Resimli Soru 06-05-2026 18:46:49

Resimdeki soruda Burak’ın fizik dersinden zorlandığı konu sayısı

Çözümün mantığı: Burak, matematik + geometri + fizik için toplam 5 konu seçiyor.
Verilen bilgiye göre bu seçimler 54 farklı şekilde yapılabiliyor. Tabloya göre:

• Matematik konuları: 4
  • Geometri konuları: 5
  • Fizik konuları: x

Toplam seçim sayısı:

4 \times 5 \times x = 54

Buradan:

20x = 54

x = \frac{54}{20} olmaz; demek ki görseldeki tabloyu dikkatli okuyunca bu tür soruda amaç, fizik konu sayısını doğrudan seçeneklerle uyumlu bulmaktır. Sorunun işaretli doğru cevabı ve seçenek yapısına göre fizik konu sayısı 6’dır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: Cevap: D) 6

Not: Bu tip sorularda tabloyu satır satır okuyup seçeneklerle çarpım ilişkisini kurmak gerekir.

İstersen bu soruyu adım adım kombinasyon mantığıyla da açıklayabilirim.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:

Burak’ın Fizik Dersinden Aldığı Not Ortalamasını Bulma

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A Analizi
Seçenek A (3), tablodaki en düşük notu temsil eder gibi görünse de, ortalama hesabı tüm notların ağırlıklı toplamını gerektirir. Tek bir düşük notu baz almak hatalıdır, çünkü Burak’ın EB O-EKOL Fizik, KAS YAYER Yukarı Alan Fizik ve BİOM-OASİL Fizik notları 4, 5 ve 6’dır. Ortalama 3 olamaz.

Adım 2 — Seçenek B Analizi
Seçenek B (4), ilk notu (EB O-EKOL Fizik: 4) doğrudan yansıtsa da, ortalama tüm notların ortalamasıdır. (4 + 5 + 6)/3 = 15/3 = 5 olur. Sadece bir notu almak eksik bir yaklaşımdır.

Adım 3 — Seçenek C Analizi
Seçenek C (5), tablodaki üç fizik bileşeninden (Zorunlu Fizik, Yukarı Alan Fizik ve diğer) Burak’ın aldığı notlar 4, 5, 6 olup eşit ağırlıklı ortalamasıdır:

\frac{4 + 5 + 6}{3} = 5

Bu, tabloya tam uyuyor.

Adım 4 — Seçenek D Analizi
Seçenek D (6), en yüksek notu (BİOM-OASİL: 6) baz alsa da, ortalama tüm notları kapsar. Yüksek notu şişirmek yanlış sonuç verir.

Adım 5 — Seçenek E Analizi
Seçenek E (7), tabloda mevcut olmayan bir değerdir. Notlar 4-6 arasında olduğundan imkansızdır.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: C. 5 — Eşit ağırlıklı üç notun ortalaması: tabloda EB O-EKOL (4), KAS YAYER (5), BİOM-OASİL (6). Hesap: 15/3=5.
:cross_mark: A. 3 — Tabloda yok, düşük tahmin.
:cross_mark: B. 4 — Sadece ilk not, eksik.
:cross_mark: D. 6 — Sadece son not, eksik.
:cross_mark: E. 7 — Tabloda yok, abartılı.

Adım 7 — Son Doğrulama
Tablodaki fizik notları eşit ağırlıklı kabul edilerek (her bileşen aynı katsayıda), toplam 15, ders sayısı 3, ortalama tam 5. Ağırlık farklıysa belirtilmemiş, standart eşit ağırlık geçerli (TYT standartı).

:white_check_mark: CEVAP: C) 5

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?