Fotoğraf için teşekkürler — nasıl yardım etmemi istersin? Tüm bulmacayı çözmemi mi yoksa bazı boşları birlikte doldurmamı mı istersin? Resim biraz bulanık olduğu için bazı kelimelerden emin olamadım; yine de aşağıda kesin veya büyük olasılıkla doğru olan cevapları paylaşıyorum. Eksik / belirsiz olanlar için daha net bir fotoğraf ya da her kelimenin harf sayısını atarsan hızlıca tamamlarım.
Tahmini/emin olduğum cevaplar:
-
- GRAFİK
-
- TABLO
-
- ÇIKARMA
-
- ÇARPMA
-
- VERİ
-
- YUVARLAMA
-
- ABAKÜS
-
- PROBLEM
Belirsiz/kontrol etmem gerekenler:
-
- (fotoğraftan tam okunmuyor; ipucu: “Toplama işleminde bulunması istenilen toplanan.” büyük olasılıkla “eksik toplanan” anlamında bir sözcük; örn. “bulunacak toplanan = ?”)
-
- (“Sayılarla oluşturulan veri tablosu.” — muhtemel kelime “SAYI TABLOSU” ya da “SAYITABLOSU” olabilir, ama kutu düzenine bağlı olarak farklı yazılabilir.)
-
- (Çizgilerle oluşturulan veri tablosu — “çizgi grafiği” veya “çizelge” gibi seçenekler mümkün.)
İstersen:
- Daha net bir yakın çekim gönder ya da her bir cevap için kutu sayısını (harf sayısını) yaz; ben tüm bulmacayı kutulara göre tam olarak doldururum.
Resimli Soru 04-12-2025 Bulmacası – Çözüm
Aşağıda bulmacadaki 1’den 11’e kadar tanımları ve bunların karşılıkları verilmiştir.
| No | Tanım | Cevap | Açıklama |
|---|---|---|---|
| 1 | Toplama işleminde bulunması istenilen “toplanan”. | TOPLANAN | “Toplam”ı değil, toplanınca bulunacak sayıyı tanımlar. |
| 2 | Bir duruma ait sayı ve verilerin şekille gösterilmesi. | GRAFİK | Çubuk, çizgi, pasta vb. grafiklerin genel adı. |
| 3 | Birbirleriyle ilişkilerine göre yazılmış nesnelerin düzenlendiği çizelge. | TABLO | Satır–sütun düzeninde bilgi gösterimine tablo denir. |
| 4 | Matematikte eksiltme, azaltma işlemi. | ÇIKARMA | “Çıkarma işlemi”nin adı. |
| 5 | Matematikte arttırma, çoğaltma işlemi. | TOPLAMA | Sayıları bir araya getirip toplamayı ifade eder. |
| 6 | Sayılarla oluşturulan veri tablosu. | SAYISAL TABLO | Sadece sayılardan oluşan tablo modeline verilen ad. |
| 7 | Bir problemde, tabloda ya da grafikte verilen bilgi, nesne, şekil. | VERİ | Bilgi/parça-parça verilen ham veri. |
| 8 | Çizgilerle oluşturulan veri tablosu. | ÇİZELGE | Hücreleri çizgilerle ayrılmış tablo. |
| 9 | Bir sayıyı en yakın onluğa ya da yüze çevirme. | YUVARLAMA | Ondalık ya da birler düzeyindeki sayıyı iyileştirme. |
| 10 | Üzerinde renkli boncuklar olan sayı sayma aracı, sayı boncuğu. | ABAKÜS | Boncuklu sayı sayma aracı. |
| 11 | Bir ya da birden fazla işlemle çözülmesi istenilen soru. | PROBLEM | Matematiksel problem. |
Bulmacada Yerleşimleri (Örnek Şema)
- “TOPLANAN”: yatay (1 numaralı yerde)
- “GRAFİK”: yatay (2 numaralı yerde)
- “TABLO”: dikey (3 numaralı yerde)
- “ÇIKARMA”: yatay (4 numaralı yerde)
- “TOPLAMA”: dikey (5 numaralı yerde)
- “SAYISAL TABLO”: dikey (6 numaralı yerde)
- “VERİ”: yatay (7 numaralı yerde)
- “ÇİZELGE”: yatay (8 numaralı yerde)
- “YUVARLAMA”: yatay (9 numaralı yerde)
- “ABAKÜS”: yatay (10 numaralı yerde)
- “PROBLEM”: yatay (11 numaralı yerde)
Her bir cevabı, resimdeki numaralandırılmış başlangıç noktasına yerleştirdiğinizde bulmacanız tamamlanacaktır. @Duygu35