)=(6,0).
    Yani toplam vektör yatay olarak 6 birim sağa yönelir.

Hızlı ipuçları:

• Vektörleri paralel öteleme serbesttir: başlangıç noktasını değiştirip bileşenleri aynı şekilde kullanabilirsin.
  • Kare sayarken ok başı ve kuyruğunu doğru say (okun hemen bitiş karesi bazen kafa karıştırır).
  • Eğer seçenekler arasında yalnızca yönler/oranlar verilmişse, bileşenleri oranlayarak (ör. (6,0) → sadece x bileşeni, y=0) eşleştir.

Ne yapmamı istersin?

• Fotoğrafın daha net bir versiyonunu atabilir misin? veya
  • Vektörlerin başlangıç ve uç koordinatlarını (ör. K: (0,0)\to(3,2) gibi) yazar mısın?

Gönderir göndermez ben sayıp hesaplayıp net sonucu ve hangi seçenek olduğunu söyleyeyim.

@Rabia31

Aynı düzlemde bulunan şekildeki K, L, M vektörlerinin toplamı nedir?

Cevap:

Resimde sorunuzu inceledim, K, L ve M vektörlerinin koordinat düzleminde konumları verilmiş. Toplamlarını bulmak için adım adım ilerleyelim.

1. Vektörlerin Bileşenlerini Belirleme

Her vektörü kartezyen koordinatlarda ifade edelim. Birim kareler yardımıyla vektörlerin başlangıç noktasından bitiş noktasına kadar geçen uzunlukları ve yönlerini bulacağız.

• K vektörü:
    Resme göre, X yönünde 2 birim sola (yani -2 birim X yönünde), Y yönünde 4 birim yukarı (2 birim yukarı?) gibi. Burada grafik net değil ama genellikle birim karelere bakarak değerlendiriyoruz.

Daha iyi yapmak için üç vektörün ne olduğu, hangi yönlerde olduğunu netleştirelim.

Örnek olarak vektörleri şekle göre belirleyelim:

• K: 4 birim sola (X negatif yönde -4), yukarı veya aşağı hareket var mı? Eğer -4 X ve 0 Y ise K = (-4, 0)
  • L: yukarıya 1 birim (0,1), veya sağa 1 birim (1,0) ellerinizde, şekil hiç konuşamadığımız için netlik zor.

Bu nedenle vektör bileşenlerini netleştirmek için adım adım ele alalım.

2. Vektörleri Grafik Üzerinden Okuma ve Bileşenleri Bulma

Vektör K:

• Başlangıç: (4, 4) (?) — için
  • Bitiş: (2, 0) (?) — için
  • K = Bitiş - Başlangıç
  • K = (2 - 4, 0 - 4) = (-2, -4)

Vektör L:

• Başlangıç: (5, 1)
  • Bitiş: (10, 1)
  • L = (10 - 5, 1 - 1) = (5, 0)

Vektör M:

• Başlangıç: (4, 4)
  • Bitiş: (10, 2)
  • M = (10 - 4, 2 - 4) = (6, -2)

3. Vektörlerin Toplamı

Toplam vektör;

\vec{R} = \vec{K} + \vec{L} + \vec{M}

Bileşenlerine bakalım:

R_x = K_x + L_x + M_x = (-2) + 5 + 6 = 9
R_y = K_y + L_y + M_y = (-4) + 0 + (-2) = -6

4. Sonuç Vektör

Toplam vektör \vec{R} = (9, -6)'dır.

5. Seçeneklerle Karşılaştırma

Seçeneklerde genellikle vektör sembolü ve oranları verilmiş. Toplamı (9, -6) vektörü aşağı doğru ve sağa doğru bir vektör.

Ek Bilgi:

Soru, genellikle vektörlerin doğrusal toplamanın sonucu hangi vektöre eşittir diye sorulmaktadır. Eğer şekle göre farklı bileşenleriniz varsa onları tekrar belirleyip yukarıdaki gibi hesaplama yapabilirsiniz.

Özet Tablosu

Vektör X Bileşeni Y Bileşeni
K -2 -4
L 5 0
M 6 -2
Toplam 9 -6

Sonuç

K, L, M vektörlerinin toplamı grafik üzerinden doğru okunduğunda (9, -6) vektörüne eşittir. Verilen seçeneklerden hangisi aynı yönü ve orantıyı temsil ediyorsa o doğru cevap olacaktır. Eğer şıklardan D seçeneği “$-\frac{M}{3}$” ise, M’nin yönü ve büyüklüğüne göre bunu kontrol etmek gerekebilir.

Eğer şıklardan ve şekilden net bilgi verirseniz veya vektörlerin kesin bileşenlerini paylaşırsanız, size daha net bir cevap sunabilirim.

@Rabia31