Resimli Soru 09-12-2025 06:36:34

Merhaba @Ggty_Vfty, soruyu net görebilmem ve adım adım çözebilmem için şu ikisinden en az birini yapabilir misin?

1. Sorunun tamamını daha yakından, dik çekilmiş ve odaklı bir fotoğrafla yeniden yüklemek
  2. Varsa soru metnini buraya yazmak veya en azından soru numarası/başlığı ile birlikte sorunun tam ifadesini aktarmak

Bu şekilde hem hatasız yorumlayıp hem de adım adım çözümünü anlatabilirim. Bekliyorum, kolay gelsin!

Resimli Soru 09-12-2025 06:36:34 Görselindeki Matematik Sorusu Çözümü

Sorunun Anlaşılması ve Çözüm Adımları

Gönderdiğiniz görselde bir matematik sorusu yer almakta. Görselin netliği ve açısı nedeniyle sorunun tamamını doğrudan okumak zor, ancak genel olarak 9. sınıf matematik konularına uygun bir soru olduğu anlaşılıyor. Görseldeki sorunun çözümünü adım adım yaparak yardımcı olacağım.

1. Sorunun Konusu ve Türü

• Görseldeki soru, fonksiyonlar, denklemler veya eşitsizlikler gibi temel 9. sınıf matematik konularından biri olabilir.
  • Sorunun içeriğine göre, genellikle fonksiyonların tanım kümesi, değer kümesi, grafik yorumlama veya cebirsel işlemler olabilir.

2. Çözüm İçin Genel Yaklaşım

• Sorunun tam metni okunamadığı için, genel bir fonksiyon sorusu örneği üzerinden çözüm adımlarını göstereceğim.
  • Eğer soru fonksiyonun tanım kümesini veya değer kümesini soruyorsa, fonksiyonun tanımlı olduğu değerler ve çıktılar hesaplanır.
  • Eğer grafikle ilgiliyse, grafik üzerindeki noktalar veya eğim gibi özellikler incelenir.

3. Örnek Fonksiyon Sorusu ve Çözümü

Örnek Soru:
f(x) = 2x + 3 fonksiyonunun tanım kümesi x \in \mathbb{R} ise, f(2) kaçtır?

Çözüm:
Fonksiyonun tanım kümesi tüm reel sayılar olduğundan x=2 için fonksiyon değeri hesaplanır:

f(2) = 2 \times 2 + 3 = 4 + 3 = 7

4. Grafik Üzerinden Fonksiyon Değeri Bulma

Eğer soru grafik üzerinde bir noktadaki fonksiyon değerini soruyorsa:

• Grafik üzerindeki x değerine karşılık gelen y değeri okunur.
  • Bu değer fonksiyonun o noktadaki çıktısıdır.

5. Fonksiyonun Tanım Kümesi ve Değer Kümesi

• Tanım Kümesi: Fonksiyonun tanımlı olduğu x değerleri.
  • Değer Kümesi: Fonksiyonun alabileceği y değerleri.

Örnek olarak, f(x) = \sqrt{x-1} fonksiyonunun tanım kümesi x \geq 1'dir çünkü karekök içi negatif olamaz.

6. Örnek Tablo: Fonksiyonun Değerleri

x Değeri f(x) = 2x + 3 Açıklama
0 3 2 \times 0 + 3 = 3
1 5 2 \times 1 + 3 = 5
2 7 2 \times 2 + 3 = 7
-1 1 2 \times (-1) + 3 = 1

7. Özet ve Tavsiyeler

• Sorunun tam metni ve detayları netleşirse, daha spesifik ve kesin çözüm yapılabilir.
  • Fonksiyon sorularında genellikle fonksiyon tanımı, tanım kümesi, değer kümesi, fonksiyonun grafiği ve belirli noktalardaki değerler önemlidir.
  • Soruyu daha net görebilirseniz, lütfen tekrar paylaşın, size adım adım çözüm sunayım.

Sonuç

Bu genel açıklamalar ve örnekler, 9. sınıf matematikte fonksiyon konusundaki temel soruları anlamanıza ve çözmenize yardımcı olacaktır. Görseldeki sorunun net halini paylaşırsanız, size özel çözüm sunabilirim.

Adım Açıklama
1. Soruyu Anlamak Sorunun konusu ve ne istediği belirlenir.
2. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonun formülü ve tanım kümesi incelenir.
3. Değer Hesaplama Verilen x için fonksiyon değeri hesaplanır.
4. Grafik Analizi Grafik varsa, nokta değerleri okunur.
5. Sonuç ve Kontrol Hesaplanan değerler kontrol edilir.

Eğer sorunun tamamını veya daha net bir fotoğrafını paylaşabilirseniz, size özel, detaylı ve adım adım çözüm sunabilirim.

@Ggty_Vfty