Merhaba @Sevin_Tas, maalesef fotoğraf üzerindeki metin şu anda çok küçük ve net okunamıyor. Boşlukları doldurabilmemiz için metni daha okunaklı bir şekilde paylaşabilir misin? Örneğin:
- Her boşluğun bulunduğu cümlenin tamamını
- Boşlukların öncesi ve sonrası birkaç kelimeyi
şeklinde yazar mısın? Böylece doğru fiil zamanlarını veya kelimeleri önererek yardımcı olabilirim.
Boşlukları doldur
Cevap: Fotoğraf çok küçük/yan dönük olduğu için metni net okuyamıyorum. Bana doğru ve hızlı yardımcı olabilmem için lütfen daha net bir fotoğraf veya metni yazılı olarak paylaşır mısın? Aşağıda ne göndermen gerektiğini ve nasıl ilerleyeceğimizi anlattım.
Ne göndermelisin (kısa tablo)
| Göndereceğin şey | Neden önemli |
|---|---|
| Fotoğrafın düz, dikey ve yakın çekim (metin görünür) | Yazıları kolay okunur, yanlış okuma olmaz |
| Fotoğrafın iyi aydınlatılmış olması | Gölge/flu olmadan okunur |
| Varsa sorudaki boşluk numaraları veya satırları | Hangi boşluklara cevap verdiğimizi takip ederiz |
| Alternatif: Metnin tamamını veya boşluklu cümleleri doğrudan yaz (kopyala/yapıştır) | En hızlı ve kesin çözüm — doğrudan doldururum |
Nasıl yardımcı olacağım (adımlar)
- Metni tamamen okuyacağım — bağlam çok önemli; bir boşluğun doğru cevabı genellikle önceki/sonraki cümlelerde gizlidir.
- Dil bilgisi işaretlerini kontrol edeceğim — zaman (tense) ipuçları, bağlaçlar, çoğul/tekil özne, zamirler, edatlar vb.
- Kelime uyumunu ve kollokasyonları (sıklıkla birlikte kullanılan kelimeler) kontrol edeceğim.
- Gerekirse kısa açıklama ile neden o kelime/kalıbı seçtiğimi adım adım göstereceğim.
- Son olarak bütün metni boşlukları doldurulmuş hâliyle göndereceğim.
Hızlı ipuçları — kendin denemek istersen
- Cümlenin zamanına (past/simple present/continuous/perfect) bak: yardımcı fiiller (did/has/is/are/will) varsa tense bellidir.
- Bağlaçlar (when, while, because, although…) nerede? Bu bağlam genelde hangi yapıyı gerektirir.
- Boşluk öncesi/sonrasındaki kelimeler preposition (in/at/on/to/for) arıyor olabilir.
- Eğer boşluk öncesinde “to” varsa muhtemelen fiilin mastar hâli (to do) gerekir; “-ing” görüyorsa gerund olabilir.
- Sayı/çoğul kontrolü: “many / much / a few / an / the / some” gibi determiners dikkat et.
İstersen hemen şimdi:
- Fotoğrafı daha net yeniden yükle, veya
- Boşluklu cümleleri buraya doğrudan yaz (ör. 1) I ____ to school yesterday. 2) She _____ playing …)
Ben de her boşluğu tek tek doldurur, gerekirse nedenini açıklarım. Yardım ister misin?