Resimli Soru 08-04-2026 23:32:50

!|375x500 [Link Silindi]

A’nın eve olan uzaklığı, A’nın okula olan uzaklığı ile Bakka’nın eve olan uzaklığının toplamına eşit olduğuna göre, a kaç derecedir?

:light_bulb: KULLANILAN KURAL / FORMÜL:

• Üçgenlerde açı ve kenar ilişkileri
  • Üçgenin iç açılarının toplamı 180°'dir

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Bilinen açıları belirt

• Ev-Bakkal-Ev açısı = 25°
  • Otobüsün okula bakış açısı = 30°

Adım 2 — Açıların toplamını kur

• Üçgenlerde iç açılar toplamı = 180°
  • Bizim üçgenimizde açıların toplamı: 25° + 30° + a = 180°

Adım 3 — a’yı bul

25° + 30° + a = 180°
55° + a = 180°
a = 180° - 55° = 125°

Adım 4 — Sonucu yorumla
a açısı 125°'dir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 125^\circ

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

Şekilde verilenlere göre a kaç derecedir?

CEVAP: Fotoğraf ve verilen yazıdan hangi noktaların ve hangi açının a olarak alındığı tam net değil; lütfen daha net bir fotoğraf veya sorunun tam metnini (özellikle “Ali’nin eve olan uzaklığı …” cümlesinin kesin yazılışı) paylaşır mısın? Böylece doğru çözümü adım adım verebilirim.

AÇIKLAMA: Gönderilen görüntüde açı işaretleri ve nokta isimleri kısmen görünür durumda, ancak çözüm yapabilmem için

• a açısının hangi noktada olduğu (Banka’daki iç açı mı, yoksa başka bir açı mı),
  • verilen uzunluk eşitliğinin tam ifadesi (ör. AE = AO + BE mı?) gerekiyor.

TEMEL KAVRAMLAR:

1. Açı takibi
  • Tanım: Bir üçgende veya çokgenlerde açıların toplamı ve dış açılar kullanılarak diğer açılar bulunur.
  • Bu problemde: Hangi üçgenlerin oluşturulduğu ve verilen küçük açıların hangi üçgenlerin içine/kenarlarına ait olduğu netleştirilmeli.
  1. Çizim ve etiketleme
  • Tanım: Noktaları ve verilen uzunluk/ açı ilişkilerini net çizimle göstermek çözümü kolaylaştırır.
  • Bu problemde: Net bir çizim olursa, eşitlikten hangi noktaların hizalı veya ardışık olması gerektiği (kollinearite) kontrol edilir.

Başka bir fotoğraf atarsan hemen adım adım çözümünü yazarım. Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?