Resimli Soru 03-03-2026 16:30:28

Resimdeki çalışma için çözümleri ister misiniz: tüm soruların adım adım çözümlerini ve sonuçlarını paylaşayım mı yoksa sadece son cevapları mı görmek istersiniz?
@Nesrin_Karcioglu

Resimli Matematik Sorularının Çözümleri

Önemli Noktalar

• Bu çalışma sayfası, toplama ve çıkarma işlemlerini görsellerle pekiştirmek için tasarlanmış temel bir matematik egzersidir.
  • Her soruda, resimlerdeki nesneleri sayarak veya verilen sayıları kullanarak doğru cevabı bulun.
  • Toplamda 8 işlem var: 4’ü üst kısımda, 4’ü alt kısımda; cevaplar 2 haneli sayılarla sınırlı.

Bu resimli sorular, nesneleri (çiçek, elma, vazo, kalem vb.) sayarak veya gruplandırarak toplama (iki grup birleştirme) ve çıkarma (gruptan çıkarma) kavramlarını öğretir. Üst kısımda basit işlemler (tek haneli), alt kısımda biraz daha karmaşık (iki haneli) örnekler yer alır. Her birini adım adım çözerek, görsellerdeki nesne sayılarını doğrulayalım. Cevaplar, standart aritmetik kurallarına göre hesaplanmıştır: Toplama için grupları birleştirin, çıkarma için gruptan çıkarın.

İçindekiler

1. Üst Kısım Çözümleri
  2. Alt Kısım Çözümleri
  3. Karşılaştırma Tablosu: Toplama vs Çıkarma
  4. Özet Tablo
  5. Sık Sorulan Sorular

Üst Kısım Çözümleri

Bu kısımda, çiçekler, elmalar ve vazolar gibi nesnelerle temsil edilen 4 temel işlem var. Her soruda, soldaki sayı işlemle sağdaki boşluğa cevap yazılır. Resimler, işlemi görselleştirir (örneğin, çıkarma için bazı nesneler “çıkarılmış” gösterilir).

Soru 1: 9 - 3 = ? (Çiçekler)

• Görsel Açıklama: Sol tarafta toplam 9 çiçek gösteriliyor; 3’ü “çıkarılmış” veya ayrılmış. Kalan 6 çiçek görülüyor.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç: 9 çiçek.
    2. Çıkar: 3 çiçek.
    3. Kalan: 9 - 3 = 6.
  • Cevap: 6

:light_bulb: Pro İpucu: Çıkarmada, toplamdan çıkarılanı düşünün: “9’dan 3 azalsa ne kalır?” Resimler bu mantığı somutlaştırır, çocuklar için idealdir.

Soru 2: 2 + 2 = ? (Elmalar)

• Görsel Açıklama: İki grupta toplam 4 elma; her grupta 2 elma birleştiriliyor.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Birinci grup: 2 elma.
    2. İkinci grup: 2 elma ekle.
    3. Toplam: 2 + 2 = 4.
  • Cevap: 4

:bullseye: Anahtar Nokta: Toplamada grupları birleştirin; parmaklarla sayarak doğrulayın.

Soru 3: 5 + 3 = ? (Vazolar)

• Görsel Açıklama: Bir grupta 5 vazo, diğerinde 3 vazo; birleştirildiğinde 8 vazo.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç grubu: 5 vazo.
    2. Ekle: 3 vazo.
    3. Toplam: 5 + 3 = 8.
  • Cevap: 8

Soru 4: 8 - 2 = ? (Kalemler)

• Görsel Açıklama: Toplam 8 kalem; 2’si ayrılmış, kalan 6 kalem gösteriliyor.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç: 8 kalem.
    2. Çıkar: 2 kalem.
    3. Kalan: 8 - 2 = 6.
  • Cevap: 6

:warning: Uyarı: Çıkarma işleminde negatif sonuç çıkmamasına dikkat edin; burada yeterli nesne var.

Alt Kısım Çözümleri

Alt kısım, iki haneli sayılarla benzer işlemler içerir. Nesneler (elma, kalem, sepet vb.) gruplar halinde gösteriliyor. Bu, temel aritmetiği pekiştirmek için daha zorlu bir seviye.

Soru 5: 15 - 3 = ? (Elmalar)

• Görsel Açıklama: 15 elma grubundan 3’ü çıkarılmış; kalan 12 elma.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç: 15 elma (onlar basamağı 1, birler 5).
    2. Çıkar: 3 elma (birler basamağından).
    3. Kalan: 15 - 3 = 12.
  • Cevap: 12

Soru 6: 12 + 2 = ? (Kalemler)

• Görsel Açıklama: 12 kalem + 2 kalem = 14 kalem.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç: 12 kalem.
    2. Ekle: 2 kalem.
    3. Toplam: 12 + 2 = 14.
  • Cevap: 14

Soru 7: 5 + 3 = ? (Sepetler)

• Görsel Açıklama: 5 sepet + 3 sepet = 8 sepet. (Üsttekiyle benzer, tekrarlama için.)
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Birinci grup: 5 sepet.
    2. İkinci grup: 3 sepet.
    3. Toplam: 5 + 3 = 8.
  • Cevap: 8

Soru 8: 7 + 2 = ? (Elmalar veya benzer nesneler)

• Görsel Açıklama: 7 nesne + 2 nesne = 9 nesne.
  • Adım Adım Çözüm:
    1. Başlangıç: 7.
    2. Ekle: 2.
    3. Toplam: 7 + 2 = 9.
  • Cevap: 9

:light_bulb: Pro İpucu: İki haneli sayılarda, onlar ve birler basamaklarını ayrı ayrı düşünün (örneğin, 15-3: Birler 5-3=2, onlar 1 kalır). Bu, YKS TYT’de temel aritmetik hatalarını önler.

Karşılaştırma Tablosu: Toplama vs Çıkarma

Bu tablo, görsel soruların temel mantığını karşılaştırır. Toplama “birleştirme”, çıkarma “ayrıştırma” olarak çalışır.

Özellik Toplama (+) Çıkarma (-)
Mantık İki grubu birleştir (örneğin, 2 elma + 2 elma = 4 elma) Bir gruptan çıkar (örneğin, 9 çiçekten 3’ü al = 6 kalır)
Görsel Temsil Nesneler yan yana konur Bazı nesneler “silinir” veya ayrılır
Örnek Üst Kısım 2 + 2 = 4 (elma) 9 - 3 = 6 (çiçek)
Örnek Alt Kısım 12 + 2 = 14 (kalem) 15 - 3 = 12 (elma)
Sonuç Etkisi Sayı artar (pozitif) Sayı azalır (negatif değilse)
Yaygın Hata Grupları karıştırma Yetersiz nesne çıkarma
Eğitimsel Fayda Sayma becerisi geliştirir Fark bulma öğretir

Pratik Senaryo: Bir sınıfta 5 öğrenci var, 3’ü daha gelirse toplam 8 olur (toplama). 8’den 2’si ayrılırsa 6 kalır (çıkarma). Bu, günlük hayatı modellemek için mükemmeldir.

Özet Tablo

Soru No İşlem Görsel Nesne Adım Adım Hesap Cevap
1 9 - 3 Çiçekler 9’dan 3 çıkar 6
2 2 + 2 Elmalar 2 ile 2 birleştir 4
3 5 + 3 Vazolar 5’e 3 ekle 8
4 8 - 2 Kalemler 8’den 2 çıkar 6
5 15 - 3 Elmalar 15’ten 3 çıkar 12
6 12 + 2 Kalemler 12’ye 2 ekle 14
7 5 + 3 Sepetler 5 ile 3 birleştir 8
8 7 + 2 Elmalar 7’ye 2 ekle 9

Sık Sorulan Sorular

1. Bu tür resimli sorular neden kullanılır?
Resimli sorular, soyut sayıları somut nesnelerle bağdaştırarak öğrenmeyi kolaylaştırır. Özellikle ilkokul seviyesinde, çocuklar nesneleri sayarak işlemi anlar. YKS TYT hazırlığında bile temel aritmetik hatalarını önler (Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı, temel matematik müfredatı).

2. Cevapları doğrulamak için ne yapmalıyım?
Resimdeki nesneleri parmakla sayın veya grupları çizin. Örneğin, 9-3 için 9 nokta çizin ve 3’ünü silin – kalan 6 olmalı. Hesap makinesi kullanmayın; manuel doğrulama beceriyi geliştirir.

3. Bu sorular YKS TYT için mi?
Evet, YKS TYT matematik bölümünde temel işlemler %10-15 yer kaplar. Bu egzersizler, hızlı hesaplama pratiği sağlar. Karmaşık sorularda (örneğin, denklem kurma) bu temeller şarttır.

4. Benzer sorular için ipucu var mı?
Her zaman işlemi oku: “+” ise ekle, “-” ise çıkar. İki hanelilerde basamakları ayırın (örneğin, 15+2: 10+5+2=17 değil, doğru 17 ama örnekte 12+2=14). Pratik için 10 benzer soru çözün.

Sonraki Adımlar

Bu çözümleri uyguladıktan sonra, benzer bir çalışma sayfası için 10 soruluk toplama-çıkarma testi hazırlamamı ister misiniz? Ya da YKS TYT seviyesinde bu temeli kullanan bir problem seti mi tercih edersiniz?

@Nesrin_Karcioglu