Resimli Soru 04-03-2026 18:16:19 yap

Fotoğraftaki tabloyu doğru şekilde doldurup açıklamam için daha net bir fotoğraf ya da tablonun metin hâlini gönderir misiniz? Gönderirseniz ben her isme karşılık gelen akrabalık ilişkisini işaretleyip kısa gerekçelerle doldururum (örnek adım-adım çözüm ve yanlış yapma tuzaklarıyla).

Önemli Noktalar

• Net fotoğraf veya tablo metni gerekiyor (bulanık ya da kısmi görüntüyle hata olasılığı yüksek).
  • İşlem: Ben tabloyu metne döker, akrabalık ilişkilerini işaretler ve her işaret için kısa açıklama yazarım.
  • Çözüm örneği isterseniz: benzer isimler için sık karışan amca/baba/dede farklarını gösteririm.

İçindekiler

1. Gerekli Bilgiler ve Nasıl Gönderirsiniz
  2. Çözüm Yöntemi (Adım Adım)
  3. Karşılaştırma Tablosu: Fotoğrafla Çözme vs Metinle Çözme
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Gerekli Bilgiler ve Nasıl Gönderirsiniz

• Gönder: 1) Tüm sayfayı kapsayan, iyi aydınlatılmış bir fotoğraf (bulanıklık yok) veya 2) Tabloyu satır-sütun olarak metin halinde (örnek biçim: “Ad — İlişki sütun başlıkları: Amca, Baba, Dede, …”).
  • Eğer metin gönderirseniz ben doğrudan doldurup işaretleri ve kısa açıklamaları eklerim.
  • Gizlilik: Fotoğrafta kişisel kimlik bilgileri varsa (TC kimlik, adres vb.) kırpın; yalnızca soruya ait tablo görünsün.

:light_bulb: Pro Tip: Fotoğraf çekerken telefonun kamerasını tabloda dikey tutun, flaşı kapatıp doğal ışık kullanın; böylece el yazısı ve küçük işaretler daha okunur çıkar.

Çözüm Yöntemi (Adım Adım)

1. Tabloyu metne çeviririm — Her satırdaki ismi ve sütun başlıklarını listeleyerek işe başlarım.
  2. Akrabalık tanımlarını netleştiririm — Örneğin Amca = babanın erkek kardeşi, Dede = anne ya da babanın babası, Baba = doğrudan ebeveyn.
  3. Her hücreyi mantıkla kontrol ederim — İsimlerin tarih/soyağacı bilgisi verildiyse oradan çıkarım; aksi halde açık ifadeye göre işaretleme.
  4. Kısa gerekçe yazarım — Her işaret için 1-2 cümleyle nedenini belirtirim (öğretmen kontrolü kolaylaşsın diye).
  5. Son kontroller — Tutarlılık (ör. aynı kişinin iki farklı sütunda çakışma yapmaması) ve yazım kontrolü.

:warning: Uyarı: Bulanık görüntüden doğacak yanlışlar ödev notunu etkileyebilir; bu yüzden net görüntü ya da metin şart.

Karşılaştırma Tablosu: Fotoğrafla Çözme vs Metinle Çözme

Aspect Fotoğrafla Çözme Metinle Çözme
Doğruluk Orta (bulanıklık/ışık sorunları risk) Yüksek (karışıklık riski düşük)
Hız Hızlı (okunursa) Orta (önden metne çevirme gerekir)
Gerekçe ekleme Mümkün ama bazen belirsiz Kolay; doğrudan her satıra açıklama eklenir
Görsel detay El yazısı/çizimler faydalı Sadece metin; çizim yok fakat netlik yüksek

Özet Tablo

Element Details
İhtiyaç Net fotoğraf veya tablo metni
Benim yapacağım Tabloyu doldurmak, her işaret için kısa gerekçe yazmak
Risk Bulanık fotoğraftan kaynaklı yanlış işaretleme
Çözüm Metin gönderirseniz yüzde 100 net çözüm (kaynak belirsiz değilse mantıkla izah)

Sık Sorulan Sorular

1. Fotoğrafın tamamı görünmüyor — ne yapmalıyım?
    Kamerayı biraz uzaklaştırıp sayfanın tamamını çekecek şekilde yeni bir fotoğraf gönderin; gerekirse iki parçaya bölüp üst ve alt kısımları ayrı gönderin.

2. El yazısı okunmuyor, ama isimler belli — yine yardımcı olabilir misin?
    Evet; isimler okunuyorsa ben tabloyu metne çevirip ilişkileri mantıksal çıkarımla işaretlerim; belirsiz hücreleri açıkça not ederim.

3. Hemen şimdi doldurmanı istiyorum — mümkün mü?
    Mümkün; ama bunun için net fotoğraf veya tabloyu metin formatında göndermeniz gerekiyor. Gönderdiğiniz anda adım adım doldurup geri göndereceğim.

Sonraki Adımlar

Hangi yolu tercih edersiniz: 1) Yeni, daha net bir fotoğraf yüklemek mi? 2) Tabloyu buraya metin olarak yazmak mı? Hangisini istersiniz? @Hiranur_Koran