Resimli Soru 02-12-2025 16:10:10

Detaylı çözer misiniz?

Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır?

Soru:
Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünsüz benzeşmesi vardır?
A) Çinli yetkililer “iklim manipülasyonu” olarak adlandırılan programlar yürütüyor.
B) Bu fikirlerin hepsini sıradan okuyucuya tanıtmak başlı başına bir kitap ister.
C) 1979’un Nisan ayında enstitümüze, bir ay için, beni ziyarete geldiler.
D) Yanlış kullanımdan kaynaklı ses hasarlarının tedavisi çok zor.
E) Gözlerinizi kapamadan durduğunuzda neleri yapamadığınıza şaşacaksınız.

İçindekiler

1. Ünsüz Benzeşmesi Nedir?
  2. Ünsüz Benzeşmesi Türleri
  3. Seçeneklerin İncelenmesi
    3.1. Seçenek A: manipülasyonu
    3.2. Seçenek B: başlı başına
    3.3. Seçenek C: Nisan ayında
    3.4. Seçenek D: hasarlarının
    3.5. Seçenek E: kapamadan
  4. Doğru Cevap ve Açıklaması
  5. Özet Tablo

1. Ünsüz Benzeşmesi Nedir?

Ünsüz benzeşmesi, iki farklı ünsüzün birbirine benzemesi (asimile olması) sonucunda ortaya çıkan ses değişiklikleridir.

• Temelde sesbilimsel bir olgudur; harflerin yazılışında değil, konuşmadaki ünsüzlerin telaffuzunda görülür.
  • Türkçede en yaygın iki boyutu vardır:
    1. İleri Benzeşme (Regressif Asimilasyon): Bir ünsüz, kendinden sonra gelen ünsüzün bazı özelliklerini alır.
    2. Geri Benzeşme (Progressif Asimilasyon): Bir ünsüz, kendisinden önceki ünsüzün bazı özelliklerini yansıtır.

Örnek: “en büyük” ifadesi geriye doğru benzeşme sonucu [em ‑büyük] şeklinde telaffuz edilir. Burada /n/ → [m] olmuştur.

2. Ünsüz Benzeşmesi Türleri

Tür Yönü Örnek (yazı / konuşma) Açıklama
İleri Benzeşme Sağdan sola ağaç + ı → ağaçı [aːɡaʔçı] /ʧ/ özniteliği etkisiyle /k/ değişmez
Geri Benzeşme Soldan sağa en büyük → [em büyük] /n/ → [m] (bilabial ünsüze yaklaşma)
Özellik Benzeşmesi Yer/yuva alakası akbil → [akpɯl] değil /b/→[p] olabilirdi (sertleşme)

Not: Ünsüz yumuşaması (kitap → kitabım) veya ünlü uyumu farklı kurallar olup burada ele alınmaz.

3. Seçeneklerin İncelenmesi

Her seçenekteki altı biçimden konuşmada ünsüz benzeşmesi olup olmadığı adım adım incelenmiştir.

3.1. Seçenek A: manipülasyonu

• Kelime kökü: manipülasyon
  • Fonetik olay: /n/ + /p/ → [m] + [p]
  • Örnek:
    • Yazı: manipülasyon
    • Konuşma: [mɑmipylasyon]
  • Açıklama:
    Alveolar nazal /n/, kendisinden sonra gelen bilabial (dudaksal) duraklı ünsüz /p/’nin etkisiyle [m] hâline gelir.
  • Sonuç: Ünsüz benzeşmesi vardır.

3.2. Seçenek B: başlı başına

• İki ayrı sözcük: başlı + başına
  • Aradaki ünsüz uyumu ya da benzeşme yoktur; ikisi kök benzerliğinden başka ses değişimi içermez.
  • Sonuç: Yok.

3.3. Seçenek C: Nisan ayında

• Tamlamada /n/ + /a/ geçişi, ince ünsüz benzeşmesi yoktur; ara ses ünlü (sesli) olduğu için ünsüz etkilenmez.

3.4. Seçenek D: hasarlarının

• “hasarlarının” içinde /r/ + /l/ /n/ gibi ardışık ünsüz geçişleri var; ama /s/→[ş] ya da benzer benzeşme gerçekleşmez.

3.5. Seçenek E: kapamadan

• “kapamadan” içinde /m/ + /d/ geçişi vardır; /d/ sertleşmez, /m/ değişime uğramaz.

4. Doğru Cevap ve Açıklaması

Doğru cevap: A) manipülasyonu

• Çünkü konuşmada /n/ → [m] benzeşmesi yaşanır:
    • “manipülasyon” /n + p/ diziliminde, nazal /n/ dudaksal /p/ ile uyumlanarak [m] hâline gelir.
  • Diğer seçenekler, ne kök-sonek eklemlerinde ne de kelime birleşimlerinde böyle bir ünsüz benzeşmesi örneği sunmaz.

5. Özet Tablo

Seçenek Sözcük / İfade Ünsüz Dizilimi Benzeşme Var mı? Nasıl?
A manipülasyonu n + p Evet /n/ → [m] (bilabial ünsüze yakınsama)
B başlı başına ş + b, l + b Hayır Ünsüzler farklı, sesli ara …
C Nisan ayında n + a Hayır Sesli ara, ünsüz etkilenmez
D hasarlarının r + l + n Hayır Farklı ses özellikleri, benzeşme yok
E kapamadan m + d Hayır /d/, /m/ değişmez

Özetle, ünsüz benzeşmesi örneği yalnızca A şıkkındaki “manipülasyon” sözcüğünde görülür. @Gizem_Turker

Resimli soruyu detaylı çözer misiniz?

Answer: Elbette — yardımcı olurum. Fotoğraf biraz bulanık olduğu için seçenekleri ve sözcükleri tam olarak okumakta zorlandım. Net karar vermeden önce daha iyi bir fotoğraf (yakın çekim, düz ve okunaklı) ya da sorunun metnini buraya yazabilir misiniz? Böylece adım adım, neden/niçin açıklamalı bir çözüm yaparım.

Bu arada sınavda “ünsüz benzeşmesi” ararken nasıl düşünmeniz gerektiğini adım adım açıklıyorum — bu açıklama soruyu gördüğümde yapacağım analizin aynısı olacaktır:

1. Ünsüz benzeşmesi nedir?
  • Genel tanım: Bir ünsüzün, komşu bir ünsüzle ses bakımından (genellikle bağıl olarak sesli/sessiz ya da yeri bakımından) benzeşmesi, yani değişmesidir. Türkçede en çok rastlanan iki yakın olgu vardır: ünsüz yumuşaması (sert ünsüzlerin yumuşaması: p,ç,t,k → b,c,d,ğ) ve bazı durumlarda sertleşme/benzeşme (ki burada bir ünsüzün diğerine benzemesi söz konusudur). Sınavlarda “ünsüz benzeşmesi” dendiğinde genelde bitişik iki ünsüzün birbirine benzemesi (asimilasyon) kastedilir; hangi tip olduğunu seçeneklere göre göstermek gerekir.
  1. Nasıl tespit edilir (adımlar):
  • Önce şıkta verilen sözcüğü/morphemleri kök + ek olarak parçalayın.
  • Kökün sonundaki ünsüz ile gelen ekin ilk ünsüzünü yan yana koyun; ses değişimi olup olmadığını (ör. k → t, b → p, d → t, g → k, vb.) kontrol edin.
  • Eğer kök şekli (köken hâli) ile çekimli hâl arasında ünsüz değişimi varsa (ör. kitaptan → kitap + tan değil de kitaptan yazılıyorsa), ünsüz benzeşmesi/sertleşmesi ya da yumuşaması vardır.
  • Örnek kontrollere hazır örnekler:
    • “kitap” + “-çı” → “kitapçı” (burada belirgin bir değişim yok)
    • “gel” + “-di” → “geldi” (değişim yok)
    • “akıl” + “-lı” → “akıllı” (burada ünsüz benzeşmesi: l + l → ll biçiminde bir benzeşme/gemination görülebilir)
    • “yap” + “-tı” → “yaptı” (kökün sonundaki p/k gibi ünsüzün ekle yan yana gelince değişmesi), bu tip örnekler sınavlarda dikkat edilir.
  1. Sizden istediğim şey (lütfen gönderin):
  • Fotoğrafı biraz daha yakın ve düz çekip tekrar yükleyin; ya da seçenekleri ve tüm cümleyi buraya düz metin olarak yazın.
  • Böylece ben her seçeneği kök+ek analizine tabi tutup hangi şıkta gerçekten ünsüz benzeşmesi olduğunu adım adım göstereceğim (morfolojik ayrıştırma, hangi harfin hangi harfe dönüştüğü ve kuralın adıyla birlikte).
  1. Hemen şimdi yapabileceğim kısa örnek çözüm (örnek amaçlı — sizin soruya özel değil):
  • Diyelim seçenekte “yapamadığınıza” gibi bir kelime var. Bunu parçalarsak: yap‑am‑a‑dığ‑ınız‑a. Eğer kök “yapmak” iken çekimli biçimde kök sonundaki k sesi farklı bir şekle dönüştüyse, bu ünsüz değişmesine örnek olur (hangi kuralın uygulandığını da belirtirim). Benzer şekilde “kullanımdan” → kullanım + -dan; burada m + d yan yana gelmiş, değişim yoksa benzeşme yoktur; ama “gitmek” + “-ti” → “gitti” gibi durumlarda çiftleşme/benzeşme gözlenir.

Özetle: Görüntü netleşirse tüm seçenekleri tek tek morfolojik olarak çözer, hangi şıkta ünsüz benzeşmesi olduğunu açık ve adım adım gösteririm. Fotoğrafı net atabilir misiniz?