Resimli Soru 06-10-2025 22:23:56

Mehmet Bünyamin Sincar, gönderdiğiniz şiir dizelerini türlerine göre sınıflandırmak konusunda yardımcı olalım.

Şiir Dizelerinin Türlerine Göre Sınıflandırılması

Aşağıda, farklı şiir dizelerinin hangi tür edebi tür veya türünün özelliğini taşıdığına dair bilgiler yer almaktadır. Siz gönderdiğiniz tabloya uygun şekilde bu sınıflandırmaları da aşağıdaki tablolara aktarabilirsiniz.

Şiir Türleri ve Açıklamaları

Şiir Türü Özellikler Örnek Dizelere Uygunluk
Lirik Şiir (Duygu) Şairin içten duygularını, heyecanlarını anlatır; kişisel, coşkulu, içe dönük. “Yarim bana canımı verirdi” gibi sevgi, özlem ya da acı temaları.
Epik Şiir (Öyküleme) Kahramanlık, destan, tarihi veya olay anlatma amaçlı şiir türü. “Gökyüzünde İsa ile Tur Dağı’nda Musa ile” - dini-epik öğeler içeren dizeler
Didaktik Şiir Öğüt verme, eğitme ve öğretme amacı taşıyan şiirler “Bu dereyi görüp canımır geçti” gibi anlamda ders verme, yorumlamalar.
Pastoral (Tabiat) Doğayı, kır hayatını, doğal yaşamı anlatan şiirler “Yavrucan yuvam balca gelir” gibi tabiat ve kırsal yaşam betimlemeleri.
Satirik Şiir Toplumsal eleştiri, alay, hiciv amaçlı şiirler Eksik örnek var ama genellikle eleştirel dizeler bu türe girer.
Tasavvufi (Mistisizm) Tanrı, ahlak, gönül halleri, manevi temalar işlenir “Şükreyim Mevlam seni” gibi dini ve manevi dizeler.

Gönderdiğiniz Satırlara Tür Örneği

Satır No Dize Türü (Örnek)
17 Yarın bugün için de bana şehrimde yere istiğfar et Didaktik (öğüt verme)
18 Kuşların adam devleti idiüp bayram olur yeller yelâp Pastoral (tabiat betimlemesi)
19 Bu deriğkün nim devinim geçti Epik veya Didaktik
20 Yükte getî garmış güresâ bulutlar nedense birden ağarmaşa bağlıdır Tabiat (Pastoral)
21 Faşiyan örrekteş otta maşanın tasının derdi Sözlük anlamı zor, ama günlük yaşam ve acı belirtisi (Lirik) olabilir
23 Yavru güzel olmak için Yâre bir ben gerek bir ben Aşk aklen almak için Yâre bir ben gerek bir ben Lirik (aşk ve duygu)
28 Gökyüzünün başka rengi de varmış Geç fark ettim taşın sert olduğunu Pastoral ve Lirik karışımı
31 Buğday olup çıkarım yanık tarlanın birinde Un olmaya heveslidiğim, buğurdum değirmeni Didaktik (öğüt veren, yaşam tarifi)

Türlere Göre Örnek Şiir Dizeleri Tablosu

Dize No Dize Şiir Türü Açıklama
17 Yarın bugün için de… Didaktik Öğüt veren, sonraki davranışı sorgulayan.
18 Kuşların adam devleti idiüp… Pastoral Doğa ve yaşamla ilgili betimlemeler.
23 Yavru güzel olmak için… Lirik Sevgi ve içten duygu anlatımı.
28 Gökyüzünün başka rengi de varmış… Pastoral, Lirik Doğa betimlemesi + duygu.
31 Buğday olup çıkarım… Didaktik Hayat görüşü ve öğüt içerikli.

Özet

• Lirik şiirler, duyguları ve bireysel hisleri ön plana çıkarır.
  • Epik şiirler, kahramanlık ve öyküleme içerir.
  • Didaktik şiirler, öğretme, öğüt verme amacındadır.
  • Pastoral şiirler, doğa ve kırsal yaşam betimlemeleri içerir.
  • Tasavvufi şiirler, manevi ve dini konuları işler.

Eğer isterseniz, yukarıdaki satırlar için ayrıntılı tür sınıflaması yapabiliriz. Ayrıca eksik olan kısımlar için yardımcı olabilirim.

@Mehmet_Bunyamin_Sinc eğer tabloya satır numarası ve dize yazarak hangi tür olduğunu belirtmek isterseniz, lütfen tekrar gönderin, birlikte tamamlayalım!

Resimli Soruda Nazım Birimlerini Belirleyiniz

Aşağıdaki tablo, paylaştığınız her bir numaralı nazım parçasının kaç mısradan oluştuğunu ve dolayısıyla hangi nazım birimi olduğunu göstermektedir.

No Nazım Birimi
19 Beyit (2 mısra)
20 Beyit (2 mısra)
21 Beyit (2 mısra)
22 Beyit (2 mısra)
23 Beyit (2 mısra)
24 Beyit (2 mısra)
25 Beyit (2 mısra)
26 Mısra (1 mısra)
27 Dörtlük (4 mısra)
28 Beyit (2 mısra)
29 Mısra (1 mısra)
30 Beyit (2 mısra)
31 Beyit (2 mısra)
32 Dörtlük (4 mısra)

Açıklamalar:

• Mısra: Tek satırdan oluşur.
  • Beyit: İki mısradan (iki satırdan) oluşan nazım birimidir.
  • Dörtlük: Dört mısradan (dört satırdan) oluşan nazım birimidir.

Bu şekilde her numaralı satırın hangi nazım birimine (mısra, beyit ya da dörtlük) ait olduğunu belirlemiş olduk.

@Mehmet_Bunyamin_Sinc