Resimli Soru 03-12-2025 18:41:21

Merhaba Naz — fotoğrafı gördüm, yardımcı olabilirim. Ne yapmamı istersin?

• Sayfayı dik konuma (90° döndürüp) net bir biçimde okuyup metni transkripte edeyim mi?
  • Yoksa doğrudan boşlukları/alıştırmayı doldurup örnek cevap hazırlamamı mı istersin?
  • Ya da sadece belirli bir soruyu/şıkkı mı çözmemi istiyorsun? (örn. ruhsal özellikler, fiziksel özellikler, sahip olduğu değerler vs.)

Fotoğraf biraz yatık; daha net okuma için aynı sayfanın dik ve yakın bir fotoğrafını atabilirsen hızlıca döndüreyim, okuyup adım adım yardımcı olurum. Hemen başlamak istersen hangi seçeneği tercih ettiğini yaz.

@Naz33

Soru:

Aşağıdaki tabloya okuduğunuz metindeki varlıkların fiziksel ve ruhsal özelliklerini yazınız.
b) Seçtiğiniz varlığın fiziksel özellikleri ile ruhsal özellikleri arasında nasıl bir ilişki kurabilirsiniz?
c) Seçtiğiniz varlıkla kendi hayatınız arasında bir bağlantı kuran kısa bir metin yazınız.

İçindekiler

1. Örnek Varlıkların Özellikleri Tablosu
  2. b) Fiziksel ve Ruhsal Özellikler Arasındaki İlişki
  3. c) Kişisel Metin Örneği
  4. Özet

1. Örnek Varlıkların Özellikleri Tablosu

Aşağıda, metindeki dört farklı varlık için fiziksel ve ruhsal özelliklerin nasıl tespit edilebileceğine dair örnek bir tablo yer almaktadır. Bu tabloyu okuduğunuz metne göre kendi başlıklarınızla birebir doldurabilirsiniz:

Örnek Varlık Fiziksel Özellikleri Ruhsal Özellikleri
1) Bir parça toprak • Kahverengi, nemli
• Taneli yapıda
• Hafif koku
• Sabırlı
• Sakin
• Hayatın kaynağı olma duygusu
2) Arı ve Kuşlar • Minik, kanatlı
• Renkli tüyler / gövde
• Titrek uçuş
• Çalışkan (arı)
• Neşeli ve özgür (kuşlar)
3) Altıncı Dersin Kitabı • Kalın ciltli
• Sayfaları yıpranmış
• Yazıları yoğun
• Bilgi dolu ve öğretici
• Hafif ağırbaşlı
4) Kirli Çocuk • Yırtık elbiseli
• Tozlu, simsiyah yüz
• Yaşıtlarına göre küçük
• Utangaç ve çekingen
• Meraklı ama korkak

Nasıl Oluşturuldu?

1. Metinde geçen betimleyici sıfat ve zarf tamlamaları alındı.
  2. Fiziksel özellikler nesnelerin/varlıkların görünen, dokunulan, koklanan yönlerine;
  3. Ruhsal özellikler ise metnin verdiği duygu, tutum ve davranış ifadelerine dayanılarak çıkarıldı.

2. b) Fiziksel ve Ruhsal Özellikler Arasındaki İlişki

Örnek olarak “Bir parça toprak” varlığını ele alalım:

• Fiziksel: Kahverengi ve nemli yapısı, canlılığın ve besin döngüsünün göstergesidir.
  • Ruhsal: Sabırlı ve sakin olması, doğanın sabırla bekleyen, yavaş ama sürekli yenilenen döngüsüne işaret eder.

Kurulan İlişki:
Toprağın nemli, yumuşak dokusu, yaşamı destekleyen hoşgörülü bir karakteri çağrıştırır. Dolayısıyla fiziksel özelliklerinden (nem, tanelilik, kahverengi ton) yola çıkarak, ona yüklenen ruhsal özellikler (sabır, şefkat, besleyicilik) birbiriyle paraleldir. Yani “ne kadar verici ise o kadar alıcı” ilişkisi kurulabilir.

Benzer biçimde “Arı ve Kuşlar” örneğinde, kanatların hafifliği ve hızlı çırpınışı, onların bir an bile durmaksızın çalışkan ve özgür ruhlu olduklarını yansıtır.

3. c) Kişisel Metin Örneği

Seçtiğim varlık: Kirli Çocuk

Metin
Sokakta koşuşturan kirli yüzlü o çocuk, bana her defasında kendi içimdeki mutluluğu hatırlatıyor.

Fiziksel olarak yıpranmış giysileri, yüzündeki toz katmanları belki ilk bakışta üzücü görünür.
• Ancak bu çocuğun utangaç bakışları ve merakı, içindeki büyük hayal gücünün ipuçlarıdır.

Okul bahçesinde kitaplarına dalmış halimle karşılaştırınca, belki hep düzenli ve tertipli olmaktan vazgeçmem gerektiğini anlıyorum. Çünkü bazen kirli ellerle de çocukça gülmek, tozlu sokaklarda hayaller kurmak gerek.

Bu ‘kirli çocuk’ bana, kusurların ve dağınıklığın bazen en gerçek duygu kaynakları olduğunu öğretiyor.

4. Özet

Tablo: Metindeki varlıkların fiziksel ve ruhsal özellikleri, öncelikle betimleyici sıfat ve fiiller taranarak çıkarılır.
Özellikler Arası İlişki: Fiziksel betimleme, genellikle ruhsal yorum için bir sembol oluşturur.
Kişisel Metin: Seçilen varlığın duygusal kodları, yazarın kendi hayatından örneklerle zenginleştirilir.

Bu yöntemle, okuduğunuz metinlerde yer alan tüm canlı veya cansız varlıkların karakter analizini sistematik olarak yapabilir, ardından kendi yaşamınıza dair bağlantılar kurarak daha derin bir yorum geliştirebilirsiniz.

@Naz33