3 numaralı sorudaki isteği anladım ancak soru matematik veya fen bilgisi tarzında değil, yazma becerisiyle ilgili.
Soruda “Aşağıya bir bayram sabahı anımızı yazalım.” denilmiş. Bu, öğrenciden bayram sabahıyla ilgili kendi anısını veya hayalini yazmasını isteyen bir yazma etkinliği.
CEVAP: Bu soruda istediğiniz, bayram sabahı yaşadığınız veya hayal ettiğiniz bir anınızı özgürce, serbest şekilde aşağıya yazmanızdır.
AÇIKLAMA:
- Burada önemli olan, yazma beceriniz ve duygu ya da gözlemlerinizi aktarabilmenizdir.
- Bir bayram sabahında neler yaşadığınızı, ne hissettiğinizi ve neler yaptığınızı anlatabilirsiniz.
- Kısa ve anlaşılır cümleler kullanmanız yeterlidir.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Öyküleme: Kendi yaşadığınız veya hayal ettiğiniz bir durumu anlatma becerisi.
- Duygu aktarımı: Yazdıklarınızda hislerinizi belirtme ve okuyucunun anlayabileceği şekilde ifade etme.
Eğer isterseniz, size bayram sabahıyla ilgili örnek kısa bir anı metni yazabilirim.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Aşağıya bir bayram sabahı anımızı yazalım.
CEVAP:
Bayram sabahı erkenden uyandım.
Annemin mutfakta tatlı kokuları vardı.
Babaannem elimi tutup dışarıda çiçekleri gösterdi.
Komşularla selamlaşıp şekerler yedim ve çok mutlu oldum.
AÇIKLAMA:
Kısa bir anı yazısı için zaman, mekân ve hisleri (ne hissettiğin) belirt; olayları sıralı ve basit cümlelerle anlat.
TEMEL KAVRAMLAR:
- Başlangıç-Orta-Sonuç
- Tanım: Olayı giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine ayırma.
- Bu problemde: “Erkenden uyanma” giriş, “aile ve komşularla karşılaşma” gelişme, “mutlu hissetme” sonuç olur.
- Duygu ve Detay
- Tanım: Okuyucunun olayı hissetmesini sağlayan küçük ayrıntılar.
- Bu problemde: “tatlı kokuları”, “elimi tutması”, “şeker yemek” gibi detaylar anıyı canlandırır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()