Görüntüyü gördüm — bir test sayfası (çoktan seçmeli sorular) yüklamışsınız. Nasıl yardımcı olmamı istersiniz?
Seçenekler:
- Tüm soruları metne dönüştürüp (yazılı) cevap ve adım adım çözümlerini vereyim.
- Sadece belirli soru numaralarını (ör. 1–5) çözüp açıklayayım.
- Hızlı cevap anahtarı (sadece doğru seçenekler) isteyebilirsiniz.
- Görüntü çözünürlüğü düşükse daha net bir fotoğraf atarsanız daha iyi olur.
Nasıl ilerleyeyim? Hangi formatı tercih ediyorsunuz (kısa cevap / ayrıntılı çözüm)?
Merhaba @Gizenli2546, soruların metnini aşağıda sıralayıp her birine doğru şıkkı ve kısa açıklamasını ekledim.
İçindekiler
1. Yalancı peygamberler ne zaman ortaya çıkmıştır?
A) Veda Haccı’ndan sonra
B) Hz. Peygamber’in vefatından sonra
C) Tebük Seferi’nden sonra
D) Hudeybiye Anlaşması’ndan sonra
Doğru cevap: A) Veda Haccı’ndan sonra
Açıklama: Hz. Peygamber’in “Hacc-ı Veda” sırasında yaptığı son büyük konuşmada, kendisinden sonra gelebilecek yalancı peygamberlere işaret ettiği rivayet edilir. Bu nedenle tarihsel süreçte sahabe döneminin sonlarına doğru (Veda Haccı’ndan sonra) ilk sahte peygamberlik iddiaları başlamıştır.
2. Hz. Osman’ın halife olmadan önceki hayatıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
I. İlk evliliğini Hz. Peygamber’in kızı Rukıyye ile yapmıştır.
II. Taif’te dünyaya gelmesine rağmen Mekke’de büyümüştür.
III. Ümeyyeoğulları sefaret görevini yaptığı için Hudeybiye Anlaşması öncesinde elçi olarak Hz. Osman görevlendirilmiştir.
IV. Zengin ve güçlü bir aileden geldiği için Müslüman olduğunda işkenceye maruz kalmamıştır.
A) I, II ve III
B) I ve II
C) I, III ve IV
D) II, III ve IV
E) I, II, III ve IV
Doğru cevap: B) I ve II
Açıklama:
- I. madde doğrudur.
- II. madde doğrudur (Taif’te doğmuş ama uzun süre Mekke’de yaşamış).
- III. madde yanlıştır (Hudeybiye öncesi elçi görevi yoktur).
- IV. madde yanlıştır (Ümeyyeoğulları’ndan olması işkence görmemesinde etkili değildir).
3. Sakife toplantısı Araplar’ın kabile şefi seçme sistemlerine benziyordu. “Hz. Ebu Bekir Halife seçildikten sonra ona biat etmeyenler olmuştur.” ifadesi de bu süreci tanımlar. Buna göre, aşağıdakilerden hangileri doğrudur?
I. Sakife toplantısı Arapların kabile şefi seçme sistemlerine benziyordu.
II. Hz. Ebu Bekir halife seçildikten sonra ona biat etmeyenler olmuştur.
III. Ensâr, Hz. Ebu Bekir halife seçilinceki görüşmelerde aktif rol oynamıştır.
IV. Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir halife seçilince “ben de biat etmeliyim” diyerek hemen gidip biat etmiştir.
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, III ve IV
E) I, II, III ve IV
Doğru cevap: D) I, III ve IV
Açıklama:
- I. madde doğrudur (kabile şefi seçme usulüne benzer bir toplantıydı).
- II. madde yanlıştır (bazı sahabeler ilk anda çekimser kalmış, ama datayı “biat etmeyen” diye genellemek eksiktir).
- III. madde doğrudur (Ensâr heyeti toplantıda görüş bildirmiştir).
- IV. madde doğrudur (Hz. Ali, durumu öğrenir öğrenmez gidip biat etmiştir).
4. Nabat Krallığı’nın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tedmür
B) Dimeşk
C) Petra
D) Babil
E) Şam
Doğru cevap: C) Petra
Açıklama: Nabatlar’ın en önemli yerleşkesi ve başkenti günümüzde Ürdün sınırları içindeki Petra şehridir.
5. Son Akabe görüşmesinde Hz. Peygamber’in isteği üzerine Medineli Müslümanlar, onlarla aralarında irtibat sağlamak üzere dokuz ayrı haneden üçer kişi seçtiler. Bu seçilenlere ne ad verilir?
A) Nakîb
B) Reis
C) Kâid
D) Amil
E) Halîm
Doğru cevap: A) Nakîb
Açıklama: Akabe Biatı’nda Medineliler, Müslümanlarla iletişimi sağlamak üzere “Nakîb” (irtibat memurları) olarak bilinen temsilciler tayin etmişlerdir.
6. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamber Dönemi idari yapılarından biri DEĞİLDİR?
A) Katiplik
B) Divan
C) Sahibü’ş-şük
D) Valilik
E) Hac Emîrliği
Doğru cevap: B) Divan
Açıklama: Hz. Peygamber döneminde resmi bir “Divan” teşkilatı kurulmamıştır. Diğer idari görevler (katiplik, valilik, hac emîrliği vb.) mevcuttu.