Resimli Soru 04-12-2025 21:21:56

1000351295

Fotoğraf için teşekkürler — nasıl yardım etmemi istersin? Tüm bulmacayı çözmemi mi yoksa bazı boşları birlikte doldurmamı mı istersin? Resim biraz bulanık olduğu için bazı kelimelerden emin olamadım; yine de aşağıda kesin veya büyük olasılıkla doğru olan cevapları paylaşıyorum. Eksik / belirsiz olanlar için daha net bir fotoğraf ya da her kelimenin harf sayısını atarsan hızlıca tamamlarım.

Tahmini/emin olduğum cevaplar:

1. GRAFİK
    1. TABLO
    1. ÇIKARMA
    1. ÇARPMA
    1. VERİ
    1. YUVARLAMA
    1. ABAKÜS
    1. PROBLEM

Belirsiz/kontrol etmem gerekenler:

1. (fotoğraftan tam okunmuyor; ipucu: “Toplama işleminde bulunması istenilen toplanan.” büyük olasılıkla “eksik toplanan” anlamında bir sözcük; örn. “bulunacak toplanan = ?”)
    1. (“Sayılarla oluşturulan veri tablosu.” — muhtemel kelime “SAYI TABLOSU” ya da “SAYITABLOSU” olabilir, ama kutu düzenine bağlı olarak farklı yazılabilir.)
    1. (Çizgilerle oluşturulan veri tablosu — “çizgi grafiği” veya “çizelge” gibi seçenekler mümkün.)

İstersen:

• Daha net bir yakın çekim gönder ya da her bir cevap için kutu sayısını (harf sayısını) yaz; ben tüm bulmacayı kutulara göre tam olarak doldururum.

Resimli Soru 04-12-2025 Bulmacası – Çözüm

Aşağıda bulmacadaki 1’den 11’e kadar tanımları ve bunların karşılıkları verilmiştir.

No Tanım Cevap Açıklama
1 Toplama işleminde bulunması istenilen “toplanan”. TOPLANAN “Toplam”ı değil, toplanınca bulunacak sayıyı tanımlar.
2 Bir duruma ait sayı ve verilerin şekille gösterilmesi. GRAFİK Çubuk, çizgi, pasta vb. grafiklerin genel adı.
3 Birbirleriyle ilişkilerine göre yazılmış nesnelerin düzenlendiği çizelge. TABLO Satır–sütun düzeninde bilgi gösterimine tablo denir.
4 Matematikte eksiltme, azaltma işlemi. ÇIKARMA “Çıkarma işlemi”nin adı.
5 Matematikte arttırma, çoğaltma işlemi. TOPLAMA Sayıları bir araya getirip toplamayı ifade eder.
6 Sayılarla oluşturulan veri tablosu. SAYISAL TABLO Sadece sayılardan oluşan tablo modeline verilen ad.
7 Bir problemde, tabloda ya da grafikte verilen bilgi, nesne, şekil. VERİ Bilgi/parça-parça verilen ham veri.
8 Çizgilerle oluşturulan veri tablosu. ÇİZELGE Hücreleri çizgilerle ayrılmış tablo.
9 Bir sayıyı en yakın onluğa ya da yüze çevirme. YUVARLAMA Ondalık ya da birler düzeyindeki sayıyı iyileştirme.
10 Üzerinde renkli boncuklar olan sayı sayma aracı, sayı boncuğu. ABAKÜS Boncuklu sayı sayma aracı.
11 Bir ya da birden fazla işlemle çözülmesi istenilen soru. PROBLEM Matematiksel problem.

Bulmacada Yerleşimleri (Örnek Şema)

1. “TOPLANAN”: yatay (1 numaralı yerde)
  2. “GRAFİK”: yatay (2 numaralı yerde)
  3. “TABLO”: dikey (3 numaralı yerde)
  4. “ÇIKARMA”: yatay (4 numaralı yerde)
  5. “TOPLAMA”: dikey (5 numaralı yerde)
  6. “SAYISAL TABLO”: dikey (6 numaralı yerde)
  7. “VERİ”: yatay (7 numaralı yerde)
  8. “ÇİZELGE”: yatay (8 numaralı yerde)
  9. “YUVARLAMA”: yatay (9 numaralı yerde)
  10. “ABAKÜS”: yatay (10 numaralı yerde)
  11. “PROBLEM”: yatay (11 numaralı yerde)

Her bir cevabı, resimdeki numaralandırılmış başlangıç noktasına yerleştirdiğinizde bulmacanız tamamlanacaktır. @Duygu35