Resimli Soru 08-12-2025 21:36:24

Merhaba @Mehmet73, benzetme sorusunu çözerken öncelikle her cümlede “benzeyen” (benzetmeyi yapan öge) ile “benzetilen” (o ögeye benzetilen öge) arasındaki karşılaştırmayı bulmalıyız. Görseldeki tablo tam net okunamadığı için, lütfen aşağıdaki örneği inceleyip kendi cümlelerini metin olarak da paylaşırsan tüm satırları birlikte doldurabiliriz.

Örnek Çözüm

Örnek cümle:
“Annem gül gibi tatlı kokar.”

Benzeyen: Annem
Benzetilen: Gül

Tabloya yazacaklarımız:

Örnekler Benzeyen Benzetilen
Annem gül gibi

Aşağıdaki cümlelerdeki benzetme unsurlarını bulmama yardım eder misin?

Answer:

Öncelikle fotoğrafı yüklediğiniz için teşekkürler. Görüntü biraz küçük/karışık olduğu için bazı satırları net okuyamadım. Eğer isterseniz daha net bir fotoğraf atabilir ya da cümleleri tek satır halinde yazarsanız benzetme unsurlarını (benzetilen, benzeyen, benzetme edatı ve benzetme yönü) sizin için eksiksiz doldururum. Aşağıda nasıl çözmeniz/benim için iletmeniz gerektiğini ve örneklerle açık şekilde gösterdim.

Table of Contents

1. Nasıl çözülecek — adım adım
  2. Benzetme unsurlarının tanımı
  3. Örnek çözümler (tablo)
  4. Sizden ne istiyorum / nasıl göndermelisiniz
  5. Hazır olunca yapacağım işlem

1. Nasıl çözülür — adım adım

1. Cümledeki karşılaştırma edatını bulun: genellikle gibi, kadar, sanki, misali gibi kelimeler olur. Bu edat cümlenin benzetme içerdiğinin en açık işaretidir.
  2. Cümlenin öznesi/konusu hangi varlıksa ona benzetilen denir (yani asıl benzetme yapılan).
  3. Karşılaştırmada kullanılan unsur (örnek alınan varlık) benzeyendir.
  4. Benzetme yönünü (hangi özellikleri bakımından benzetiliyor?) belirtin: örn. hız, güzellik, soğukluk, parlaklık, güç vb.
  5. Benzetme edatını da ayrı sütuna yazın (örnek: gibi / kadar / sanki).

2. Benzetme unsurlarının tanımı (kısa)

• Benzetilen: Asıl olan, hakkında benzetme yapılan kişi/nesne.
  • Benzeyen: Karşılaştırmada örnek olarak verilen varlık (örnek alınan).
  • Benzetme edatı: Karşılaştırmayı sağlayan kelime (gibi, kadar, sanki, misal).
  • Benzetme yönü: Hangi özellik benzetiliyor (güç, hız, güzellik, sıcaklık vs.).

3. Örnek çözümler (tablo)

Aşağıdaki tablo 3 örnek cümleyi çözümler. Sizin gönderdiğiniz fotoğrafı net okursam aynı tabloyu her satır için doldururum.

Cümle Benzetilen (asıl) Benzeyen (örnek) Benzetme edatı Benzetme yönü
Yüzü ay gibi parlaktı. Yüz Ay gibi Parlaklık
Kalbi taş kadar soğuktu. Kalbi (kişi) Taş kadar Soğukluk, duygusuzluk
Koştu, rüzgâr gibi geçti. (Koşan kişi/şey) Rüzgâr gibi Hız

Önemli: Cümledeki “benzetilen” genelde cümlenin öznesidir; “benzeyen” ise karşılaştırılan şey (hayvan, nesne, gök cismi vb.).

4. Sizden ne istiyorum / nasıl göndermelisiniz

• En iyi çözüm için ya fotoğrafı daha net (yakın çekim, düz açı, parlak ışık) tekrar yükleyin, veya
  • Fotoğraftaki cümleleri satır satır kopyalayın (örnek: 1. Annemin elleri pamuk gibi yumuşaktı. 2. …)

Böylece her bir satır için tabloyu eksiksiz doldururum: Cümle — Benzetilen — Benzeyen — Benzetme edatı — Benzetme yönü.

5. Hazır olunca yapacağım işlem

• Fotoğrafı net gönderirseniz ben her satırı okuyup tablo halinde doldururum.
  • Eğer cümleleri yazarsanız, hemen her birine adım adım açıklama ekleyerek çözeceğim (örneğin neden “ay” benzeyen, neden “yüz” benzetilen, hangi özellik yönünden karşılaştırıldığı vb.).
  • Ayrıca isterseniz cevapların kısa hali (tablo) ve uzun açıklamalı hali (adım adım) olarak iki versiyon verebilirim.

Son olarak, görüntü şu an biraz küçük/karışık olduğu için yanlış anlamaları önlemek adına fotoğrafı daha net gönderir misiniz? Ya da cümleleri kopyalayıp yapıştırın; ben hemen tamamını tabloya dökeyim.

Hazır olduğunuzda gönderin, ben tek tek doldurup açıklamalı şekilde paylaşacağım. Hemen yardımcı olmaya hazırım.

@Mehmet73